30 januari 2023Blogg

People Story: Sam Odeh, People Lead & Service Delivery Manager

Sam Odeh People of Solita blog

Säg hej till vår kollega Sam Odeh! Sam kommer från Jönköping men flyttade till Göteborg för att plugga till civilingenjör inom it på Chalmers, ett naturligt val eftersom han varit intresserad av datorer så länge han kan minnas. Sam började jobba på Ferrologic efter studierna och kom till Solita när bolagen slogs samman. Nu sitter han på vårt Göteborgskontor när han inte är ute hos kund, och han trivs så bra med sina kollegor att han gärna hänger med dem även utanför jobbet. Just nu har Sam och hans sambo fullt upp eftersom de precis håller på att flytta till en ny lägenhet.

Vi är glada att ha Sam hos oss på Solita och frågade honom om…

…hans roll som People Lead?
Rollen innebär att jag har personalansvar för 10 personer som jag träffar varannan vecka. Då stämmer vi av vad som händer, i jobbet och i livet. Det innebär också att jag delar information om vad som händer internt inom företaget och hos kunderna. Jag har varit People Lead i två år och trivs väldigt bra med det. Jag har ett coachande förhållningssätt och tycker det är roligt att känna att jag kan hjälpa människor att utvecklas. Jag blir glad när det går bra för mina medarbetare och gillar att peppa dem att våga ta kliv i sina karriärer.

… kulturen på Solita?
Det jag uppskattar mest med kulturen på Solita är att mina kollegor alltid stöttar mig. De finns där när det behövs, alla hjälper varandra och det finns alltid någon att fråga. Jag känner mig aldrig ensam. I min roll som People Lead får jag bra stöd av Solita, vi har till exempel People Lead Peer Support, en grupp där vi ventilerar våra utmaningar, diskuterar olika frågor och hjälper varandra. Det finns ingen hierarki på Solita, alla är väldigt prestigelösa. Dessutom är mina kollegor ett gäng härliga människor som jag gärna umgås med. För mig känns det aldrig jobbigt att gå till jobbet – jag har ingen söndagsångest!

… livet som konsult?
Det jag gillar mest är att det är varierat. Jag tröttnar om jag måste göra samma sak för länge, för mig är det viktigt att utvecklas. Konsultlivet gör att utvecklingen går snabbare eftersom man jobbar med olika projekt, företag, och branscher – det ger en brant utvecklingskurva. Du måste ha social kompetens och förstå olika kunders behov eftersom du arbetar tillsammans med kunden. ibland är det svårt att förstå varandra – den största utmaningen som konsult är ofta att hantera kunder med orealistiska förväntansbilder.

… när han trivs som bäst på jobbet?
Just nu hjälper jag en kund att etablera en ny integrationsplattform i molnet för att hantera kommunikation mellan deras olika system. Jag gillar att komma in tidigt i processen och själv få sätta upp ramarna och bygga upp saker från grunden, eftersom det ger mig kontroll över slutresultatet. Jag trivs som bäst när jag ser att det arbete jag gjort verkligen bidrar till en tydlig förbättring för min kund.

Vi söker nu en People Lead till vårt kontor i Stockholm – kanske är du vår nästa kollega?