14 december 2022Blogg

People Story Alexandra Andersson – Data Visualisation Consultant

Alexandra Andersson Solita

Säg hej till vår kollega Alexandra Andersson! Alexandra är civilingenjör inom energi – miljö – management och startade sin karriär i energibranschen, men bytte spår och började jobba med dataanalys eftersom hon älskar siffror. Hon drivs av nyfikenhet och att ständigt utvecklas och lära sig nya saker – hon lärde sig till exempel portugisiska i en fjällstuga på Kebnekaise inför sin flytt till Brasilien och hon har bott i 10 städer i fyra länder under 10 år. Nu har hon landat i Östersund där hon jobbar som konsult inom datavisualisering när hon inte är ute i naturen och springer, cyklar eller åker skidor i bergen.

Vi är glada att ha Alexandra hos oss på Solita och frågade henne vad hon tycker om …

… att jobba på Solita?

Jag trivs väldigt bra! För mig är det viktigaste att få möjlighet att prova olika saker och att hela tiden lära mig mer, och Solita är en bra plattform för det. Jag uppskattar också särskilt att kunna jobba remote. Det märks att den möjligheten fanns på Solita redan före pandemin – man har en upparbetad struktur och processer för det, vilket gör att det funkar väldigt bra. Jag hade längtat efter att flytta till Östersund i flera år, men tog steget våren 2021. Jag såg att Solita etablerade sig i Östersund och tog kontakt eftersom jag tyckte att Solita verkade vara en mänsklig och trevlig arbetsgivare som bygger bra system och tjänster inom data. Jag fick intrycket av att det var som en community av smarta och motiverade människor. Och det visade sig stämma.

… sitt nuvarande uppdrag?

Just nu är jag uthyrd som Power BI-specialist och jag har varit hos samma kund sedan i april. Jag hjälper kunden att utveckla en app för att följa upp kostnader i stora projekt, för att se till att man ligger i linje med budgeten och fakturerar enligt plan. Mitt uppdrag hos kunden kommer att breddas framöver då jag nyligen hjälpt till att göra en kartläggning av Power BI-behov i hela verksamheten. Vi har bland annat hittat behov inom kvalitet och hållbarhetsredovisning – vilket jag tycker är extra spännande då det knyter an till mitt intresse för området. Det bästa med uppdraget är samarbetet – jag är del av ett Scrum-team bestående av bolagets egna it-medarbetare och användare. Vi jobbar väldigt tätt, användarna visar vilka behov de har och tillsammans ser vi till att visualiseringen funkar med övriga it-system.

… livet som konsult?

Jag trivs med att jobba som konsult, det passar mig bra. Jag gillar möjligheten till variation och att lära mig olika saker av olika kunder. Jag trivs med att arbetet är avgränsat i ett konkret projekt, det gör att nyttan av det vi gör är tydlig och jag känner att mitt jobb uppskattas av kunden. Det är också tryggt att ha Solitas community i ryggen, jag vet att jag aldrig är ensam, det finns alltid hjälp att få av kollegorna.

… den största utmaningen med jobbet?

Den största utmaningen är att prioritera! Eftersom resurserna är begränsade både när det gäller tid och pengar så är det omöjligt att göra allt. Ibland är det frustrerande att inte kunna göra allt jag ser ett behov av och som jag vet att kunden skulle ha nytta av, eftersom det inte finns resurser till det.

… att jobba remote?

För mig var det helt avgörande när jag tog jobbet på Solita och jag trivs bra med att jobba remote. Men ibland saknar jag att inte träffa kollegor varje dag så därför har jag dragit igång ”it-lunchen”. Det hela började med att jag blev kontaktad av en tjej i mitt nätverk som också jobbar med data och nu har det på bara några månader vuxit till att vi är 12 personer från 10 olika bolag som äter lunch ihop nästan varje vecka. Även om alla inte är med varje gång så har det blivit ett varmt nätverk av kvinnor i Östersund som jobbar med data och it – vi hjälper varandra och pratar om utmaningar och möjligheter, i jobbet och i livet. Det är verkligen ett sammanhang som ger mycket energi!

Ta en titt på våra lediga jobb!