15 april 2021Blogg

Solita Data Academy – första steget i karriären som Data Engineer!

Data academy blogg
Kerim och Stina som båda deltog i Solita Data Academy i höstas.

Förra hösten deltog vår konsult Kerim Numanovic i Data Academy – läs mer om hans upplevelser i tillbackablicken nedan!

När jag den första oktober steg in på Solitas kontor i Stockholm var jag nervös, men förväntansfull. Jag påbörjade min resa som Data Engineer och jag visste inte exakt vad jag hade gett mig in på. Det visade sig att jag hade en otroligt rolig och lärorik månad framför mig!

Väl inne på kontoret satt de andra deltagarna i akademin och bekantade sig över en kopp kaffe. Jag, märkbart lika nervös som de andra, anslöt till bordet. Det visade sig vara sex helt unika människor med bakgrunder i allt från matematik och filosofi till systemvetenskap. Vissa hade som jag, precis tagit examen från universitet, andra hade jobbat i några år och ville fördjupa sig inom data. Några hade kunskaper inom Python och maskinlärning, andra inom SQL och databaser. Det vi delade gemensamt var vårt intresse för data och vår vilja att lära oss ännu mer.

De första två dagarna var mer lära-känna dagar och vi fick träffa lite olika människor från ledningsgruppen. Som förväntat skulle veckorna involvera mycket data och tekniska delar, men något som jag blev glatt överraskad över var att en av veckorna var dedikerad till ämnen som Agilt arbete, självledarskap och Solitas ”Ways of Working”. Sessionen om agila arbetssätt stod ut från andra sessioner, då använde vi inga datorer, utan post-it-lappar, vilket skapade väldigt intressanta diskussioner mellan alla Data Academy-deltagare. Vi fick också lyssna på presentationer från konsulter om kundprojekt som de arbetade på. Detta gav oss en större inblick om vad Solita gör och vad en Data Engineer arbetar med.

Vecka två var det dags att koda! Detta var något som jag verkligen såg fram emot eftersom jag hade en bakgrund inom Python. Förutom att koda i Python så fick vi också lära oss SQL, samt testa programmera i R. Vi fick även en intressant introduktion inom AWS Cloud. Det roligaste med veckan var att vi kunde jobba tillsammans i team och hjälpa varandra utifrån våra tidigare erfarenheter och kunskaper. Detta byggde en riktig bra teamkänsla och gjorde att vi lärde oss av varandra.

Efterföljande vecka var det dags att hoppa på datamodellering. Nu skulle vi få jobba med state of the art-teknologier inom databaser, ETL-verktyg och cloud. En hel vecka med Snowflake och Matillion var något jag måste erkänna att jag var lite nervös inför. Jag hade aldrig stött på dessa teknologier innan, men det visade sig vara den roligaste veckan. Kunniga Solita-konsulter höll presentationer om de olika teknologierna och vi fick arbeta i team för att kontinuerligt lösa problem.

Den sista veckan hade kommit och det kändes som att de föregående tre veckorna bara hade susat förbi. Jag kände ett visst vemod över att akademin snart skulle ta slut, då jag hade kommit de andra deltagarna väldigt nära. Samtidigt var jag också taggad på att avsluta den sista veckan för att sedan kunna starta min karriär som Data Engineer. Denna vecka fick vi lära oss datavisualisering. Vi fick arbeta med spännande verktyg som Tableau och PowerBI. I slutet av veckan fick vi presentera ett case, vilket gav en känsla av hur det är att jobba som visualiseringskonsult.

Under mina fyra veckor fick jag lära mig en mängd nya verktyg, samt träffa många härliga kollegor. Något som verkligen stod ut för mig var Solitas kultur. Här sätts de anställda i första rummet. Trots att vi arbetar med data, så är det ett företag som jobbar med människor och för människor. De anställda på Solita brinner verkligen för data. Här är människor genuint intresserade av sitt arbete och delar idéer och lärdomar med varandra. Solita är en plats där lärandet och intresset för data aldrig tar slut.