14.10.2015Blogi

Viva Las Vegas! – Amazon Web Services uudet palvelut

AWS re:Invent on Las Vegasissa pidettävä tapahtuma, jossa Amazon CTO Dr. Werner Vogels johdolla 7-8.10. julkistettiin vuoden kovimmat uudet pilvipalvelut. Tässä blogitekstissä ovat kootusti ne palvelut, jotka tulevat muuttamaan sinunkin liiketoimintaasi vuoden 2016 aikana.

Amazon.com tunnetaan parhaiten kirjakaupasta. Amazon Web Services (AWS) on Amazon.com-kirjakaupan sivuprojektina syntynyt pilvipalveluiden alusta. Amazon arvoihin kuuluu “frugal”, jonka voi vapaasti suomentaa “säästäväinen”. Tämän vuoden alkupuoliskolla Amazon.com-konsernin liikevoitto oli 23,2 miljardia ja tästä 1,8 miljardia oli Amazon Web Services -liiketoiminnan osuus. AWS keskittyy voimakkaasti teknologiaan, mikä tarkoittaa räätälöityjä komponentteja eri puolilla palvelua. Esimerkiksi AWS-ympäristössä käytettyjen palvelinten prosessorit on suunniteltu erikseen yhteistyössä valmistajan kanssa. Kaikki mikä ei ole oleellista palvelun kannalta jätetään pois. Elinkaarikustannuksiset (TCO) ovat vain yksi osa pilvipalveluiden rakentamista. Korkean käytettävyyden ympäristöt vaativat modernia arkkitehtuuria ja valmiiden palveluiden käyttämistä.

#1 Amazon Kinesis Firehose

Amazon Kinesis on palvelu, johon voidaan kerätä dataa erilaisista lähteistä ja sen jälkeen jakaa sitä eteenpäin. Tyypillinen käyttö liittyy verkkopalveluihin ja tuotantolaitosten anturidataan, missä reaaliaikavaatimukset ovat tärkeitä ja laskennan pitää tapahtua lennosta. Firehose on Kinesis palvelun laajennus, mikä automatisoi datan kirjoittamisen hajautettuun levyjärjestelmään (S3) tai suoraan skaalautuvaan Amazon Redshift -tietovarastotietokantaan ilman riviäkään koodia. Testasimme palvelun heti julkistamisen jälkeen ja se toimi lupausten mukaan. Hieno palvelu! Voit helposti siirtää reaaliaikaisesti verkkokaupan clickstream-datan analysoitavaksi tietovarastoon ja keskittyä ristiinmyyntivinkkien laskemiseen ja myynnin tehostamiseen.

#2 AWS Database Migration Service

Tämä palvelu tuli aivan puskista! Palvelu mahdollistaa nimensä mukaisesti useimpien tunnettujen tietokantojen siirtämisen AWS-alustalle ilman suuria käyttökatkoja. Maksat taas vain käytöstä ja ison tietokannan (teratavun kokoinen) siirto onnistuu vähimmillään 3 dollarin kustannuksella. Työkalu osaa muun muassa muokata tietokannan sisäiset rakenteet (taulut, proseduurit, tietotyypit) uuden tietokannan mukaiseksi ja sen manuaalinen työ on minimoitu. Käytännössä voit vaikka siirtää on premises Oracle tietokannan pilveen AWS Relational Database Service (RDS) palveluun muutamassa päivässä.

#3 Amazon QuickSight

Pilviystävällisiä Business Intelligence (BI) -työkaluja on tullut markkinoille useita viimeisen muutaman vuoden aikana, ja oli vain ajan kysymys, koska AWS tulee ryminällä mukaan peliin. Omassa työssäni Cognos, Tableau ja jopa Excel kuuluvat päivittäiseen datan visualisoinnin työkalupakkiin. Jatkossa mukaan tulee ehdottomasti myös Amazon Quicksight business intelligence (BI) -työkalu. Amazon Quicksight mullistaa tilannetta tarjoamalla 9$/kk per käyttäjä -hinnoitelumallin. Lisäksi palvelu sisältää muistinvaraisen, nopean kyselymoottorin (“SPICE”) ja datalähdetuen AWS-ekosysteemin muihin palveluihin, kuten Redshift skaalautuvaan tietokanta-alustaan. Redshift -palvelussa voit hyödyntää User Defined Functions (UDF) -toiminnallisuutta ennakoivan analytiikan käyttökohteisiin ja välttyä datan siirtelyltä paikasta toiseen (tietokannasta analytiikkatyökaluun ja takaisin). Enää sinun ei tarvitse tyytyä karkeisiin asiakassegmentteihin, sillä voit jo laskea yksittäisen asiakasprofiilin yhdessä skaalautuvassa paikassa, raportoida tulokset ja pamauttaa tuloksen verkkopalveluun käytettäväksi niin ristiinmyynnissä, kampanjoissa kuin A/B-testaamisessa. Quicksight ja Redshift ovat ehdottomasti palveluita, joita kannattaa seurata.

#4 AWS IoT Platform (beta)

Internet of things (IoT) -alustoja on nähty viimeisen vuoden aikana useampia. Alustojen ehdoton etu on standardit. Useat erilaiset laitekannat, protokollat ja tiedonsiirron vaikeudet vaativat kokonaisratkaisun, missä jokaiseen laitteeseen ja tuoteperheeseen ei voi missään nimessä tehdä pistemäisiä räätäliratkaisuja.  AWS IoT Platform tarjoaa tietoturvallisen tavan datan siirtämiseen laitteilta pilveen ja takaisin tukemalla yleisiä standardeja ja yhdistämällä nämä kaikki saumattomasti jo olemassa oleviin AWS-palveluihin. Voit keskittyä ennakoivan analytiikan hyödyntämiseen laatupoikkeaminen ennakoinnissa, prosessin optimoinnissa ja kunnossapidon tarpeissa heti kun olet kerännyt tarpeeksi dataan analysoimiseen. AWS IoT -alustan rajapinnat ovat kevyitä MQTT ja REST -rajapintatoteutuksia. AWS IoT-alustan komponentit on jaettu “things”, “thing shadows”, “ real-time rules engine”, “device SDK” ja “thing registry” -palveluihin, joita hallitaan kaikkia yhdestä paikasta. Things on mikä tahansa laite, thing shadow sen virtualisoitu versio pilvessä ja thing registry ylläpitää automaattisesti yksilöivää tunnistetta laitteelle. Rules engine -komponentin avulla kirjoitat reititysehdon, jonka avulla voidaan kontrolloida datan päätymistä vaikkapa AWS Lambda -palveluun laskentaa varten. Jos olet jo käyttänyt AWS-ekosysteemissä esimerkiksi Kinesis, Lambda, Redshift ja ApiGateway-palveluita, kannattaa näitä hyödyntää jatkossakin IoT-alustasi rakentamiseen. Oman ekosysteemin rakentaminen, ohjelmointityö, uudet teknologiat ja integraatio ovat nyt hallittavissa olevia riskejä. Voiko IoT-pilotointi tulla enää tämän helpommaksi?

#5 AWS Mobile Hub (beta)

AWS Mobile Hub -palvelun avulla pääset testaamaan sovelluksia oikeilla Android ja iOS-laitteilla pilvessä. Voit hallita yhdestä paikasta ratkaisua, hyödyntää keskitettyä käyttäjähallintaa, tallettaa käytäjädataa, hyödyntää analytiikkaa ja puskea viestejä takaisin mobiililaitteeseen. Sovelluksen metriikat ovat käytössä AWS-palvelussa suoraan jatkotoimenpiteitä varten. Rakennat vuorovaikutuskanavan asiakkaan kanssa ja koukutat ennakoivan analytiikan asiakas360-näkymän avulla asiakkaasi palaamaan palveluusi yhä uudelleen. Tästä Essiltä hyvä kirjoitus aiheeseen “Käyttäjä on laiska, tyhmä, pihi ja pitkävihainen” – Osa 1 ja Osa 2 .

Miten lähteä liikkeelle?

Tässä oli vain 5 palvelua, joiden lisäksi AWS julkisti useita palveluita sovelluksen elinkaaren hallintaan ja ympäristöjen pystyttämiseen (mm. Amazon Ec2 Container Registry, Amazon EC2 Container Service). Palveluiden seurantaan tuli uusia palveluja kuten Amazon Cloudwatch Dashboards, AWS Inspector, AWS Config Rules mainitakseni vain muutamat. Palveluiden siirtäminen pilveen ei tarkoita ylläpidosta loppumista, vaan 24/7 palvelut vaativat proaktiivista seurantaa, mitä varten on hyvä sparrata meidän Solita Cloud Services kavereita. Heidän ajatuksiaan voi lukea lisää  blogista “Operoi ja kehitä verkkopalvelujasi kokonaisvaltaisesti”.

Haasta toimittajasi määrittelemällä pieni pähkinä, anna datasta kopio, toimittajalle vapaat kädet ja rajattu määrä aikaa ratkaisuun.

AWS-ekosysteemin kaltaisten pilvipalveluiden suurin haaste on rakentaa järkevä arkkitehtuuri useasta erilaisesta komponentista TCO-laskennat huomioiden. Powerpoint-arkkitehtuurilla ei rakenneta tuotantokäyttöön skaalautuvia palveluita, joten muista vaatia aina toimiva prototyyppi. Haasta toimittajasi määrittelemällä pieni pähkinä, anna datasta kopio, toimittajalle vapaat kädet ja rajattu aika ratkaisun tekemiseen. Pyydä ratkaisun esittäminen, ei Powerpoint-muodossa, vaan niin, että pääset itse kiinni analysoituihin tuloksiin ja puljaamaan datan kanssa. Ota data strategiaan, sitouta nykyajan pilviveikot liiketoimintaasi, yhdistä siilot, tee kokeellisia lähtöjä ja panosta ennakoivan analytiikkan hyödyntämiseen niin asiakasrajapinnassa kuin tuotantolattialla. Voit vaikka aloittaa datalla leikkimisen kuten Hanna osuvasti kirjoitti blogissaan.

Olen varma, että joku edellä mainituista viidestä palvelusta koskettaa sinunkin liiketoimintaasi vuoden 2016 aikana. Rakennetaan silloin yhdessä parempaa liiketoimintaa!

Risto Saari työskentelee Solitalla Data Scientist -roolissa. Mikäli kinnostuit työskentelystä Solitalla, kurkkaa avoimet työpaikkamme ja lähetä hakemuksesi. Etsimme mm. Business Manageria ja kokenutta Big Data -devaajaa!