2 september 2020Blogg

Solita Data Academy – första steget i livet som Data Engineer

Förra våren deltog vår konsult Patrik Evertsson i Data Academy – läs mer om hans upplevelser i nedan tillbakablick!

Det första som fångade min uppmärksamhet på schemat var AWS, Python, pair coding och data visualization; det jag associerar mest med data engineering. Häftigt att jag ska få lära mig allt det här! tänkte jag – men det visade sig vara så mycket mer!

En söndagkväll i januari landade jag i Helsingfors för att påbörja Solitas Data Academy dagen därpå. Det kändes inte mycket annorlunda än hemma i Göteborg, vädret var ungefär detsamma – men jag visste att jag var i Finland då jag på hotellfrukosten nästa morgon serverades rökt lax!

Väl inne på det splitternya, moderna Solita-kontoret träffade jag några av mina blivande klasskamrater. Vi hälsade och drack kaffe tillsammans.

AWS, Python, SQL och post-its!

Första veckan på Data Academy handlade om att lära känna Solita och varandra. Det var roligt att börja på ett nytt jobb med 14 andra personer samtidigt, istället för att vara den enda nya personen på jobbet; man var en del av en grupp som skulle lösa detta tillsammans. Det var olika åldrar, bakgrunder, länder, år av erfarenhet. Jag har själv en bakgrund i SQL och BI, medan andra hade Python och machine learning bl.a. vilket gjorde att man hjälptes åt under hela akademin.  Man fick även lära känna flera av Solitas konsulter, som berättade om sina olika projekt och vilka verktyg och lösningar de jobbar med.

Andra veckan började vi med det efterlängtade AWS, Python och SQL. Det var rätt så högt tempo och det var mycket som man gick igenom. Det är inte alltid helt lätt att förstå när någon förklarar på teoretisk nivå. Vi gjorde därför en massa demo-övningar samtidigt, för att få känna på allting fungerar i praktiken. Samma sak var det tredje veckan med ETL-verktyget Matillion, och fjärde veckan med data visualisering med Power BI.

Vi hade en heldag med Agile. Inga datorer – bara post-it lappar, massor av dem! Vi fick lära oss de fundamentala grunderna i Agile “by doing”. Hela rummet var tapetserat av post-it lappar när dagen var slut. Mycket uppskattad dag av alla på akademin, vilket även kom upp på retrospective (a scrum thing). Datamodelleringen var lite av samma karaktär, där behövde vi inte heller datorer. Vi fick använda tavlan och rita modeller.

Livet som Data Engineer har bara börjat…

Det man kan säga är att det roligaste och mest givande var när man fick antingen jobba hands-on för att lära sig de tekniska delarna eller jobba interaktivt och i grupp.

Mina förväntningar innan akademin var för det mesta tekniska kunskaper. Utöver grunderna i AWS, Python och alla andra tekniska verktyg kom det oväntat att jag fick lära känna Solita så mycket. Vilka verktyg och hur man arbetar i ett projekt, när man inte har något projekt, på vilket sätt jobbar Solita med data. Data academy öppnar upp dörren och ger en introduktion som data engineer, men efter det kommer fortsättningen. Det är upp till en själv att välja vad man vill fördjupa sig i och fortsätta lära sig. ” Learning never ends. ”

Mer om Solita Data Academy

Akademin är en bra start att utveckla sina kunskaper inom data, men även att lära känna kulturen och hur det är att jobba på Solita.

Målet med akademin är att förstå hur Solita arbetar med data och de huvudsakliga komponenterna i en modern data plattform. Delarna varierar mellan olika projekt och man får en förståelse av vilka verktyg som finns och vad de används till. Det är Solita experter som undervisar inom respektive områden och man får hands-on övningar som är verkliga case. Man får även ta del av vad konsulterna jobbar eller har jobbat i för projekt.