25.8.2020Uutinen

THL ja Solita julkaisivat Koronavilkun lähdekoodin – avoin koodi mahdollistaa sovelluksen riippumattoman arvioinnin

Koronavilkku Solita

THL ja ohjelmistoyhtiö Solita ovat julkaisseet (25.8.2020) Koronavilkku-sovelluksen lähdekoodin. Tämä mahdollistaa järjestelmän toiminnan ja turvallisuuden riippumattoman arvioinnin sekä lähdekoodin hyödyntämisen.

Lähdekoodi on julkaistu GitHub-verkkopalvelussa, joka on maailman suurin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja tarjoava verkkopalvelu.

”Avoin lähdekoodi (open source) on nykyaikainen tapa kehittää ja jaella ohjelmistoja. Kun ohjelmiston koodi jaetaan kaikkien nähtäväksi, voidaan mahdolliset ohjelmistovirheet löytää ja korjata nopeasti”, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Solita kannustaa kehittäjäyhteisöä antamaan palautetta Koronavilkusta.

”Kiireisestä aikataulusta huolimatta halusimme ottaa kehittäjäyhteisön mukaan arvioimaan sovellusta. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja muokkausehdotuksia, joista merkittävimmät pyrimme arvioimaan viiveettä”, sanoo teknologia-asiantuntija Sami Köykkä Solitasta.

Myös Kyberturvallisuuskeskus arvioi Koronavilkku-sovelluksen, sen taustajärjestelmän sekä niihin liittyvien prosessien turvallisuuden. Keskuksen arviointi valmistuu myöhemmin tällä viikolla.

Koronavilkku tulossa sovelluskauppoihin ensi viikolla

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkku julkaistaan suomen- ja ruotsinkielisenä versiona tiistaina 1.9., jolloin sen voi ladata maksutta puhelimeensa yleisimmistä sovelluskaupoista.

Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Webinaari sovelluksen tietoturvasta 28.8.

THL järjestää perjantaina 28.8. klo 10-11 webinaarin, jossa käsitellään Koronavilkun tietoturvaa ja tietosuojaa. Webinaarissa puhuvat Aleksi Yrttiaho, Sami Köykkä ja Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Puheenvuorojen päätteeksi on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Lisätietoja webinaarista löydät täällä.

Koronavilkku Githubissa

Lähdekoodi:
Lisenssi: EUPL-1.2 (European Union Public Licence)

  1. Android-sovellus: https://github.com/THLfi/koronavilkku-android
  2. iOS-sovellus: https://github.com/THLfi/koronavilkku-ios
  3. Taustajärjestelmä: https://github.com/THLfi/koronavilkku-backend

Lähdekoodia koskevat mahdolliset huomiot voi lähettää [email protected] -osoitteeseen.

Lisää koronasovelluksesta THL:n sivuilla: Tartuntaketjujen katkaisua tehostava sovellus

Lisätiedot

Kirjoittaja

Solita