News

Bara hälften av svenskarna följer arbetsgivarens riktlinjer för generativ AI – undersökning

Published12 Feb 2025

Reading time 3 min

Endast omkring hälften av svenskarna följer alltid riktlinjerna på sin arbetsplats för generativ AI, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av datakonsultbolaget Solita.  

Undersökningen visar att endast en knapp majoritet av dem som använder generativ AI på jobbet även följer riktlinjerna. Av de 340 personer som besvarade frågan uppger 53 procent att de alltid använder dem i sitt arbete, medan 8 procent gör det ibland. Totalt deltog över 1300 personer i undersökningen, men eftersom endast 25 procent av dessa använder generativ AI i sitt arbete, var det färre som besvarade frågan om riktlinjer.

– Undersökningen visar på ett stort behov hos många företag att öka medvetenheten om riktlinjer för generativ AI samt att utveckla och kommunicera tydliga policys. Det kräver både ledningens engagemang och att arbetsgivaren tar ansvar för att utbilda personalen i säker, etisk och effektiv användning av generativ AI, säger Lasse Girs, Head of Generative AI Enablement på Solita.

– Med den snabbt utvecklande AI-regleringen är det avgörande att ha en proaktiv hållning för att säkerställa efterlevnad. Ett tillvägagångssätt är att ledningen tillsammans med de anställda utvecklar policyn. Då löser man två problem samtidig, avsaknad av riktlinjer och vetskap om dessa, fortsätter han.

Det är viktigt att följa policys för att undvika risker som brott mot upphovsrätt och GDPR, dataläckor vid delning av känslig information med externa AI-plattformar och skador på företagets anseende vid olämpligt innehåll. Sådana överträdelser kan påverka förtroendet hos kunder och investerare, begränsa teknikens potential att effektivisera arbetet och leda till juridiska problem och höga kostnader.

– Undersökningen understryker betydelsen av att arbetsgivare tillhandahåller utbildning och tydligt kommunicerar vikten av att följa riktlinjerna. Det kan också vara nödvändigt att stärka kontrollmekanismerna och säkerställa att riktlinjerna är tydliga och förankrade i ledningen, säger Lasse Girs.

Knappt 20 procent uppger att de inte är medvetna om att deras arbetsgivare har riktlinjer för generativ AI, och ungefär lika stor andel svarar att de inte har några riktlinjer.

– Brist på riktlinjer för generativ AI och låg medvetenhet hos anställda innebär stora risker och problem. Det är lika allvarligt som när riktlinjer finns men inte används, säger Lasse Girs.

– Avsaknaden av gemensamma riktlinjer och strategi kan bromsa innovation och förhindra företaget från att dra nytta av AI:s fulla potential. Det finns också en risk att anställda väljer att lämna arbetsgivare som upplevs som föråldrade eller oförberedda på framtidens teknik, därför är proaktivitet och utbildning centralt, säger Lasse Girs.

Det är främst äldre på arbetsmarknaden som använder arbetsgivares riktlinjer för generativ AI. I åldersgruppen 50–65 år uppger 61 procent att de använder sig av arbetsgivares riktlinjer eller policys, för gruppen 35–49 år sjunker andelen till 53 procent och minskar ytterligare något för gruppen 20–34 år, till 48 procent.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 2–7 oktober 2024. Totalt intervjuades 1335 personer i ålder 20–65 år och i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Läs mer

För mer information

Lasse Girs, Head of Generative AI Enablement,
[email protected], +358 40 591 8106 

Om Solita

Solita, grundat 1996, är ett teknik-, data- och designföretag specialiserat på digital transformation. Företaget ger både näringsliv och samhällen möjlighet att förnya sig, med fokus på avancerad teknik, datainnovation och mänsklig insikt. De erbjuder strategisk rådgivning, tjänstedesign, mjukvaruutveckling, AI och analys samt molntjänster. Solita är ett dynamiskt företag med över 2 200 framåttänkande medarbetare och har verksamhet i tio länder: Finland, Sverige, Danmark, Norge, Estland, Belgien, Polen, Schweiz, Tyskland och Storbritannien.