7.11.2017Think Tank

Katso yritystäsi kuin olisit ulkopuolinen

Moni suomalaisyhtiö tunnustelee innolla dataliiketoiminnan mahdollisuuksia. Halu liikkua eteenpäin on kova, mutta liikkeelle lähtö on vaikeaa. Rambollin toimitusjohtaja Kari Onniselän mukaan yritykset etenisivät datahankkeissaan nopeammin, jos ne osaisivat katsoa omaa liiketoimintaansa ulkoapäin. Nyt tämä taito usein puuttuu.

Startupeissa ajattelu lähtee liikkeelle jostakin ihmisten tai asiakkaiden ongelmasta, jonka yritys haluaa ratkaista. Kun pakottavia rakenteita tietynlaiseen toimintaan ei ole olemassa, tällainen on mahdollista. Kun ratkaistava ongelma on selvitetty, yritys alkaa kerätä tarvittavia resursseja ongelman ratkaisemiseksi.

Samanlaista ajattelutapaa Onniselkä suosittelee muillekin yrityksille.

Outside-in-näkökulma olisi monelle yritykselle tarpeen.

”Yritysten pitäisi tutkia lähiympäristöä, mitä kumppaniverkostossa on meneillään, ja miten tämän kaiken voisi yhdistä omiin resursseihin ja paketoida ihmisiä kiinnostavaan muotoon”, Onniselkä sanoo.

”Haasteena on usein se, että yrityksistä ei löydy out-of the-box -ajattelijoita, porukkaa joka osaisi kääntää ajattelun 180 astetta. Innovatiivisimmatkaan työntekijät eivät pysty ajattelemaan riittävän puhtaalta pöydältä asioita.”

Data tuo lisäominaisuuksia palveluun

Data on kuuma aihe, johon jokaisen itseään arvostavan yrityksen on paneuduttava. Toiset yritykset lähtevät Onniselän mukaan tulevaisuuden tutkiskeluun uhkakuvien kautta. Onneksi moni näkee ennen kaikkea mahdollisuudet.

Onniselkä listaa kolme asiaa, joita yritykset nyt dataliiketoimintaan liittyen yleisesti tutkivat.

  1. Ensinnäkin yritykset kartoittavat omia nykyisiä asiakkaitaan: Mitä asiakaskentässä tapahtuu? Miten asiakkaiden arvoketjut muuttuvat?
  2. Lisäksi yritykset miettivät, millaisia palveluita niiden olisi mahdollista luoda datan avulla.
  3. Kolmas asia, jota yritykset pohtivat, on toiminnan tehostaminen datan avulla.

”Aika moni yritys lähestyy nyt dataliiketoimintaa näistä kolmesta kulmasta samanaikaisesti. Oman nykyisen liiketoiminnan tehostaminen on tehtävistä se kaikkein helpoin. Insinöörimäisissä kulttuureissa tästä on helppo lähteä liikkeelle”, Onniselkä sanoo.

Onniselkä ei näe, että datasta itsestään tulee kaupan kohde kaikilla toimialoilla. Yritykset kuitenkin tarvitsevat erilaista dataa muiden muassa uusien palveluiden rakentamiseen, siksi data vaihtaa myös omistajaa. Ennen kaikkea eri datoja yhdistämällä yritykset pystyvät luomaan uusia käyttökohteita.

Onniselkä uskoo, että varsinaisten uusien palveluiden luomisen sijasta datan avulla pystytään ennen kaikkea rakentamaan lisäominaisuuksia olemassa oleviin palveluihin.

”Evoluutiota on, että nykyiseen toimintaan täytyy jatkuvasti tuoda lisäpalvelua, uusia ominaisuuksia, läpinäkyvyyttä, lisää reaaliaikaisuutta.

”Tähän lisääntyvä data tuo jatkuvat mahdollisuudet”, Onniselkä sanoo.

Datavyöry vähentää valinnanvapautta

Tämä saattaa kuulostaa nurinkuriselta: yksi suuri datan lisääntymisen aiheuttama ilmiö on valinnanvapauden väheneminen. Vaikka kuluttajat kuvittelevat, että valinnanmahdollisuudet lisääntyvät jatkuvasti, todellisuudessa ne kaventuvat.

Monet palvelut tekevät algoritmien avulla valinnan ihmisille helpommaksi tarjoamalla valmiita vaihtoehtoja.

Vaikka käden ulottuvilla olisi kaikki maailman data, ihmisillä ei ole aikaa selata sitä.

Siksi kuluttaja yleensä valitsee niistä vaihtoehdoista, joita palvelu hänelle tarjoaa.

”Valinnat tehdään ihmisille niin helpoiksi, että kuluttaja alkaa käyttäytyä kuten häntä ohjataan. Dataa on niin paljon, että sitä on mahdoton käsitellä. Siksi määrätyt algoritmit valitsevat kuluttajille kiinnostuksenkohteet suodattamalla datan. Oikeassa maailmassa valintoja tehdään rivakasti. Lopulta datan paljous usein supistaa ihmisten näkökulmaa”, Onniselkä sanoo.

Kari Onniselkä on mukana Solitan dataliiketoiminnan nykytilaa ja tulevaisuutta pohtivassa Think Tank -ryhmässä. Hän on suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Rambollin Suomen-toimitusjohtaja. Ennen Rambollia hän työskenteli Comptelissa globaaleista palveluista vastaavana johtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Onniselkä on ollut myös Talent Partnersin toimitusjohtaja vuosina 2006-2011. Tätä ennen hän oli johtotehtävissä Nokiassa.

Tutustu myös Solita Think Tank -ryhmän uusimpaan raporttiin: Datavallankumous ja liiketoiminta. Lataa maksuton raportti alta.

Lataa raportti

Kirjoitus on julkaistu myös Talouselämä-lehdessä