20.4.2016Uutinen

Solita kokosi julkishallinnon avoimen koodin hankkeet yhteen verkkopalveluun

Avoinkoodi.fi-sivusto säästää valtion ja kehittäjien aikaa ja rahaa

Digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solita on perustanut Avoinkoodi.fi-sivuston, joka kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen kaikki julkishallinnon IT-hankkeet Suomessa, joiden lähdekoodi on julkaistu avoimesti internetissä. Palvelun kautta löytyvät avoimen lähdekoodin projektit, lähdekoodi sekä omistajataho.

Suomen julkishallinto liputtaa it-projekteissaan aktiivisesti avoimien rajapintojen sekä avoimen datan merkitystä. Tietoa julkaistuista avoimen lähdekoodin hankkeista ei aiemmin ole ollut koottuna yhteen palveluun, josta sovelluskehittäjien on helppo löytää projektit ja hyödyntää niitä. Solita halusi tuoda ratkaisun ongelmaan ja edistää avoimen lähdekoodin käyttöä julkishallinnon hankkeissa. Avoinkoodi.fi-sivustolle voi ilmoittaa kaikki avointa lähdekoodia hyödyntävät hankkeet, joko versionhallintaohjelma GitHubin kautta tai sähköpostitse.

”Avoinkoodi.fi-sivuston tavoite on helpottaa järjestelmien toteutusprojekteja ja suunnittelua. Kyse on myös läpinäkyvyydestä yhteisten rahojen käytössä. Avoimen lähdekoodin hankkeilla toteutetuissa julkisen sektorin ICT-hankkeissa verorahoilla ostettu omaisuus on yhteisessä käytössä”, Solitan liiketoimintajärjestelmistä sekä julkishallinnon palveluista vastaava johtaja Timo Honko sanoo.

Hongon mukaan Suomi toimii avoimen lähdekoodin edelläkävijämaana. Suomesta on tullut tunnettuja avoimen lähdekoodin menestystarinoita, kuten MySQL-tietokanta, Linux-käyttöjärjestelmä sekä Git-versionhallinta.

”Avoimen lähdekoodin käyttäminen tuo monia etuja, mutta täyden hyödyn saaminen edellyttää, että jaamme tietoa ja opimme jo tehdyistä hankkeista. On hienoa, että avoinkoodi.fi-palvelu tuo tämän tiedon kaikkien osapuolten ulottuville”, kommentoi valtiovarainministeriön JulkICT-osaston erityisasiantuntija Aleksi Kopponen. 

Avoinkoodi.fi kokoaa tietoa kehittäjien avuksi

Avoimen lähdekoodin käyttö säästää aikaa ja rahaa niin viranomaisilta kuin sovelluskehittäjiltäkin. Se myös vauhdittaa innovaatioiden syntyä sekä edistää avointa kilpailua, kun toimittajaloukkuja asiakkaan ja it-toimittajan välille ei pääse syntymään. Avoin lähdekoodi on yleensä laadukasta ja hyvin testattua eikä siihen myöskään liity maksullisia lisenssejä. Solita suosittelee avoimen lähdekoodin käyttöä asiakkailleen aina, kun esimerkiksi kilpailutilanteesta johtuvia erityisiä syitä toimia toisin ei ole.

”Yritysten avoimen lähdekoodin hankkeista on olemassa useita eri listauksia ja sivustoja, mutta tieto julkishallinnon avoimen lähdekoodin projekteista on tähän asti ollut hajallaan, eikä tietoa pysty etsimään esimerkiksi Googlen avulla. Avoinkoodi.fi-sivuston avulla haluamme helpottaa sovelluskehittäjien arkea ja tukea avoimen koodin käyttöä”, kommentoi ohjelmistoarkkitehti Antti Virtanen Solitalta.

Sivustosta julkistetaan myöhemmin englanninkielinen versio, sillä hankkeen uskotaan herättävän kiinnostusta myös muiden maiden viranomaisissa sekä sovelluskehittäjissä. Vastaavaa listausta ei ole tehty esimerkiksi Virossa, vaikka naapurimaa on asemoitunut voimakkaasti avoimen lähdekoodin puolestapuhujana. Palvelu on tarkoitettu sekä tiedon etsimistä että jakamista varten, ja projektilistan data on helposti upotettavissa toiseen ympäristöön, joten listauksen voi vaivattomasti esittää myös toisella sivustolla.

Tutustu avoinkoodi.fi-sivustoon

avoinkoodi_small

Lisätiedot:
Timo Honko, johtaja, liiketoimintajärjestelmät ja julkishallinto, Solita, puh. 040 5454 878, timo.honko[a]solita.fi

Aleksi Kopponen, erityisasiantuntija, valtiovarainministeriön JulkICT-osasto, digitalisaatio, puh. 029 553 0145, aleksi.kopponen[a]vm.fi

Antti Virtanen, ohjelmistoarkkitehti, Solita, puh. 044 507 0050, antti.virtanen[a]solita.fi

 

Solita on digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys. Olemme asiakkaidemme matkaopas muuttuvassa maailmassa. Luomme uutta liiketoimintaa ja palveluja yrityksille ja julkishallinnolle yhdistämällä teknologian, liiketoimintaprosessit ja sisällöt uudella tavalla. Solita tuottaa digitaalisia ratkaisuja ja verkkopalveluita sähköiseen liiketoimintaan ja asiointiin sekä tiedolla johtamiseen. Vuonna 1996 perustettu Solita on kasvuyritys, joka on kasvanut kannattavasti yli 20 prosentin vuosivauhtia. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 49,7 miljoonaa euroa. Solita työllistää yli 430 digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijaa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.
Kirjoittaja

Solita