13 juni 2022Blogg

Livet som Data Engineer – Romans story

Säg hej till vår Data Engineer Roman Landin!

Roman är ursprungligen från Estland och hamnade i Sverige av en slump för ett sommarjobb. Men när sommaren var slut hade han träffat kärleken och blev kvar. Efter några år i Sverige började han studera på KTH på Civilingenjörsprogrammet inom Elektroteknik och skrev sitt masterarbete med fokus på datavetenskap och AI. Tur tycker vi, för här på Solita hjälper han våra kunder att utveckla dataflöden och skapa datadrivna lösningar för att underlätta arbetsprocesser. När han inte analyserar dataflöden cyklar han gärna downhill, springer cani-cross och umgås med sin familj och vänner.

Läs mer om vad han tycker om…

… hur det är att jobba som Data Engineer

Mitt jobb handlar mycket om att arbeta med molnbaserade samt ETL verktyg. Jag jobbar med dataflöden och automatiserar manuella processer. I mitt nuvarande projekt arbetar vi med både backend- och frontendlösningar vilket är kul – det handlar om att bygga applikationer, optimera databaser och skapa API för slutanvändare. Vårt mål är att förenkla arbetsprocesser för kunden och skapa en robust produkt som bidrar med nytta under många år framöver.

…vad är det roligaste med ditt jobb?

Jag tycker att det roligaste med jobbet är möjligheten att ta egna beslut och själv bestämma hur problem ska lösas på det mest optimala sättet. Till varje problem finns det alltid ett flertal möjliga lösningar och jag föredrar att testa några av de för att sedan välja ut det som passar bäst. Det innebär stort ansvar samtidigt som det är otroligt tillfredsställande att finna en lösning som skapar värde för kunden.

…vad är den största utmaningen med ditt jobb?

Tekniken är alltid logisk, men människorna däremot är mycket mer komplexa. Jag är rätt tekniskt lagd som person vilket gör att jag gillar att sitta och gräva i koden. Men konsultbranschen handlar inte bara om teknik, utan det handlar minst lika mycket om människor. Den största utmaningen för mig har varit att inte gå för djupt in i koden och släppa den perfektionistiska synen och istället skapa en produkt som är lätt att förstå och använda för kunden.

…livet på Solita?

Jag trivs jättebra på Solita! Alla är väldigt olika som personer och alla kommer från olika bakgrunder – det blir aldrig tråkigt på jobbet och det bidrar till en mycket trevlig arbetsmiljö. Kompetensen inom bolaget är otroligt hög så det finns alltid någon att fråga om man har kört fast – alla är väldigt öppna och hjälpsamma. Precis som de flesta bolag har vi värdeord, men på Solita är de inte bara ord utan alla bidrar verkligen till våra värderingar. Ett av våra värdeord är omtanke och det genomsyrar kulturen.

…livet som konsult?

Det är intressant men även utmanande – inlärningskurvan är väldigt brant. Som konsult representerar man sitt företag och allt man gör påverkar företagets rykte. Vi gör vårt bästa för att leverera kvalitetsprodukter till våra kunder. Just nu är jag på mitt första stora projekt och arbetar åt en och samma kund. Skulle jag däremot vilja byta projekt eller inriktning finns det möjligheter för det – jag uppskattar verkligen att jobbet som konsult är väldigt flexibelt.

… tips till den som funderar på en karriär som Data Engineer?

Jag tror att grunden till att bli en bra Data Engineer är att vara lösningsorienterad. Konsultbranschen kan vara tuff och som konsult måste du vara självständig. Du arbetar oftast i team och kan alltid be om hjälp, men du måste själv kunna ta egna beslut. Eftersom området är så brett och föränderligt behöver du ha koll på de utvecklingarna som sker. Jag ser mig själv framför allt som ingenjör och som ingenjör är man i grund och botten en problemlösare. Är du en problemlösare och vill jobba med data så skulle en karriär som Data Engineer passa dig utmärkt!

Blev du nyfiken på att jobba som Data Engineer på Solita? Ansök här!