18 maj 2022Blogg

Från Qlik till Tableau/Power BI – Carolines Story

Säg hej till vår Business Intelligence-analytiker Caroline!

Caroline pluggade till ingenjör på KTH och kom till Solita efter att först ha jobbat ett par år på Klarna som analytiker. Nu har hon tagit jobbet med sig och flyttat från Stockholm tillbaka till sin hemstad Lund. När Caroline inte hjälper våra kunder att utveckla sin business gillar hon att promenera, laga mat och prova nya restauranger.

Läs mer om vad hon tycker om…

…att byta från en teknologi till en annan

Under min tid på Klarna jobbade jag mycket med Qlik, ett BI-verktyg för att visualisera och presentera data. Det kan användas inom alla möjliga områden, på Klarna använde jag det för att analysera konsumentdata. Jag blev kontaktad via Linkedin av Solita, det var mitt intresse för BI som man hade snappat upp, och jag sökte mig hit för att få jobba mer renodlat med BI. På Solita har vi ett nära samarbete med Tableau och det var förstås utmanande i början eftersom det var mycket nya funktionaliteter som inte fanns i Qlik. Men jag pluggade en vecka, tog mitt Tableaucertifikat och därefter började jag jobba direkt hos kund. Det var både kul, utmanande och inte minst otroligt lärorikt.

…att vara konsult

Jag trivs väldigt bra med livet som konsult! Men det är en stor skillnad, att vara konsult är något helt annat än att ha en linjeroll. Jag skulle säga att den största skillnaden är ansvaret. Som konsult har du ett större ansvar, samtidigt som du har ett större utrymme att testa nya saker. Det är också ett högre tempo, vilket jag tycker är kul. Jag har aldrig känt mig ensam i min roll, jag har alltid blivit inkluderad hos kunden och känner mig som en i gänget. Just nu sitter jag hos en kund och är involverad i två projekt. Jag kommer att ha jobbat med samma kund i två år när det är klart.

…livet på Solita

Jag trivs väldigt bra här och kan absolut rekommendera Solita! Det är ett väldigt tacksamt företag eftersom man får stort utrymme att växa på ett professionellt plan. Jag har fått möjlighet att själv välja vad jag vill lära mig mer om och utvecklas inom. Det är en väldigt uppmuntrande och inkluderande kultur.

Jag gillar att vi har ett forum på Slack där vi hjälper varandra. Alla är väldigt hjälpsamma, det är det jag uppskattar mest. Det är lätt att ta kontakt med folk och jag känner alltid att de andra konsulterna på Solita har min rygg när jag sitter hos kund. Det känns väldigt tryggt.

När jag började på Solita bodde jag i Stockholm, men jag valde ganska snart att flytta tillbaka till Lund. Vi har inget kontor i Lund, så nu jobbar jag hemifrån på heltid och det funkar jättebra. Jag är väldigt glad över att hela processen har gått smidigt och att jag har känt att man från Solitas sidan har stöttat mig i mitt val.

…hennes tips till den som själv är sugen på att byta teknologi

Mitt tips är att inte vara för insnöad på en teknologi, utan att se till att lära sig grunderna ordentligt. Kan man grunderna inom BI så kan man enklare tillgodogöra sig alla teknologier. Slutmålet är att förenkla analyser i vardagen och då är det bra att kunna flera verktyg. Googla mycket, titta på YouTubevideos och se till att bli inspirerad!