26.5.2020Uutinen

THL:n Oirekartta kertoo, missä on eniten koronavirustautiepäilyjä

Omaolo-palvelu tavoittaa jo lähes 3 miljoonaa suomalaista

Omaolo.fi on Suomessa kehitetty, maksuton julkisen terveydenhuollon verkkopalvelu, jossa voi tehdä myös oirearvion siitä, vastaavatko omat oireet koronavirustautia. Tänään julkaistava, Omaolo-palvelun tietoihin pohjautuva Oirekartta-palvelu kertoo päivittäin, missä suomalaiset kokevat eniten koronavirustaudin oireita. Palvelu löytyy osoitteesta: thl.fi/oirekartta. Omaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina toimivat Solita Oy ja Mediconsult Oy.

Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä maksutta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi Omaolo-verkkopalvelussa osoitteessa omaolo.fi. Palvelu ohjaa vastaajan tarvittaessa hakeutumaan terveydenhuoltoon. Tänään julkistettava Oirekartta-palvelu kertoo jatkossa päivittäin, missä kunnissa ja sairaanhoitopiireissä suomalaisilla on eniten huolta koronavirustaudista.

Jo liki 500 000 koronavirustaudin oirearviota

Omaolo-palvelu tavoittaa jo yli puolet Suomen asukkaista. Perusterveydenhuoltoa täydentävät digitaaliset julkiset palvelut vaativat myös käyttäjiltä uuden opettelua.

“Koronavirustaudin oirearvio vauhditti suomalaisten digiloikkaa myös terveyspalvelujen osalta. Virallisen Omaolo-palvelun koronavirustaudin oirearvio on tähän mennessä täytetty noin 500 000 kertaa, ja ahkerimmin palvelua ovat käyttäneet helsinkiläiset, lahtelaiset, jyväskyläläiset, espoolaiset ja turkulaiset”, kertoo Solitan Health-liiketoiminta-alueen johtaja Risto Kaikkonen.

Omaolon lisäksi koronavirustaudin oireiden arviointiin on myös tarjolla muita palveluita, jotka eivät kuitenkaan ole yhdessä julkisen terveydenhuollon kanssa rakennettuja, eivätkä ohjaa käyttäjää alueellisen hoidon piiriin.

Digitaalinen Omaolo-palvelu tarjoaa kaikille suomalaisille maksutonta, luotettavaa ja ajan tasalla olevaa informaatiota koronavirustaudin lisäksi myös monissa arkisissa terveyshuolissa. Koronavirustaudin lisäksi palvelussa voi arvioida omien oireidensa hoidon tarvetta esimerkiksi liittyen alaselkäkipuun, virtsatietulehdukseen, yskään, korva-, kurkku- tai olkapääkipuun tai päänsärkyyn. Omaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Solita ja Mediconsult Oy toimivat Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina.

Uuden ajan digitaalisia terveydenhuoltopalveluja

Omaolo-palvelu tarjoaa sosiaali- ja terveyspalveluja nopeasti, esteettömästi, maksuttomasti ja ympäri vuorokauden – vaikka kotisohvalta käsin. Palvelun antamat suositukset perustuvat ajantasaiseen tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti sovittuihin kriteereihin. Suositukset ovat aina henkilökohtaisia. Palvelu on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

”Omaolo on kaikkien ulottuvilla oleva hieno kansallinen palvelu, joka auttaa vähentämään kansalaisten huolta, ketteröittää hoitoon pääsyä sekä säästää julkisen terveydenhuollon resursseja vähentämällä puhelinpalveluihin sekä suoriin terveydenhuollon kontakteihin kohdistuvaa painetta ja ohjaamalla vakavat tapaukset nopeasti oikean hoidon piiriin. Solitan tiimi on ylpeänä mukana kehittämässä tulevaisuuden terveydenhuoltoa, joka on suunnattu kaikille suomalaisille varallisuudesta, paikkakunnasta tai iästä riippumatta”, kommentoi Risto Kaikkonen.

Avointa tiedonjakoa tiedon jatkojalostamiseen

Oirekartan pohjana oleva data on haettavissa avoimen rajapinnan linkin kautta. Linkki avaa rajapintakoodin, josta dataa voi ladata omiin sovelluksiin.

Koronavirustaudin Oirekartta -karttasovellus on tuotettu yhdessä Esri Finland Oy:n kanssa ja löytyy suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi:

Haluaisitko tehdä töitä tulevaisuuden digitaalisten terveydenhuoltopalvelujen parissa? Nopeasti kasvanut Solita Health rekrytoi parhaillaan uusia osaajia. Lue uusista avoimista paikoista.

Lisätietoja:
Solita Oy, Risto Kaikkonen, Director, Solita Health, 041 536 8745, [email protected]
Solita Oy, Vesa Sainio, Director of Operations, Solita Health, 040 506 2268, [email protected]

Kirjoittaja

Solita