Henkisen hyvinvoinnin tukeminen on ollut Solitan kulttuurin keskiössä aina. Solitalla työntekijät on aina nähty kokonaisina ihmisinä mutta pandemia sai meidätkin pohtimaan miten parhaalla tavalla muuttuneessa tilanteessa, luomme kohtaamisen tiloja arkeen.
Niinpä maaliskuussa 2020 pohdimme kollegani Tarja Kivistön kanssa, miten voisimme näin etäaikana luoda tilanteen, joka tuntuisi siltä, että istumme – jos ei nyt ihan olkkarissa – niin ainakin aamukahveilla toimistolla yhdessä porukoiden kanssa jutustelemassa. Tässä oudossa tilanteessa olisi nyt vaikka kerran sellainen sessio, jossa voisimme yhdessä kysyä toisiltamme:
- Mitä nyt tapahtuu?
- Mitä tämä tilanne tarkoittaa?
Avoin kutsu yhdessä ajatteluun toimii
Päätimme kokeilla Teams-sessiota, joka olisi avoin kaikille ja jossa pysähtyisimme yhdessä ihmettelemään maailman menoa. Lähetimme seuraavanlaisen kutsun:
Living in exceptional times: Mielentaidot poikkeusoloissa
Poikkeuksellinen ja epävarma tilanne vaatii mieleltä paljon. Mitä mielessä itse asiassa tapahtuu tällaisessa tilanteessa? Mitä itse voin tehdä pitääkseni mieleni toiminnassa mahdollisimman hyvin?
Ajatus oli, että puhuisimme siitä, mitä mielessä tapahtuu tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa ja jutustelisimme myös keskenämme Tarjan kanssa mitä tunteita meille herää. Ja samalla kutsuimme kaikkia jakamaan omia tuntemuksiaan.
Mietimme olisiko tällaiselle nyt yhtään tilausta – ja myös tilaisuuden muoto mietitytti. Kun ajatuksena oli enemmänkin olla yhdessä kuin saada oikeastaan mitään erityistä aikaan. Kiinnostaisikohan ketään?
200 ihmistä tuli paikalle. Tunnelma oli jotenkin erilainen kuin teamseissa yleensä. Tuli tunne yhteisestä jakamisesta, pysähtymisestä, keskeneräisyydestä ja siitä, että on ihan ok vain olla.
Ajatus oli alun perin pitää tuo yksi sessio, mutta lopulta, kun poikkeusolot vain jatkuivat, päätimme tarjota tilaa yhteisille pysähtymisille kuukausittain. Nyt sessioita on takana jo 14 ja jokaisessa niistä on ollut mukana aina yli 100 solitalaista. Olemme pysähtyneet mm. seuraavien teemojen äärelle: psykologiset perustarpeet toiminnan taustalla, tunteiden käsittelytaidot, mielen toiminta kriisitilanteissa, toivon merkitys ihmiselle, onnellisuus, ammatillinen identiteetti, rajojen asettaminen, merkityksellisyys, kohtaamistaito työelämässä sekä jaksaminen pitkittyneissä poikkeusoloissa.
Miksi ihmiset halusivat osallistua?
Rakensimme sessiot teorian, tutkimustiedon, harjoitusten ja kokemusten kokonaisuudeksi. Jokainen on saanut osallistua juuri niin kuin juuri sillä hetkellä hyvältä tuntuu. Itsestä käsin. Toiset ovat kuunnelleet ja pohtineet itsekseen, toiset jakaneet aktiivisesti chatissa ajatuksiaan. Uskomme, että sessioiden aiheet eivät ole olleet se juttu, miksi ihmiset ovat mukana olleet vaan syy on ollut muiden fiilisten kuuleminen, jakaminen, yhteisen todellisuuden rakentaminen.
Emmepä olisi alun perin uskoneet, että kaipuu tällaiseen yhdessä ajatteluun ja pysähtymiseen on yhteisölle näin tärkeää. Miksi näin on? Nämä osallistujien kommentit tiivistävät oleellisen:
- “I’m glad you’re arranging these sessions. I woke up during the session to realize how stressed I am about this situation. These things are so meaningful, it is hard to put into words. Thank you!!!“
- “So privileged that Solita is offering something like this. And that the threshold is low enough for such a developer to go to deal with his own mindset. That’s great”
- “Very good session and I always recognize what you talk about for myself, so it is nice to hear I am not the only one feeling like that”
Mitä olemme oppineet tästä? Sen, että yhteisö – ei vain yksilö – tarvitsee reflektiivistä aikaa yhdessä. Aikaa, jolloin pysähdymme yhdessä kysymään: Mitä nyt tapahtuu? Mitä meille kuuluu? Living in exceptional times saattaa hyvinkin saada jatkoa, vaikka palaisimmekin johonkin ”normaalimpaan” syksyllä.
Etsimme jatkuvasti uusia lahjakkaita työkavereita. Katso avoimet työpaikat!