19.4.2016Uutinen

Solita Think Tank -ryhmän uusi raportti: Suomalaisyritykset varovat liikaa IoT-kokeiluja

”Kaikkein suurin riski on olla tekemättä mitään”

Teollinen internet pakottaa suomalaisyritykset muuttamaan ajattelutapansa radikaalilla tavalla, tiivistää digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solitan kokoama asioiden internetiä sekä teollista internetiä käsittelevä tuore Think Tank -raportti. Suomalaisyritykset eivät saa pakoilla IoT:n mukanaan tuomia muutoksia ja uudistuksia, vaan niiden on ryhdyttävä IoT-kokeiluihin heti, alan vaikuttajien Think Tank -ryhmä patistaa.

solita-tt-iot-artikkelikuva

Liikkeelle lähdölle ei ole raportin mukaan vaihtoehtoja, sillä IoT muuttaa yksittäisten ihmisten arjen sekä yritysten toimintamallit merkittävällä tavalla tulevina vuosina. IoT:lla (Internet of Things) tarkoitetaan yleisesti tuotteiden, laitteiden sekä palveluiden kytkeytymistä internetiin, jolloin ne alkavat tuottaa valtavia määriä dataa ympäristöönsä. Teollisuusyrityksissä vastaavasta muutoksesta käytetään nimitystä teollinen internet. Se, miten hyvin yritys ymmärtää hallussaan olevan datan arvon ja potentiaalin sekä osaa hyödyntää sitä, määrää pitkälti yritysten menestyksen.

Think Tank  -raportti julkistettiin Internet of Things 2016 -tapahtumassa 19.4. Solita kokosi syksyn 2015 aikana Think Tank -ryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää teollisen internetin tilaa ja hyödyntämismahdollisuuksia Suomessa. Think Tankissa olivat mukana Koneen digikehitysjohtaja Kati Hagros, Metson CIO Pirkka Penttinen, Ifin digijohtaja Anders Stenbäck, Konecranesin tietohallinto- ja digijohtaja Juha Pankakoski, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Timo Seppälä, YIT:n CIO Vesa Pirinen sekä Solitan johtajat Mikko Aro ja Ossi Lindroos.

IoT romuttaa nykyiset liiketoimintamallit ja vaatii selkeitä muutoksia johtajuuteen

Suomalainen yritysmaailma on puhunut viime vuodet ahkerasti datasta ja teollisesta internetistä. Think Tank -työryhmän mukaan käytännön toteutuksissa yritykset ovat enimmäkseen lähtökuopissa. Suomalaisyritysten toiminta on liian varovaista. Vanha laitekanta, riskien välttely, standardien, visionäärisyyden sekä muutosjohtajien puute jarruttavat suomalaisyrityksiä liikkeelle lähdössä.

Teollinen internet ja IoT vaativat myös täysin uudenlaista johtajuutta. Yritysjohtajien pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä, muuttamaan suuntaa vauhdissa ja oppimaan nopeasti tehdyistä kokeiluista. Samalla heidän pitää tuntea ja tiedostaa riskit sekä pystyä ajattelemaan uudella tavalla. Yritysjohtajien tärkeä taito on myös ymmärtää yhä tarkemmin asiakkaidensa asiakkaiden tarpeet.

Think Tank -ryhmä oli yksimielinen siitä, että teollinen internet tarjoaa suomalaisyrityksille suuret mahdollisuudet kilpailukyvyn kasvattamiseen. Maassamme on hyvä infrastruktuuri, koulutus ja ict-osaaminen. Täällä on myös vahva perusteollisuus, joka voi toimia teollisen internetin soveltajana.

”Monessa yrityksessä ollaan jo aika sinut sen kanssa, että IoT tuo muutoksia. Sen sijaan ei  vielä ymmärretä tai olla valmiita sisäistämään sitä, että se vaikuttaa myös johtamiseen, budjetteihin, rahoitukseen ja niin edelleen. Aihe tunnistetaan, mutta vielä on puutteita sen hahmottamisessa, että IoT vaatii kokeiluja, joustavuutta ja epäonnistumisen sietoa. Kukaan tuskin kiistää muutoksen tärkeyttä, mutta usein arjessa ollaan aika haluttomia muuttumaan”, Solitan Ossi Lindroos sanoo.

Suomalaisyritysten 8 askelta IoT-voittajaksi

Raportin työryhmä kokosi yhteen kahdeksan tärkeintä asiaa, jotka yritysten tulee tänä päivänä tietää IoT:sta.

1) Kaikki palvelevat. Kaikista yhtiöistä, perinteiset teollisuusyritykset mukaan lukien, tulee palveluyhtiöitä. Tulevaisuudessa asiakkaat eivät enää kaipaa tuotteita vaan ratkaisuja ja palvelua.

2) Asiakasrajapinta ratkaisee. Digitaalinen liiketoiminta on kilpailua asiakasrajapinnan hallinnasta. IoT:n myötä uudet ketterät toimijat kaappaavat asiakasrajapinnat niiltä perinteisiltä yrityksiltä, jotka eivät pidä varaansa.

3) Uudista ajattelusi. IoT ei ole teknologiahanke vaan liiketoiminnan uudistamisen väline.

4) Hyödynnä analytiikka ja algoritmit. Data ja älykkäät algoritmit tulevat kaikkien liiketoimintamallien keskiöön.

5) Hanki kokemuksia. Ketterälle toimintatavalle ei ole vaihtoehtoja. Tuotteita ei ole nykymaailmassa järkevää suunnitella loppuun asti. Ketteryys ei tarkoita päämäärättömyyttä, vaan sitä, että yritykset tekevät paljon kokeiluja ja antavat asiakaspalautteen ohjata kehitystyötä.

6) Pelaa ekosysteemipeli yhteistyössä. Moni yritys haaveilee oman ekosysteemin rakentamisesta. Yhteistyö muiden yritysten kanssa voi olla hyvä vaihtoehto. Kaikki yritykset eivät voi olla ekosysteemin keskiössä. Yritysten pitää miettiä, onko jo olemassa ekosysteemejä, joita yritys voisi tehokkaasti hyödyntää

7) Optimoi riskit. Digitalisoituva maailma on täynnä uhkakuvia, joista tietoturva askarruttaa yrityksiä eniten. Koska riskejä ei voi täysin poistaa, ne pitää optimoida.

8) Älä jää odottamaan. Moni yritys odottaa kiveen hakattuja standardeja. Jos yritys lähtee liikkeelle vasta, kun kaikki standardit ovat olemassa, se on auttamattomasti myöhässä.

Raportti kannustaa suomalaisyrityksiä ottamaan ensimmäisen askelensa IoT-kokeiluissa jo tänään.

Kaikkein suurin riski on, että emme tee mitään

Solitan kokoama teollisen internetin raportti on yrityksen viides digitalisaation eri näkökulmia käsittelevä Think Tank -julkaisu. Aiemmat raportit ovat käsitelleet digitalisoitumisen vaikutusta liiketoimintaan ja johtamiseen, julkishallinnon digitalisaatiota, kaupan tulevaisuutta sekä liikenteen digitalisaatiota. Kaikissa raporteissaan Solita on valinnut Think Tank -ryhmiin alan tunnettuja asiantuntijoita, tekijöitä ja vaikuttajia. Yhtiö haluaa uudistaa Think Tank -raporteilla suomalaista keskustelua  yritysmaailmalle ajankohtaisissa aiheissa.

Lataa koko raportti täältä.

Lisätietoja:
Ossi Lindroos, Vice President, Solita
puh. 040 7507 637, ossi.lindroos(at)solita.fi

Mikko Aro, Head of Industrial Internet Business, Solita
puh. 040 8443 400, mikko.aro(at)solita.fi

Lue lisää Solitan IoT- ja teollisen internetin palveluista

Solita on digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys. Olemme asiakkaidemme matkaopas muuttuvassa maailmassa. Luomme uutta liiketoimintaa ja palveluja yrityksille ja julkishallinnolle yhdistämällä teknologian, liiketoimintaprosessit ja sisällöt uudella tavalla. Solita tuottaa digitaalisia ratkaisuja ja verkkopalveluita sähköiseen liiketoimintaan ja asiointiin sekä tiedolla johtamiseen. Vuonna 1996 perustettu Solita on kasvuyritys, joka on kasvanut kannattavasti yli 20 prosentin vuosivauhtia. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 49,7 miljoonaa euroa. Solita työllistää yli 430 digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijaa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Kirjoittaja

Solita