22.9.2017Think Tank

Data-aikakauden kuluttaja: ”Omistaminen ei ole tärkeää vaan hyvä arki”

Data on tulevaisuuden holistisen maailman ydin, sielu ja älykkään toiminnan moottori. Yritykset ovat alkaneet oivaltaa datan keskeisen roolin ja arvon. Muutos arjessa on valtava. Murroksessa ei ole kyse pelkästään teknologiasta – samalla muuttuvat yrityksen liiketoimintamallit, osaamistarpeet, toimintatavat, kulttuuri ja johtaminen.

Data on tulevaisuuden holistisen maailman ydin, sielu ja älykkään toiminnan moottori. Yritykset ja organisaatiot ovat alkaneet oivaltaa datan keskeisen roolin ja arvon. Meneillään olevaa datavallankumousta kuvaa osuvasti toukokuussa 2017 ilmestyneen The Economist -lehden kansiotsikko ”The World’s Most Valuable Resource – Data and the New Rules of Competition”. Lehden kansikuvassa dataa poraavat Google-, Amazon-, Microsoft-, Uber-, Tesla- ja Facebook-nimiset öljynporauslautat.

Muutos arjessa on valtava.

Murroksessa ei ole kyse pelkästään teknologiasta – samalla muuttuvat yrityksen liiketoimintamallit, osaamistarpeet, toimintatavat, kulttuuri ja johtaminen.

Entä mitkä ovat nykyisen datavallankumouksen ajurit? Kolme tekijää ovat merkittävyydeltään ylitse muiden.

  1. Kaikesta liiketoiminnasta tulee palveluliiketoimintaa. Omistaminen ei ole tärkeää vaan hyvä ja toimiva arki. Laadukas palvelu edellyttää paljon enemmän kuin tuote. Datan älykäs hyödyntäminen on siksi palvelutuottamisen keskiössä – palvelussa asiakastarve on merkittävästi laajempi kuin tuotteessa. Teollisen internetin murroksen ytimessä on perinteisen teollisuuden muuttuminen palveluliiketoiminnan suuntaan.
  2. Teknologia kehittyy ja halpenee jatkuvasti. Vuoden 2007 miljoonan euron infrastruktuuri-investointi maksaa vuonna 2017 enää vain kymmenen tuhatta euroa. Samalla teknologian kyvykkyydet ovat kasvaneet. Mukaan ovat astuneet tekoäly, lohkoketjuteknologia sekä kuva- ja äänitunnistus. Datan käsittely on huomattavasti monipuolisempaa ja edullisempaa kuin aikaisemmin.
  3. Kolmas vaikuttava tekijä on alustaliiketoiminnan voitonkulku ja esiinmarssi kaikille liiketoiminnan alueille. Uudet innovatiiviset pilvipalvelut ovat merkittävä osa tätä kehitystä. Tulevaisuudessa yritysten keskeisenä tehtävänä on rakentaa alustaliiketoimintaa ja hyödyntää älykkäästi olemassa olevia alustoja. Alustoissa on kyse kilpailusta asiakasrajapinnan hallinnasta. Data on alustatalouden keskeisin kilpailuetutekijä.

Moni pohtii, synnyttäkö data myös uutta liiketoimintaa. Uuden datapohjaisen liiketoiminnan kehittäminen on kiinnostusta herättävä ja ajankohtainen asia useissa yrityksissä. Miten voimme hyödyntää nykyisiä datavarantojamme? Miten voimme kerätä tai ostaa uutta dataa? Miten voimme jalostaa nykyistä dataa?

Sitä, minkälaisia uudet liiketoiminnat ovat, on mahdotonta tietää etukäteen. Uuden menestyksellisen liiketoiminnan kehittäminen on aina kompleksinen ilmiö.

Datan älykäs hyödyntäminen on useimpien liiketoimintojen keskeisimpiä strategisia kehityskohteita.

Uutta liiketoimintaa syntyy ainoastaan rohkeiden ja älykkäiden kokeilujen kautta.

Kuten Supercellin Ilkka Paananen sanoi keväällä Talouselämä-lehdessä: ”Firmat eivät epäonnistu, koska ottavat riskiä, vaan siksi, että lopettavat riskien ottamisen.”

Pekka Ahola on mukana Solitan dataliiketoiminnan nykytilaa ja tulevaisuutta pohtivassa Think Tank -ryhmässä. Hän on Solitan pilvi- ja analytiikkaliiketoiminnoista vastaava johtaja. Pekalla on pitkä ja monipuolinen kokemus suurten kansainvälisten yritysten talousjohtamisesta mm. Nokian Renkailla ja Metso Automationissa. Hänen keskeisiä vastuualueitaan koko uran ajan ovat olleet liiketoiminta-analytiikka, talous- sekä muutosjohtaminen.

Tutustu myös Solita Think Tank -ryhmän uusimpaan raporttiin: Datavallankumous ja liiketoiminta. Lataa maksuton raportti alta.

Lataa raportti

Blogi on julkaistu myös Kauppalehden Vieraskynässä