6 juli 2021Blogg

Integrationsutvecklare på Solita – Najods story

Säg hej till vår Integrationsutvecklare Najod!

Najod har pluggat informationssäkerhet på KTH och jobbar idag som integrationsutvecklare på Solita. Just nu sitter hon hos en kund inom gruvindustrin och utvecklar  integrationer i molnet. När hon inte grottar ned sig i molnplattformar gillar hon att pröva nya saker så som kickboxning.

Läs mer om vad hon tycker om…

…vägen till att bli integrationsutvecklare

“Jag har alltid gillat både konst och fysik och kom ursprungligen in på Chalmers. Efter att jag fått barn ville jag fortsätta plugga, och kom då in på IT-spåret. IT är kreativt, det är något nytt hela tiden.

Direkt efter min examen från KTH fick jag anställning som javautvecklare på en bank där jag jobbade i flera år.  Att då jobba sida vid sida med konsulter som ständigt fick lära sig något nytt fick mig att också vilja ta det steget. När jag fyllde 40 kände jag att det var dags.

Jag påbörjade min konsultbana år 2018. Jag känner mig jättelycklig över att ha kommit in i konsultlivet, och att ha haft sådan tur som kommit in på ett företag som verkligen uppmuntrar att man vidarutvecklar sig inom områden och teknologier som man är nyfiken på. För att vara konsult måste du gilla det du gör, vara benägen att förändra och utveckla dig. Jag brinner för att ständigt lära mig något nytt. 

…jobbet hos kunden

Fram tills i juni i år var jag på ett uppdrag hos en kund inom telecom och jobbade med Boomi- integrationer. Nu är jag engagerad hos en kund inom stålindustrin, där vi ska bygga allting från scratch. Det är så kreativt att vara med och utveckla allting från början. Kunden har många integrationer som behöver sättas upp, både nya sådana, och existerande som behöver migreras till den nya plattformen Vi är ett team på 10 konsulter från Solita och vi  jobbar med både Boomi och Azure.

I början av min karriär som integrationsutvecklare var det en utmaning för mig att sätta mig in i integrationsutveckling, det var annorlunda än den programmering jag var van vid. Inom plattformsbaserad integration är det betydligt mycket mindre kod som behöver skrivas än när man utvecklar integrationer i vanliga programmeringsspråk. Jag har tidigare erfarenhet av  programmering i Java EE och utveckling av webapplikationer. En fördel med  molnbaserade plattformar som Boomi och Azure är att flera funktioner som säkerhet redan  är inbyggda, liksom visualisering av integrationsflödet. 

…livet som konsult

Att jobba som konsult är exakt det jag ville! Som anställd i en linjeorganisation finns en risk att får du jobba med samma rutiner och applikation och teknik under en längre tid.,  

Som konsult har jag fått vara ett halvår hos en kund och lära mig en massa nytt, och sedan hos nästa kund kunna dra nytta av mina kunskaper. En sak som är extra rolig att höra är när kunden blivit väldigt nöjd med jobbet vi gjort.  Varje kund har också sin verksamhet och logik. Under ett år har man lärt sig så mycket! Även om man använder samma teknologier igen, får man nollställa sig inför en ny kund och tänka om från början. 

…framtiden och egna utvecklingsmöjligheter

Jag känner att jag får utvecklas om och när jag vill. Här måste man våga uttrycka sina önskemål, och då man gör det får man också den uppmuntran man behöver för att genomföra nästa steg i sin personliga utveckling . Framöver skulle jag vilja våga steget att jobba som arkitekt också, och bli ännu bättre på molnteknologier. 

Efter mitt förra projekt fick jag frågan “Vad vill du fortsätta jobba med”? Då sa jag att jag vill fördjupa mig mer inom molnet, och fick chansen att göra det. 

… Solita

Det märks att de som jobbar på Solita är personer som har passion, driv och glädje. Jag har själv två kulturer bakom mig, och det känner jag att jag har så stor nytta av. Vi har flera kulturer och nationaliteter. Är man en open-minded person, så är det väldigt roligt att jobba här. När man vågar dela med sig och interagera med alla människor, då ökar man sin kompetens också! 

Människor är väldigt trevliga och det är platt hierarki. Trots att vi vuxit som företag känner jag att jag har folk nära mig som man kan kontakta. Jag har också märkt att även på Slack kan man kontakta personer man inte känner och be om hjälp, och om de inte vet svaret på frågan kan de alltid tipsa om någon annan. Trots att det är stort, känns det inte stort.