News

Uusi palkinto tasa-arvon puolustajille – Solita mukana tukemassa Planin tyttöpalkintoa

Published 15 Apr 2024

Reading time 3 min

Planin tyttöpalkinnon saajaksi voi ehdottaa 15.4. alkaen Suomessa toimivaa henkilöä, ryhmää tai organisaatiota, joka edistää merkittävästi tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Planin tyttöpalkinnon. Kuka tahansa voi ehdottaa palkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon edistämiseksi. Ehdokasasettelu avautuu maanantaina 15.4. ja umpeutuu elokuun lopussa. Plan julkistaa voittajan kansainvälisen tyttöjen päivän aikaan lokakuussa.

”Tasa-arvo ei toteudu vielä missään maailman maassa, ja tytöt kaikessa moninaisuudessaan kohtaavat edelleen ihmisoikeusloukkauksia. Planin tyttöpalkinnolla haluamme vauhdittaa Suomen tasa-arvokehitystä ja samalla tehdä näkyväksi sitä, että tyttöjen kohtaamat haasteet ovat globaaleja – ne vain ilmenevät eri tavoin eri yhteiskunnissa”, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

”Olemme ilolla mukana palkitsemassa Suomen tasa-arvotyötä lasten ja nuorten parissa edistäviä tahoja. Myös teknologia-alalla riittää yhä työtä tehtäväksi tasa-arvon eteen – edelleen vain noin 30 prosenttia teknologia-alojen opiskelijoista on naisia. Digitalisoituvassa maailmassa on välttämätöntä, että myös palveluja suunnittelemassa ja luomassa on monimuotoinen joukkue. Meidän on opittava paremmin kannustamaan ja rohkaisemaan myös kouluikäisiä tyttöjä innostumaan tekniikasta ja siitä, miten se muuttaa maailmaa, ja varmistettava, että naiset kokevat teknologia-alan työpaikat tasa-arvoisiksi ja omakseen”, kommentoi Solitan toimitusjohtaja Ossi Lindroos.

WomenTech-verkosto on valinnut suomalaisen Solitan maailman kolmanneksi parhaaksi työpaikaksi naisille teknologia-alalla vuonna 2023. Solita oli finaalissa kategorian ainoana suomalaisyhtiönä. Planin tyttöpalkinnon voittajaehdokkaan toiminta voi liittyä esimerkiksi sukupuoleen perustuvan väkivallan, hyväksikäytön tai tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisemiseen tai monimuotoisuuden edistämiseen koulutuksessa ja työelämässä. Se voi myös vahvistaa sellaisten ihmisten ääniä ja osallisuutta, jotka eivät muuten tule välttämättä kuulluiksi yhteiskunnassamme, esimerkiksi trans- ja vammaisten tyttöjen. Työ voi keskittyä vain Suomeen tai sillä voi olla myös kansainvälistä vaikutusta.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, syrjimättömyys ja sukupuolten tasa-arvo ovat Planin ydinarvoja, jotka palkinnon ehdokkaiden tulee jakaa.

Palkinnolla huomiota tasa-arvon tienraivaajille

Voittajan valitsee tuomaristo, jota johtaa vuonna 2024 kansanedustaja Fatim Diarra (vihr).

”Sukupuoleen perustuva syrjintä, kehorauhan häirintä ja mahdollisuuksien puute eivät ole tyttöjen ongelmia vaan yhteiskunnan ongelmia. Vaatii rohkeutta haastaa eriarvoistavat rakenteet ja tehdä ennakkoluuloja näkyviksi. Siksi koen tärkeäksi, että voimme Planin tyttöpalkinnolla nostaa esiin ja tukea rohkeita ihmisiä, jotka raivaavat tietä tasa-arvolle joka päivä”, Diarra sanoo.

Tuomaristoon kuuluvat Hoiwan toimitusjohtaja Fadumo Ali, SOK:n mediajohtaja Päivi Anttikoski, yrittäjä Sointu Borg, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok), somevaikuttaja Joonas Pesonen, professori Helena Ranta, aktivisti Katariina Räikkönen, toimittaja-kirjailija Rauli Virtanen ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Palkinto koostuu juhlasta, jossa nostetaan esiin voittajan ja finalistien työtä, kunniakirjasta sekä palkintopokaalista.

Planin tyttöpalkinto on jo vakiintunut osaksi kansainvälisen järjestön toimintaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Palkinto on saanut muissa Pohjoismaissa hyvän vastaanoton ja laajan näkyvyyden, ja yleisö on asettanut joka vuosi ehdolle kymmeniä tyttöjen oikeuksien puolustajia. Tyttöpalkinnon sponsoreita Suomessa ovat SOK ja Solita.

Lue lisää Planin tyttöpalkinnosta ja ehdota voittajaa

Lue lehdistötiedote englanniksi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Fatim Diarra, kansanedustaja, tuomariston puheenjohtaja, [email protected], 09 432 3132

Baharak Bashmani, Planin tyttöpalkinnon työryhmän vetäjä ja yritysyhteistyön päällikkö, [email protected], 050 3544432

Ossi Lindroos, CEO, Solita, [email protected], 040 750 7637

Minna Pinola, viestintäjohtaja, Solita, [email protected], 040 5166 024

Solita on suomalainen teknologia-, data- ja designyritys. Valjastamme ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää. Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja uudistaen yrityksiä ja yhteiskuntaa. Solita työllistää jo yli 2000 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, ohjelmistokehityksen, AI- ja analytiikkaratkaisujen sekä pilvipalvelujen asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Saksassa, Puolassa, Sveitsissä ja Belgiassa.

Plan International on lastenoikeus- ja humanitaarinen järjestö, joka parantaa heikoimmassa asemassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen, elämää. Plan tavoittelee oikeudenmukaista maailmaa, jossa kaikkien lasten oikeudet toteutuvat. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Plan perustettiin vuonna 1937. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1998. Kansainvälinen Plan työskentelee yli 80 maassa.

Plan