Östersund kan räkna in ytterligare en stark företagsetablering denna vår. Snabbväxande IT-företaget Solita öppnar sin verksamhet i Östersund och rekryteringsprocessen har redan påbörjats.
– På sikt räknar vi med att behöva anställa 20–30 personer, säger företagets platsansvarige Per Grosskopf.
Solita är ett digitalt transformationsföretag som grundades i Finland 1996. Under 2017 startades verksamheten i Sverige, och den växte snabbt – bland annat efter uppköp av företagen Sparks och Ferrologic.
I dag har Solita över 1100 anställda i 12 städer i sex olika länder. I Sverige finns företaget i Stockholm, Göteborg – och nu även i Östersund.
Vi vill bredda oss geografiskt och ser möjligheter att kunna växa i Östersund. Det finns redan tillgång på arbetskraft här, men vi tycker även att Östersund är en bra plats för att kunna öka inflyttningen, kommenterar Per Grosskopf.
Stora kunder
Solita arbetar främst med stora företag, myndigheter och organisationer. Tjänsterna sträcker sig från strategisk rådgivning till tjänstedesign, digital utveckling, byggandet av dataplattformar, artificiell intelligens, analysverktyg och molntjänster.
– Jag är väldigt glad att vi kan välkomna ännu en etablering i Östersund. Solita är ett spännande och snabbväxande företag som blir ett välkommet tillskott till de många andra IT-företag som valt att etablera sig hos oss, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.
För Östersunds kommun är etableringarna väldigt viktiga för att skapa tillväxt:
– Det här tillskottet till nuvarande IT-bransch bekräftar att fler ser möjligheter och fördelar med att driva IT-verksamhet från vår kommun och region. Det är så roligt att etableringen blir av efter en längre tids kontakt och dialog, säger Ingrid Mars, näringslivsutvecklare på Östersunds kommun.
Samarbete med Miun
Solita, som hoppas vara igång med sin verksamhet i Östersund redan före sommaren, ser också fram emot ett givande samarbete med Mittuniversitetet.
– En bidragande orsak till etableringen i Östersund är närheten till Mittuniversitetet och därmed tillgång till kvalificerade medarbetare, och vi ser framemot att samarbeta både med forskare och studenter, säger Per Grosskopf.
– Vi ser verkligen fram emot att få möjlighet att samarbeta med ytterligare ett företag. Våra studenter ser positivt på att få knyta kontakter med näringslivet redan under studietiden och det är därför viktigt för oss att ha ett brett nätverk av företag, säger Lena-Maria Öberg, Universitetslektor på Miun.
För frågor, vänligen kontakta Per Grosskopf på [email protected] för mer information.
Vill du bli en av våra över 200 datakollegor i Norden? Läs mer om aktuella jobb här.