3.2.2014Uutinen

Oikeusministeriö avaa Solitan toteuttaman Kansalaisaloite.fi-palvelun lähdekoodin

Oikeusministeriö avaa Solitan toteuttaman Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelun lähdekoodin. Lähdekoodin julkaisulla on tarkoitus edistää avoimuutta sekä ohjelmistotuotannossa että julkishallinnossa. Koodi julkaistaan maanantaina 3.2.2014.

Koodi julkaistaan Kansalaisaloite.fi-palvelun teknisten toteuttajan Solita Oy:n GitHubissa osoitteesta https://github.com/solita/kansalaisaloite. Myös koodin tuleva muutoshistoria tulee näkymään ohjelmistonkehitysalusta GitHubissa. Kansalaisaloite-palvelun koodi tarjoaa teknisiä ratkaisuja yleisiin ohjelmistokehityksen haasteisiin, kuten tietoturvaan ja tunnistuspalvelu Vetumaan liittyviä toiminnallisuuksia. Lähdekoodin julkaiseminen mahdollistaa esimerkiksi sen hyödyntämisen muissa palveluissa.

Palveluun avataan samaan aikaan myös kaikille avoin kysely, jolla kerätään palautetta Kansalaisaloite.fi-palvelusta ja kansalaisaloitteesta. Kyselyn tuloksia käytetään Kansalaisaloite.fi-palvelun kehittämisessä ja kansalaisaloitekäytäntöä koskevassa tutkimuksessa.

”Kansalaisaloite.fi-palvelun kaltaisen merkittävän julkisen sähköisen palvelun lähdekoodin julkaiseminen on Suomessa ainutlaatuista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tämän mittakaavan hanke avataan. Odotamme mielenkiinnolla palvelun tulevaa kehittämistä ja kokemuksia koodin avaamisesta”, sanoo johtaja Timo Honko Solitalta.

Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelu on ollut käytössä 1.12.2012 lähtien. Reilun vuoden aikana palveluun on pantu vireille yli 200 kansalaisaloitetta ja annettu yli 630 000 kannatusilmoitusta. Eduskunnalle on toistaiseksi toimitettu kolme kansalaisaloitetta, joista kahteen on kerätty kannatusilmoituksia Kansalaisaloite.fi-palvelussa. Nämä aloitteet ovat koskeneet tekijänoikeuslakia ja tasa-arvoista avioliittolakia. Myös aloite rattijuoppouden rangaistusten tiukennuksesta on jo saavuttanut yli 50 000 kannatusilmoituksen rajan.

Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu, joka on kehitetty osana valtiovarainministeriön koordinoimaa SADe-ohjelmaa.

 

Lisätietoja:

Laura Nurminen, suunnittelija, oikeusministeriö
puh. 02951 50462, sähköposti: [email protected]

Lähdekoodin julkaisua koskevat tekniset kysymykset:
Timo Honko, Johtaja, sähköinen liiketoiminta, Solita Oy
puh. 040 5454 878, sähköposti: timo.honko(at)olita.fi

Kansalaisaloite.fi-palvelu  www.kansalaisaloite.fi

Lähdekoodi https://github.com/solita/kansalaisaloite

Kirjoittaja

Solita