7.10.2015Blogi

Vinkit onnistuneeseen etätyöpäivään

BK6B1409

Huomenna monella on aamun ohjelmassa jäädä kotitoimiston hellään huomaan viettämään Kansallista etätyöpäivää. Meillä Solitalla etätyöskentelyyn suhtaudutaan positiivisesti, mutta erityisesti nyt kun päivä on virallisesti kalenterissa, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miten saisi päivästä kaikki hyödyt irti. Keräsinkin neljä vinkkiä, joiden avulla etätyöpäivästäsi saisi onnistuneemman.

1. Ovathan työvälineesi kunnossa?

Ennen etäpäivää on hyvä varmistaa, että kaikki työvälineet ovat valmiiksi asennettuja ja jokaisella on käytössään samat ohjelmat. Toimivan netin lisäksi hyödyllisiä apuvälineitä voisivat olla erilaiset virtuaaliviestimet, kuten esimerkiksi Skype tai HipChat. Kun keskusteluyhteys on avoinna muiden kollegoiden kanssa, ei oikeastaan ole väliä missä kukin työnsä tekee. Kommunikointi pelaa ja on nopeaa ottaa yhteys työkaveriin jopa palaverin merkeissä. Varmista myös, että onhan sinulla kotoa pääsy kaikkiin olennaisiin työtä koskeviin tiedostoihin.

2. Rakastu listoihin

Kerää itsellesi listaa asioista, joita toivot saavasi valmiiksi päivän aikana. Älä väheksy ajatustyön arvoa, vaan nauti siitä, kun kerrankin saat tehdä töitä rauhallisessa ympäristössä ilman kelloa ja minuutin tarkkaa aikataulua. Lista ei tarkoita sitä, että jokainen asia tulisi saada päivän aikana tehtyä, mutta se on hyvä seurantaväline siihen, että todella pysyt aiheessa ja suunnittelemasi asiat ovat mielessä. Valmiiksi suunniteltu on jo puoliksi tehty, kuten joku viisas on joskus sanonut.

3. Valitse itsellesi sopiva työympäristö

Eräs kollegani mainitsi joskus, että hän tekee töitä etänä aina saman kaavan mukaan: Työ alkaa hyvästä asennosta keittiön äärestä, jatkuu sohvalle koneen kanssa selällään maaten ja päivän lopussa hän löytää itsensä lattialta makaamasta niska huonossa asennossa. Tässä nousee kai ongelmaksi se, ettei ole kunnollista paikkaa, jossa tehdä töitä. Varmista siis jo etukäteen, että olet valikoinut omaan työskentytapaasi sopivan työpisteen ja ympärilläsi on kaikki tarvittavat apuvälineet. Monelle saattaa sopia etätyöpäivä kahvilasta käsin, sillä sieltä löytyy ehkä parempi tuoli ja pieni hälinä tuo sopivasti vauhtia työhön. Valitset siis etätyöhön paikka, jossa ajatus kulkee kirkkaana ja asento on mieluisa

4. Luo oma aikataulusi

Jokainen meista tietää, että kun työstä oikein innostuu, tunteja kuluu nopeasti ja tauot unohtuvat. Lounastauoko jää väliin ja ajatus alkaa jumiutua. Kun aikataulutat päivääsi, lisää mukaan myös sopivasti taukoja. Syö lounas rauhassa tai lähde pitkälle kahvitauolle. Kodin seinien sisällä ajatus voi helposti jumiutua, joten pienen happihyppelyn aikana saat pienessäkin hetkessä monta uutta raikasta idea. Olethan jo säästänyt päivästä pitkät työmatkat, joten muista antaa aikaa tauoille paahtamisen välissä.

Kun työpäiväsi on ohi, pidä itseksesi lyhyt retro. Mieti mitä olet saanut aikaan ja laita ylös, jos huomasit omissa työtavoissasi jotain parannettavaa. Kiitä lopuksi itseäsi onnistuneesta päivästä. Niin ja viimeisenä pikavinkkinä voisin vielä mainita, että ennen kotitoimistolle siirtymistä on hyvä varmistaa, että myös tietokoneen laturi on mukana matkassa. Tämä pieni laite tekee työnteosta huomattavasti helpompaa.

Antoisaa Kansallista etätyöpäivää meille kaikille sitä hyödyntäville!

Marissa Lehtonen vastaa Solitalla tapahtumista ja etsii rekrytoinnissa riveihimme parhaita talentteja. Hänen sydämensä sykkii kohtaamisista, avoimuudesta, naurun täyteisestä arjesta ja hyvinvoivasta ympäristöstä.