1 september 2020Nyhet

Den finska Coronablinkern nådde redan en miljonnedladdningar!

Coronablinkern som underlättar brytandet av smittkedjor har redan laddats ner en miljon gånger. Gränsen på en miljon laddningar spräcktes på tisdagen (1.9.2020) cirka kl. 8, dvs. endast ett dygn efter att Coronablinkern blev tillgänglig i appbutikerna.

”Siffran är helt fantastisk! Antalet laddningar på en dag har överträffat alla våra förväntningar”, säger direktör Mika Salminen vid THL.

Med hjälp av Coronablinkern kan människor själva bidra till att förhindra spridningen av viruset och skydda sin egen och sina närståendes hälsa. Med hjälp av applikationen går det snabbare att nå personer som exponerats för viruset och att bryta smittkedjorna.

Ju fler som laddar ner Coronablinkern desto nyttigare är den.

”En miljon laddare innebär att miljontals människor snabbt kan få veta om de eventuellt exponerats för coronaviruset. Ju större antalet användare är desto snabbare och säkrare kan vi snabbt bryta smittkedjorna och hålla epidemin under kontroll. Låt oss fortsätta med världsrekordhastighet!”, säger Salminen.

”Hela vårt team är ödmjukt tacksamma för finländarnas förtroende och aktivitet. Tillsammans kommer vi att föregå med gott exempel för hela världen,” säger Sami Köykkä, Solitas teknologiexpert.

Coronablinkern kan laddas ner gratis i de vanligaste appbutikerna.

Applikationen fungerar i nyare smarttelefoner. Den utnyttjar gränssnittet Exposure Notifications som Apple och Google tillsammans skapat för att skapa koder och mötesuppgifter. Detta gränssnitt finns i alla iPhones med minst iOS 13.5 samt i Android-telefoner med minst Android 6.0-operativsystemet (Marshmallow) och Google Play-tjänster. Därför kan Coronablinkers inte laddas ner till äldre smarttelefoner eller Android-telefoner där Google Play-tjänsterna inte används.

Det finns stöd för nedladdning och användning av Coronablinkern

Stöd för nedladdning och användning av Coronablinkern finns på flera olika ställen.

  • På webbplatsen Koronavilkku.fi/sv har man samlat information om blinkern och ibruktagandet av den. På webbplatsen kan man till exempel titta på endetaljerad anvisningsvideo.
  • Den riksomfattande telefontjänsten Information om coronaviruset erbjuderrådgivning och tekniska anvisningar om användningen av applikationen på numret 0295 535 535. Rådgivningen är öppen vardagar kl. 8–21 och lördagar kl. 9–15.
  • Stöd för användning av Coronablinkern kan även fås i chatten och per sms. Chat-fönstret är tillgängligt, när kundservicepersonalen svarar på frågor. Frågor kan skickas per sms till numret 050 902 0163. Sms-tjänsten är avsedd för dem som till exempel på grund av hörselskada inte kan prata i telefon. Chat-tjänsten på Statsrådets webbsidor.
  • Därtill stöder telefonoperatörerna DNA, Elisa och Telia ibruktagandet av applikationen. Man kan be om rådgivning via den egna operatörens elektroniska kontaktkanaler och kundserviceställen.

Ovan nämnda tjänster erbjuder inte hälsorådgivning. Om frågan gäller en coronavirussmitta ska man kontakta hälso- och sjukvården.

Mer information och nedladdningsanvisningar: Koronavilkku.fi/sv

Mika Salminen, direktör, Institutet för hälsa och välfärd (THL), +358 29 524 8454, [email protected]

Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna, Institutet för hälsa och välfärd (THL), +358 29 524 7671, [email protected]

Sami Köykkä, Senior Technology Consultant, Solita, +358 44 7582 395, [email protected]

Risto Kaikkonen, Director, Health and Wellbeing Division, Solita, +358 41 536 8745, [email protected]

 

Solita är ett nordiskt konsultföretag som hjälper företag att skapa värde utifrån data. Solita erbjuder konsulttjänster kopplade till datastrategi och tjänstedesign, byggandet av nya dataplattformar, artificiell intelligens, analysverktyg och molntjänster. Solita grundades 1996 och har i dag nästän 1000 anställda i Sverige, Finland, Danmark, Estland, Belgien och Tyskland. www.solita.se

Författare

Solita