Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu tähän mennessä yli 2 miljoonaa kertaa. Kahden miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.
”Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa, koska niin moni meistä on ottanut Koronavilkun käyttöön. Tämän lisäksi meidän on muistettava ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla mm. hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä”, sanoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.
Koronavilkku ladattu yli 2 miljoonaa kertaa. Latausmäärä vastaa noin 37 % väestökattavuutta Suomessa.
Tartunnastaan on ilmoittanut 218 Koronavilkun käyttäjää
Tähän mennessä tartunnastaan on ilmoittanut 218 koronavilkun käyttäjää. Tartunnasta ilmoitetaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöinen avauskoodi, jonka sovelluksen käyttäjä saa jäljitystyötä tekevältä terveydenhuollon ammattilaiselta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.
Avauskoodin voi saada vain henkilö, jolla on laboratoriovarmistettu koronavirustartunta. Avauskoodin avulla varmistetaan, että Koronavilkku-varoitukset perustuvat vain todettuihin tartuntoihin. Varoituksen saajat ja lähettäjä eivät saa tietoa toistensa henkilöllisyydestä.
Aikavälillä 1. – 15.9.2020 35 prosenttia, joilla on todettu koronavirustartunta, on ilmoittanut tartunnasta sovelluksella.
Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovellus tuottaa sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen lataa. Suomi on päässyt Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.
”On helppo olla ylpeä suomalaisista, sillä näytämme tässä mallia muulle maailmalle. Suomalaiset ovat näyttäneet, että kannamme vastuuta tartuntaketjujen katkaisemisesta yhdessä. Seuraavaksi tavoitteemme on lisätä sovelluksen kattavuutta entisestään”, kommentoi Solitan terveys- ja hyvinvointiyksikköä luotsaava Risto Kaikkonen.
Puhelimen asetukset vaikuttavat altistusvaroituksien saamiseen
Koronavilkku toimii uudemmissa älypuhelimissa, joissa on Applen ja Googlen yhdessä luoma Exposure Notifications -rajapinta. Puhelinmalli ja käyttöjärjestelmä voivat vaikuttaa sovelluksen toimintaan. Seuraavat puhelimen asetukset kannattaa tarkastaa varmistaaksesi Koronavilkun häiriöttömän toimivuuden:
Tarkista altistumislokin päivittyminen painamalla Koronavilkun kotinäytöllä Ei havaittuja altistumisia -kohdasta. Jos Tarkistettu viimeksi -kohdan päiväys on yli vuorokausi sitten, kokeile näitä:
- iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä ”Koronavilkku”).
- Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.
Palautetta sovelluksen toimivuudesta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Huomaathan, että sähköpostilla et voi laittaa asiaasi vireille tai kysyä yksityiskohtia sovelluksen käytöstä.
Koronavilkku.fi-sivustolle on koottu tietoja sovelluksesta ja sen käyttöönotosta. Tietoa sovelluksesta ja latausohjeet: Koronavilkku.fi
Lisätietoja:
- Aleksi Yrttiaho, tiedonhallintajohtaja, THL, 029 524 7671, [email protected]
- Risto Kaikkonen, Director, Health and Wellbeing Division, Solita, 041 536 8745, [email protected]