Datavision toteuttamiseen tarvitaan monenlaisia datakyvykkyyksiä. Organisaatiot keskittyvät datakehityksessä usein teknologisiin ratkaisuihin, mutta kannatamme kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka ottaa täysimääräisesti huomioon myös inhimillisen näkökulman. Tätä tarkoitusta varten olemme laatineet viitekehyksen, jota kutsumme Dataohjatun liiketoiminnan palapeliksi.
Teknologisten datakyvykkyyksien näkökulmasta on tärkeää pohtia, mitkä dataratkaisut kannattaa siirtää pilveen, tai jopa suunnitella kokonaan uudestaan pilvinatiiveiksi, jotta pilvipalvelualustojen hyödyt saadaan ulosmitattua täysimääräisesti. Algoritmit kannattaa valita huolellisesti sen mukaan, mikä palvelee tehokkaimmin liiketoiminnan tarpeita; usein vanhat ja tutut menetelmät tuottavat käytännössä yhtä hyviä tuloksia kuin uudet ja trendikkäät algoritmit, mutta huomattavasti pienemmillä kehityskustannuksilla. Ja koska paraskin algoritmi on vain yhtä hyvä kuin sille syötetty lähdedata, organisaation tulee tunnistaa ja valjastaa käyttöönsä liiketoiminnan tarpeiden kannalta tärkeimmät data-aineistot, ja pitää niistä hyvää huolta datan hallinnan ja hallinnon prosesseilla (data management and governance). On tärkeää muistaa, että “kovan” tilastollisen datan tueksi tarvitaan usein myös “syvää” laadullista ymmärrystä niistä ilmiöistä ja ihmisistä, joista data kertoo.
Inhimillisten datakyvykkyyksien kulmasta datavision saavuttaminen edellyttää usein, että organisaatio vahvistaa osaamistaan tietyillä datan hyödyntämisen osa-alueilla. Osaamista voidaan vahvistaa joko kouluttamalla, rekrytoimalla tai ulkoistamalla. Myös datakehityksen toimintatavoissa on usein parantamisen varaa, kun DevOps-maailmasta tuttuja käytäntöjä (kuten versionhallinta, jatkuva integraatio ja automatisoitu testaus) otetaan käyttöön datakehityksessä ja analytiikassa (tähän viitataan joskus termeillä DataOps ja MLOps).
Datavetoisen yrityskulttuurin edistäminen saattaa aluksi kuulostaa höttöiseltä salatieteeltä etenkin teknisen taustan omaaville data-ammattilaisille, mutta siihenkin on olemassa hyvin määriteltyjä ja toimivaksi havaittuja menetelmiä, joiden avulla voidaan lievittää henkilöstön kokemaa epävarmuutta, rakentaa luottamusta sekä inspiroida ja kannustaa ihmisiä muutokseen. Organisaatiorakenteen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten dataan liittyvät vastuut ja osaajat sijoitetaan eri organisaatioyksiköihin. Tavoiteena on varmistaa, että datakehitys kytkeytyy tiiviisti liiketoimintaan, osaajat saadaan kohdistettua tärkeimpiin hankkeisiin, ja parhaat käytännöt jaetaan dataosaajien keskuudessa. Johtoryhmän tulee viitoittaa tietä maalaamalla selkeä ja innostava datavisio, priorisoimalla tärkeimmät datahankkeet, varmistamalla datakehityksen riittävä resursointi, ja näyttämällä omalla esimerkillään mallia datapohjaisesta päätöksenteosta.
Kuten tästä huomaamme, datakyvykkyyksien kehittäminen on moniulotteinen palapeli, joka organisaation täytyy ratkaista datavision saavuttamiseksi. Hyvän lähtökohdan kehittämiselle tarjoaa kokonaisvaltainen datakyvykkyyksien arviointi, jossa käydään läpi kaikki dataohjatun liiketoiminnan palapelin palaset, ja tunnistetaan niistä tärkeimmät pullonkaulat.