7 oktober 2022Blogg

People Story: Mattias Thorsen, Solution & Transformation Lead

Säg hej till vår nya kollega Mattias Thorsen!

Mattias är den teknikintresserade humanisten som hoppade av psykologistudierna på nittiotalet och fokuserade på dataspel istället. Det ledde till att han var med och startade en spelstudio i Stockholm som växte, blomstrade, börsnoterades och slutligen föll offer för det tidiga 2000-talets it-bubbla.

Underhållning och storytelling har alltid varit en röd tråd i Mattias liv, även när han sedermera började jobba inom offentlig sektor på mer klassiska vuxenjobb. Mattias har jobbat med mjukvaruutveckling i olika branscher och i olika roller under hela sitt yrkesliv. I september lämnade han Tietoevry för att börja jobba på Solita – något vi är väldigt glada för!

Välkommen till oss Mattias!

Vi frågade Mattias vad han tycker om ….

…. Solita?

Jag känner Anders Tholén sedan tidigare och hade koll på Solita, så när jag kände mig färdig på Tietoevry efter sex år var det naturligt att söka sig till Solita. Det var som att komma hem! Alla är klipska, vakna och snälla. Det är ett spännande bolag och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet från hälso- och sjukvårdssektorn för att utveckla vårt erbjudande inom området.

…. att bygga upp en DevOps-enhet?

Jag kommer att arbeta som konsult, men i mitt uppdrag ingår också att vara med och bygga upp en agil DevOps-enhet här i Sverige. Det är en roll jag trivs i, jag älskar att jobba agilt. Som delivery lead är det min uppgift att stötta mina medarbetare genom projekten. Jag undviker helst att följa upp timmar och detaljstyra. Jag berättar vad vi ska uppnå och låter sedan teamet lösa uppgiften – jag är bara någon att hålla i handen. Det är ett arbetssätt och en ledarskapsfilosofi som passar mig och som jag vet funkar.

…. sitt drömuppdrag?

Drömmen är att vi får ett större utvecklingsuppdrag inom hälso- och sjukvårdssektorn, där det finns många spännande utmaningar. Gärna något krångligt där vi får bygga en tjänst eller ett system. Jag håller tummarna för att det uppdraget dyker upp snart!

…. GDPR?

Haha, jag vet att de flesta zoomar ut så fort GDPR och PDL (PatientDataLagen) kommer på tal, men jag tycker att det är jättespännande. Jag är en sucker för juridiken inom sjukvården. Jag gillar utmaningen i att lösa problemen med GDPR, samtidigt som jag värnar om patientsäkerheten i lösningarna.

I Sverige tolkar vi GDPR hårdare än i många andra länder, inom offentlig sektor lägger vi inte tjänster i molnet av den anledningen. Finska myndigheter tolkar lagarna mer generöst än vad vi gör, vilket gör att de har kommit längre när det gäller digitalisering av offentlig verksamhet. Vem som har rätt i sin tolkning vet vi egentligen inte eftersom mycket ännu inte har prövats rättsligt. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med våra finska kollegor inom hälsoområdet, Solita Health, och ta del av deras erfarenheter. Jag tror att vi har mycket att lära av varandra.

….digitalisering av offentlig verksamhet i Sverige?

Sverige ligger långt efter många andra länder när det gäller digitaliseringen. Det är egentligen märkligt eftersom vi länge var ett föregångsland inom it, fram till att den stora it-bubblan sprack. Vi har fortfarande kompetens och det finns pengar i omlopp, det ser vi inte minst på alla dagens dataspelsmakare.

Vi är otroligt bra på dataspel, ta Minecraft som exempel, men vi lyckas inte föra över den kraften till offentlig sektor. Och det är ett problem eftersom en eftersatt digitalisering inom offentlig sektor spiller över även på näringslivet, som därför inte får optimala förutsättningar.

….dataspel?

Jag har alltid älskat dataspel! Idag lägger jag fortfarande orimligt mycket tid på dataspel, även om jag förstås hävdar att det är för jobbets skull. Till viss del stämmer det också, jag älskar berättandet och det kreativa i dataspelen och försöker ta med det in i mina egna projekt.

Min starkaste drivkraft är att det ska vara roligt! Jag tycker att it-system ska vara lustfyllda samtidigt som de ska underlätta människors vardag. Det är viktigt för mig och jag går gärna ett extra varv för att leverera det. Jag vill skapa en wow-känsla!