8.11.2018Uutinen

Solita, Suunto ja Kuortaneen Urheiluopisto kehittävät uusia työkaluja keihäänheittäjien menestyksen tueksi

Solitan data-analyysi ja Suunnon Movesense-anturit tuovat tietoa harjoittelun optimointiin

Kuortaneen Urheiluopisto, Solita ja Suunto esittelevät torstaina 8.11. urheiluteknologiatapahtuma Smashissa yhteistyön, jonka tavoitteena on tuoda palveluita eri lajien urheilijoiden suorituskyvyn ja lajiosaamisen kehittämiseksi maailman huipputasolla.

Ensimmäisenä ratkaisuja tuotetaan suomalaisten lempilajiin keihäänheittoon, jonka suoritukseen liittyvät tärkeimmät parametrit tunnetaan tarkasti. Projektin avulla urheilijat ja valmentajat saavat uutta ja tarkempaa tietoa heittosuorituksesta harjoittelun tueksi. Jatkossa valmennustyökaluja tuotetaan myös muihin urheilulajeihin ja tuodaan laajemman harrastajakunnan saataville.

Projekti on osa Kuortaneen Urheiluopiston kaksivuotista fyysisen suorituskyvyn kehittämishanketta, Human Performance Hubia, joka rahoitetaan osittain Euroopan Aluekehitysrahaston tuella. Hankkeen vetäjänä toimii oman kilpauransa viime keväänä päättänyt pikaluistelija Pekka Koskela.

Projektin kumppaneita ovat Solita ja Suunto, jotka tuovat mukaan suomalaista huippuosaamista puettavien mittalaitteiden ja data-analyysin käytöstä urheilussa.

Projektissa käytetään Suunnon Movesense-antureita, joilla mitataan urheilijan ja keihään liikettä suorituksen aikana. Solita analysoi mittausdataa ja tausta-aineistoja sekä tuottaa niistä helposti hyödynnettävää palautetta urheilijoiden ja valmentajien käyttöön.

”Vartalon liikkeen ymmärtäminen äärimmäistä nopeutta ja voimaa vaativissa lajeissa silmänräpäyksen aikaisissa suorituksissa on noussut huippu-urheilussa tärkeäksi. Tarkalla teknologisella mittaroinnilla pääsemme siihen käsiksi”, kertoo Koskela.

SUL:n keihäänheiton valmennuspäällikkö Petteri Piiroisen mukaan projekti antaa merkittävää uutta biomekaanista tietoa lajisuorituksen analysointiin.

”Sensorit ovat pieniä ja helppokäyttöisiä, joten niitä voi käyttää myös maksimisuorituksessa. Näin voimme verrata heittoja hallissa ja ulkokentällä ja saada niistä palautetta välittömästi”, avaa Piiroinen mittauksen hyötyjä.

”Mittarien avulla voin yhdistää tarkemmin heitosta saamaani tunnetta ja käyttämääni tehoa heittojen välillä”, kertoo teknologiaa alusta asti testannut keihäsmies Toni Kuusela. ”Se auttaa parantamaan harjoittelua ja antaa lisämotivaatiota harjoitteluun sisätiloissa.”

”Datan hyödyntämisen mahdollisuudet ovat laajempia kuin koskaan. Haluamme viedä huippu-urheilusta saamaamme osaamista käyttöön myös terveyden ja hyvinvoinnin alueella”, toteaa Solitan Antti Brunni.

”Olemme ylpeitä voidessamme auttaa luomaan uusia menetelmiä, jotka auttavat suomalaisurheilijoita kehittymään ja menestymään”, iloitsee Terho Lahtinen Suunnon Movesense-tiimistä. Movesense-kokonaisuuden kautta Suunto avaa osaamisensa muiden yritysten saataville, mikä tuo uusia menestysmahdollisuuksia myös niille.

Kuortaneen Urheiluopiston valmennuskeskus on Suomen Olympiakomitean Olympic Training Center sekä IAAF:n Accredited Training Center ja kansainvälisen ASPC -valmennuskeskusjärjestön jäsenorganisaatio. Lisätiedot www.kuortane.com.

Solita on suomalainen teknologia-, strategia- ja designyritys, joka valjastaa ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää. Solita löytää asiakkaan kanssa yhdessä uusia tapoja ratkaista haasteita innovatiivisesti. Solitan osaaminen auttaa huippu-urheilijoita menestymään, ja yritys tuo huippu-urheilumaailmassa testattua osaamista käyttöön vapaa-ajan, kuntoilun ja terveydenhoidon sovelluksissa.

Movesense on Suunnon avoin kehitysalusta liikkeen ja fysiologian mittaamiseen. Yritykset ja kehittäjät voivat toteuttaa Movesense-anturin avulla omia puettavaan elektroniikkaan ja esineiden internetiin liittyviä tuotekonsepteja nopeasti ja kustannustehokkaasti. Movesense-verkostosta löytyy tarvittaessa erilaisiin kehitysprojekteihin osaavia kumppaneita kuten Solita. Lisätiedot www.movesense.com.

Smash on urheilu- ja hyvinvointiteknologian johtava startup-tapahtuma Pohjoismaissa. Tänä vuonna Smash pidetään 8.11. Helsingissä tapahtumakeskus Korjaamolla. Lisätiedot https://smashevents.fi/.

Lisätietoja:
Kuortaneen Urheiluopisto, Pekka Koskela, [email protected], p. 0405091727
Solita, Antti Brunni, [email protected], p. 0445544669
Suunto, Terho Lahtinen, [email protected], p. 0503807858

Kirjoittaja

Solita