29.11.2018Uutinen

Koe tekoälyn käytön eettiset kysymykset Solitan Kuutiossa Slushissa

Aika tehdä päätöksiä on nyt

Suomalainen teknologia-, strategia- ja designyritys Solita tuo Slushiin ajatuksia ja keskustelua herättävän Kuution tekoälyn etiikan dilemmojen kokemiseen. Kuutio on äänieristetty tila, jossa osallistuja kohtaa elämyksellisesti tekoälyratkaisujen eettiset kysymykset ja ristiriitaisuudet, ja pääsee pohtimaan erilaisia ihmisen ja yhteiskunnan hyvinvointiin liittyviä eettisiä valintoja oman moraalikäsityksensä mukaisesti. Vastakkain tilanteissa ovat ihmisen henkilökohtainen hyöty, yritysten hyöty ja yhteiskunnan kokonaishyöty. Kenen henki pelastuu? Kuka valitaan?

Se mikä on eettistä toiselle, ei välttämättä ole sitä jollekin toiselle – koneiden etiikka puolestaan syntyy niiden rakentajien valinnoista. ”Tekoälyn etiikka on kuuma puheenaihe maailmanlaajuisesti ja myös meillä Suomessa – ja hyvästä syystä. Tulevaisuuden tekoälysovellusten moraalia ja etiikkaa luodaan juuri nyt. Tämän päivän päätöksillä on suuri vaikutus pitkälle tulevaisuuteen. Tekoäly on nyt maailmanlaajuisesti hypekäyrän huipulla ja joka puolella kiirehditään rakentamaan tekoälysovelluksia. Kutsumme Slush-kävijät pysähtymään hetkeksi Slush-hulinassa ja kohtaamaan tekoälyn etiikkaan liittyvät haasteet Kuutiossa”, kertoo Solitan tekoälytiimin vetäjä Jani Turunen. Solitan Kuution löytää Tech Arealta paikalta 6 D 52.

Solita on aktiivisesti mukana tekemässä tutkimustyötä tekoälyratkaisujen eettisyydestä tuotannollisissa järjestelmissä. Tekoälyratkaisujen etiikkakysymykset ovat erityisesti tärkeitä IT-alan ammattilaisille, jotka kehittävät ratkaisuja ihmisten ja yhteiskunnan käyttöön. Ymmärrystä tekoälyn perusteista on kuitenkin levitettävä muuallekin kuin tutkijoiden ja tekoälyn ammattilaisten piiriin, jotta ihmisten tekoälyn lukutaito kehittyy. Perusteiden ymmärtämisen avulla ihmisille syntyy kyky osallistua tekoälyyn liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja arvioida kriittisesti esitettyjä väitteitä.

”Tekoäly ei saa olla tulevaisuudessa musta laatikko, joka tekee päätöksiä kansalaisten arviointikyvyn ulottumattomissa, pienen osaajapiirin kesken. Tekoälyä hyödynnetään jatkossa yhä moninaisemmilla elämän osa-alueilla: terveydenhuollossa, rekrytoinnissa, vakuutuspäätöksissä, liikenteen ohjauksessa… Aika keskustella ja luoda linjanvetoja tekoälyn avoimuudelle ja moraalille on nyt: meidän sukupolvemme rakentaa jo tällä hetkellä tulevaisuuden tekoälyratkaisujen toimintatapoja”, Solitan Turunen painottaa.

Tervetuloa kokemaan Kuutio Solitan osastolla: Tech Area 6D52.

Lisätietoja:
Solitan tekoälyratkaisut: Jani Turunen, AI Lead, Solita, [email protected], p. +358 50 338 6420

Vierailut ja haastattelumahdollisuudet: Minna Pinola, viestintäjohtaja, Solita, [email protected], p. +358 40 5166 024

Solita on suomalainen teknologia-, strategia- ja designyritys. Valjastamme ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää. Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja uudistaen yrityksiä ja yhteiskuntaa. Solita työllistää yli 700 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, digitaalisten palvelujen, AI- ja analytiikkaratkaisujen sekä pilvipalvelujen asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Saksassa.

Kirjoittaja

Solita