16.6.2020Uutinen

Haluaisitko opettaa tekoälylle suomea? Lahjoita puhetta -hanke kerää 10 000 tuntia suomenkielistä puhetta tekoälypalveluiden kehitykseen

Lahjoita puhetta

Tänään starttaava Lahjoita puhetta -kampanja kerää puhetta suomenkielisten tekoälypalveluiden kehitykseen. Tavoitteena on auttaa tutkijoita ja sovelluskehittäjiä kehittämään suomenkielistä tekoälyä ja puheentunnistusta, joka ymmärtää suomen kieltä tarkasti – olipa kyseessä sitten oululainen, stadilainen, tamperelainen tai jopa turkulainen. Hankkeesta vastaavat Valtion kehitysyhtiö Vake Oy, Yle ja Helsingin yliopisto. Hankkeen suunnittelu- ja toteutuskumppanina toimii teknologiayhtiö Solita. Puhetta voi lahjoittaa osoitteessa lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla Lahjoita puhetta -sovelluksen.

Tavoitteena on kerätä 10 000 tuntia vapaasti puhuttua suomenkielistä arkipuhetta eri-ikäisiltä, eri tavoin suomea puhuvilta ja eri murrealueilta. Lahjoitettu puhe käsitellään luottamuksellisesti eikä puhujia pyritä tunnistamaan.

“Puhelahjoitukset auttavat rakentamaan helpompaa tulevaisuuden arkea auttamalla teknologiaa ymmärtämään suomenkielisiä käyttäjiä paremmin heidän omalla kielellään. Siksi kutsumme kaikki suomalaiset ja suomea puhuvat yhteisiin talkoisiin lahjoittamaan puhettaan”, kommentoi Vaken ohjelmajohtaja Pia Erkinheimo.

”On tärkeää, että emme jätä suomenkielisten tekoälyhankkeiden kehitystä yksin kaupallisten toimijoiden, kuten Applen, Googlen ja Facebookin harteille. Olemme ylpeinä mukana tässä innovatiivisessa projektissa, joka auttaa konkreettisesti parantamaan suomenkielisten digipalveluiden laatua”, kommentoi Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä. ”Avoimesti toteutettu, tietosuojan huomioiva tekoälypalveluiden kehitys myös edesauttaa luottamusta uusiin sähköisiin palveluihin, joilla olisi paljon annettavaa esimerkiksi suomalaiselle terveydenhuollolle, vanhustenhoidolle tai koululaitokselle.”

Näin lahjoitat puhettasi tekoälypalveluiden kehitykseen

Puheenlahjoitus sujuu helposti joko tietokoneen selaimen osoitteessa lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla Lahjoita puhetta -mobiilisovelluksen sovelluskaupasta.

Lahjoittamalla puhettasi autat tutkijoita ja tekoälyä kehittäviä yrityksiä ymmärtämään ja mallintamaan suomenkielisen puheen, suomen murteiden ja erilaisten puhetyylien piirteitä. Lahjoitettu puhe tallennetaan Helsingin yliopiston Kielipankkiin, josta sitä voidaan luovuttaa edelleen niin tutkijoille kuin yrityksillekin, puhesovellusten kehittämiseen ja tutkimukseen sekä kielentutkimukseen. Lahjoitetun puheen käsittelyssä noudatetaan Suomen tietosuojalainsäädäntöä.

Lue lisää palvelusta: lahjoitapuhetta.fi ja www.yle.fi/lahjoitapuhetta

Lisätietoja:
Solita Oy, Sami Köykkä, Senior Consultant, p. 040 553 6962, [email protected]
Vake Oy sidosryhmäjohtaja Saara Mattero, p. 0400 114 777, [email protected]

Lahjoita puhetta -hanke

Kirjoittaja

Solita