4.11.2020Uutinen

Koronavilkkua on ladattu yli 2,5 miljoonaa kertaa – laaja käyttö lisää sovelluksen vaikuttavuutta

Koronavilkku

Koronavilkku-sovellusta on ladattu yli 2,5 miljoonaa kertaa. Sovellus julkaistiin reilut kaksi kuukautta sitten. Koronavilkku on väkilukuun nähden yksi maailman ladatuimmista koronasovelluksista.

Koronavilkun käyttäjät ilmoittivat sovelluksessa tartunnasta yhteensä 2846 kertaa syys-lokakuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 39 prosenttia positiivisen testituloksen saaneista ilmoitti tartunnastaan Koronavilkun avulla, jolloin virukselle heidän kauttaan mahdollisesti altistuneet muut käyttäjät ovat saaneet altistumisilmoituksen.

”Koronavilkku on ollut syksyllä avuksi tartuntaketjujen katkaisussa. Esimerkiksi Vaasan alueella vilkun ilmoitukset ovat johtaneet yksittäisten ja ryhmäaltistumisten tunnistamiseen. Mitä useampi sovellusta käyttää, sitä useammin sovellus voi auttaa tällä tavalla”, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Käyttäjä ilmoittaa tartunnastaan kertakäyttöisellä avainkoodilla, joka syötetään sovellukseen. Avauskoodin saa tartuntatautien jäljittäjältä haastattelun yhteydessä. Suomessa toimii yli tuhat avauskoodien antamiseen koulutettua tartunnanjäljittäjää.

Yhdeksän kymmenestä tuntee Koronavilkun

Koronavilkusta teetetyn kampanjakyselyn perusteella 90 prosenttia ihmisistä tuntee Koronavilkun. Eniten sovellusta ovat ladanneet alle 25-vuotiaat, joista 71 prosenttia kertoo ladanneensa Koronavilkun. Vähiten sovellusta ovat ladanneet 45–54-vuotiaat. Tutkimuksen mukaan luotettavuus ja turvallisuus ovat käyttäjille tärkeintä sovelluksessa.

THL:n Norstatilta tilaamaan verkkokyselyyn vastasi tuhat ihmistä.

Koronavilkku on saanut näkyvyyttä Suomen lisäksi myös ulkomailla. Vilkun laajasta käyttöönotosta on kirjoittanut muun muassa ranskalainen Le Monde ja yhdysvaltalainen The New York Times.

Useita parannuksia tehty – varmista, että sovelluksesi on päivittynyt

Koronavilkusta on julkaistu päivitysversioita, jotka sisältävät muun muassa parannuksia toimintaan, ulkoasumuutoksia sekä englanninkielisen version.

”Koronavilkku kannattaa ehdottomasti päivittää, sillä sovellusta parannetaan jatkuvasti. Vaikka suurin osa sovelluksista päivittyy automaattisesti, suosittelemme tarkistamaan, että käytössäsi on sovelluksen uusin versio”, muistuttaa teknologia-asiantuntija Sami Köykkä Solitalta.

Koronavilkkua valmistellaan parhaillaan yhteensopivaksi muiden EU:n jäsenmaiden sovellusten kanssa. Tavoitteena on, että loppuvuodesta alkaen Koronavilkun käyttäjä voisi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle.

Lisätiedot:
Aleksi Yrttiaho, tiedonhallintajohtaja, THL, 029 524 7671, [email protected]

Sami Köykkä, teknologia-asiantuntija, Solita, 044 7582 395, [email protected]

Kirjoittaja

Solita