21.1.2016Blogi

Yritysarkkitehtuurin rakennuspalikat

Löytyykö sinun kotoasi pieniä palikoita, jotka silloin tällöin sujahtavat imuriin, jäävät jalan alle päälle astuessa tai ovat hujan hajan pienimpien asukkaiden huoneen lattialla? Näistä palikoista voi rakentaa ihmeellisiä asioita. Korkeita torneja, suuria linnoja, autoja, veneitä ja jopa robotteja. Purkamisen jälkeen palikoista voi jälleen luoda uusia esineitä. Vain mielikuvitus ja palikoiden määrä on rajana. 

Tämän päivän tietojärjestelmäarkkitehtuureja kehitetään täsmälleen samalla tavalla. Pienien rakennuspalikoiden, eli API:en, avulla rakennetaan eri tarpeisiin soveltuvia joustavia ohjelmistoratkaisuja. Niitä voidaan yhdistellä kuin legopalikoita ja luoda tiedosta uusia asioita.

Aivan kuten lastenhuoneen laatikon sisältämien palikoiden monimuotoisuus ja määrä asettavat haasteen pienen arkkitehdin rakennelmille, niin organisaation API-rajapintojen määrä ja laatu on ratkaisevaa nopealle ja ketterälle kehitykselle.

Pienien rakennuspalikoiden, eli API:en, avulla rakennetaan eri tarpeisiin soveltuvia joustavia ohjelmistoratkaisuja.

Tietojärjestelmäarkkitehtuurin perustan luominen palveluarkkitehtuurin periaatteiden mukaisten API:en tai mikropalvelujen varaan on päätös, joka kantaa hedelmää organisaation lisääntyneenä ketteryytenä, datasiilojen poistumisena, tiedon helpompana integrointina ja lisääntyneenä kilpailukykynä digitalisoituvassa markkinassa.

Amazon ja pienet palikat

Amazon on erinomainen esimerkki menestystarinasta joka rakentuu pienten palikoiden päälle. Tarinan mukaan 2000-luvun alkupuolella, Jeff Bezosin käskystä, kaikkien tiimien piti jakaa sovellustensa tieto vain ja ainoastaan palvelurajapintojen, eli API:en kautta. Mitään muuta tapaa jakaa tietoa ei sallittu. Tiimien oli myös suunniteltava API:nsa niin, että ne voitiin koska tahansa julkaista myös ulkopuolisille kehittäjille hyödynnettäväksi. Tekemällä näin Amazon rakensi arkkitehtuurin, joka tänä päivänä on siivittänyt sen yhdeksi pilvipalvelutarjoajien kirkkaimmista tähdistä.

Tarinan mukaisella käskyllä Bezos varmisti sen, että hänen yrityksensä rakennuspalikoiden määrä oli riittävä. Kun mihin tahansa sovellukseen päästään integroitumaan joustavasti ja nopeasti, on uusien palvelujen luominen lasten leikkiä verrattuna spagettiarkkitehtuureihin.

Kun on aika lopettaa leikit, niin rakennuspalikat voi laittaa takaisin laatikkoon. Sama pätee API-arkkitehtuuriin.

Kun on aika lopettaa leikit, niin rakennuspalikat voi laittaa takaisin laatikkoon. Sama pätee API-arkkitehtuuriin. Kokeilukulttuurin hengessä API:en päälle voi rakentaa ketterästi uusia kokeellisia ratkaisuja. Ja jos idea ei lennä, niin API:en rakentamiseen kuluneet resurssit eivät ole menneet hukkaan. Niistä voi aina huomenna rakentaa jotain uutta.

Haluatko tietää lisää? Olemme avanneet verkkosivuillamme enemmän tuotteita ja ratkaisuja integraatiopalveluihin sekä informaation hallinnan ja analytiikan problematiikkaan. Tervetuloa myös tapaamaan asiantuntijoitamme 10.2. Solita HUB: Data kilpailueduksi  -aamiaistilaisuuteen Finlandia-talolle. Katso ohjelma ja ilmoittaudu nopeasti mukaan! Kurkkaa myös ajankohtaiset blogimme ja seuraa meitä twitterissä @SolitaOy #SolitaHub.