22 februari 2021Blogg

Data Architect på Solita – Martinas story

Martina Seradji Solita

Säg hej till vår Data Architect Martina!

Martina har pluggat IT på KTH och jobbat inom Business Intelligence och som Data Engineer/Data Architect i 11 år. Just nu sitter hon hos en retailkund där hon är med och bygger upp ett DW i molnet. När hon inte grottar ned sig i datalager gillar hon att resa, gymma, äta och dricka gott och förstås hänga med sin lilla staffe (hund) Nero. 

Läs mer om vad Martina har att säga om…

…vägen till att bli data engineer och data architect

”Data Engineer-rollen fanns inte när jag utexaminerades, då hette det programmerare/utvecklare eller BI-utvecklare. Just data engineering är en relativt bred roll. Jag är själv specialiserad på data warehousing-delen av data engineering, vilket innebär datamodellering, bygga pipelines/ETL flöden från lake eller andra källor in till DW.

Jag har alltid tyckt om problemlösning, och i skolan valde jag därför ett tekniskt spår. Jag gjorde också ett exjobb inom Business intelligence på KTH, och redan där tyckte jag att det kändes som ett väldigt kul ämne!

Även med teknisk bakgrund kan man inom data gå åt olika håll, och jag har förutom att arbeta som utvecklare även jobbat både som projektledare och teamlead. Jag har dock med tiden insett att det är det tekniska, hands-on,  problemlösning och logik som jag tycker är allra roligast.”

…jobbet hos kunden

”Just nu jobbar jag hos en retailkund, där jag hjälper till att bygga upp ett DW i molnet i Microsoft Azure. Kunden har redan flertalet DW, men de flesta on-prem och många med prestanda problem. Vårt var det första DW hos kunden som byggdes i molnet. Behovet av bättre prestanda och snabbare svarstider var stort eftersom denna kund har enorma mängder data där man vill kunna kombinera och göra snabba analyser på försäljning, lager och google data. Vi tillhandahåller data på ett sätt som gör att kunden själv enkelt kan bygga rapporter åt sina avdelningar/chefer.”

…livet som konsult

”För egen del är det extremt värdefullt att ha fått möjligheten att jobba i olika typer av branscher. Tidigare har jag tex. jobbat en hel del inom finans. Det är väldigt nyttigt och givande att som konsult kunna byta bransch, och jobba med olika typer av data och olika typer av problem, fast det rent tekniskt är samma saker som man gör.

Det som är en stor fördel även om man arbetar på IT- sidan, är att inom BI arbetar man ofta väldigt nära kunden/affären och har ofta daglig kontakt med dessa för att stödja dem i deras arbete.På Solita är det också relativt enkelt om man vill att kombinera en mer teknisk roll (tex data engineer) med en lead roll. I mitt tidigare uppdrag har jag suttit som både tech lead samtidigt som jag arbetade som utvecklare/engineer. ”

…framtiden inom data 

”Framtiden inom BI är molnjättarna (Azure, AWS, GCP). Jag tror jag är helt rätt där jag är nu, och känner att jag håller mig väldigt väl i framkant genom att vara i just det här projektet. Sen finns det också otroligt mycket att fördjupa sig inom ännu, jag skulle t.ex. kunna bredda mig till datalake-delen, eller/och jobba mer med arkitektur. 

Solita är väldigt lyhört för önskemål kring utveckling och tyngdpunkt i rollerna. Jag har fått fundera på vilken väg jag vill gå, t.ex. om jag vill vara teamlead eller fokusera mer tekniskt. När jag velat fokusera 100 % på kunden har jag fått göra det.

På Solita märks det att det är högt i tak, det är inga hierarkier. Sådant är extremt viktigt framför allt då man kommer från ett litet företag, att känna att alla ändå får göra sig hörda!”

Vill du också bli en av oss?