News

Höginkomsttagare drar ifrån i AI-användning: “Risk för digital klyfta”

Published09 Apr 2025

Reading time 2 min

Höginkomsttagare använder generativ AI i sitt arbete i mer än tre gånger så stor utsträckning som låginkomsttagare – och är samtidigt betydligt mer positiva till teknikens framtida påverkan. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av datakonsultbolaget Solita. 

Trots den snabba utvecklingen inom generativ AI är det långt ifrån alla som tar del av tekniken. Bland svenska tjänstemän finns en stark korrelation mellan inkomst och i hur stor utsträckning de använder generativ AI i sitt yrke. Hälften av svenskar med en månadslön över 65 000 kronor använder redan generativ AI i jobbet. Det är dubbelt så hög andel som kontorsarbetare i stort och bland tjänstemän med månadslöner under 29 999 kronor är det endast 15 procent som använder AI i jobbet. 

– Skillnaderna i AI-användning och attityder speglar en digital klyfta som riskerar att vidgas. De som redan står starkt på arbetsmarknaden förstärker sin position med ny teknik, medan andra halkar efter. Om AI ska bli en tillgång för hela arbetskraften krävs investeringar i kompetensutveckling och tillgång till rätt verktyg för alla, säger Niklas Liedholm, Head of AI / GenAI på Solita Sverige.

Höginkomsttagare mer optimistiska

Skillnaderna syns även i hur man tror att AI kommer att påverka framtiden. Fler än åtta av tio (82%) i den högsta inkomstgruppen tror att AI kommer att ha en positiv effekt på företag och organisationer. I den mest skeptiska gruppen – de som tjänar under 22 000 kronor i månaden – är andelen bara 38 procent.

När det gäller AI:s påverkan på individer är svenskarna delade. En av tre (35 %) tror att AI kommer påverka individen negativt och 31 procent är positiva. Även här är skillnaden tydlig mellan hög- och låginkomsttagare: mer än hälften av höginkomsttagarna (53 %) är positiva, jämfört med endast 15 procent bland låginkomsttagarna. 

Hur vi uppfattar AI styr både hur tekniken används idag och hur arbetsmarknaden kommer att se ut imorgon. Det krävs en inkluderande digital utveckling om AI ska gynna alla, inte bara ett fåtal.

Niklas Liedholm Head of AI, Sweden, Solita

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 2–7 oktober 2024.  Totalt intervjuades 1335 kontorsarbetande personer i ålder 20–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen). 

Läs mer

För mer information

Solita, Niklas Liedholm, Head of AI / GenAI, [email protected], +46 705 396 464

Presskontakt: Solita, Rebecca Killiner, PR & Communications Manager, +46 707 24 07 22, [email protected]