Osaamisen johtaminen ei tarkoita enää yksittäisten resurssien johtamista. Kyse on kokonaisten verkostojen johtamisesta. Pelkkä oman sisäisen kapasiteetin kehittäminen ei riitä. Meidän tulisi kyetä integroimaan oma osaamisemme asiakkaidemme tarpeisiin ja osaamisiin.
Haastan sinua pohtimaan hetkisen, millaista osaamisen kehittämisen kulttuuria sinun työpaikallasi vaalitaan:
- Saadaanko osaamisen kehittämisellä aikaan muutosta sisäisissä toimintatavoissa tai asiakkaissa?
- Ovatko osaamisen kehittämisen käytännöt ja toimintatavat yleisesti tiedossa? Muuttuvatko ne sitä mukaa, kun osaaminen kehittyy?
- Saadaanko eri alojen asiantuntijat luontevasti keskustelemaan keskenään ja tuottamaan ainutlaatuisia innovaatioita ja ratkaisuja?
- Pääseekö jokainen itse vaikuttamaan siihen, mitä osaamista jaetaan ja millä keinoilla?
6 askelta digitaalisempaan huomiseen
Matka digitalisaation aallon harjoille vaatii osaamisen kehittämisen kulttuuria, joka mahdollistaa rohkean kokeilemisen ja nopeat suunnanmuutokset. Tällaista kulttuuria ei toki synny yössä tai kahdessa, vaan pienen askelet kuljettavat osaamistamme seuraavalla tasolle.
1. Osallista ja sitouta omat asiantuntijat
Sieltä löytyy paras näkemystä siitä, mihin suuntaan tulisi kehittyä.
2. Verkostoidu
Laajat henkilökohtaiset verkostot auttavat saamaan käsiin uutta tietoa ja kehittämään osaamista nopeammin ja monipuolisemmin kuin ehkä uskotkaan.
3. Ole luottamuksen arvoinen
Luottamukselliset suhteet edesauttavat osaamisen jakamista erityisesti tilanteissa, joissa on kyse kriittisestä ja tärkeästä informaatiosta.
4. Luo puitteet kannustavalle tiimityölle
Avoin ja yhteistyötä tukeva ilmapiiri luo motivaation osaamisen jakamiselle ja innovoinnille.
5. Hyödynnä uusia teknologioita
Blogit, videot ja some-kanavat tuovat särmää ja uusia toimintatapoja osaamisen kehittämiseen, jakamiseen ja yhdistämiseen. Toki mikään ei voita kasvotusten tapahtuvaa viestintää.
6. Ota riski ja rakastu outoihin ideoihin
Kannusta myös kollegaa testaamaan ja kokeilemaan rohkeammin epätavallisia ideoita ja kehittämään osaamistaan.
Solitalaisuus syntyy rakkaudesta oppia jatkuvasti uutta
Näin loppuun voisin vielä todeta olevani onnellisessa asemassa, koska saan vastata kaikkiin alussa esittämiini kysymyksiin myöntävästi. On ilo työskennellä yrityksessä, jossa jatkuva osaamisen kehittäminen ja oppiminen on tekemisen keskiössä. Meitä solitalaisia yhdistää tahto jakaa osaamistamme myös muiden iloksi ja hyödyksi!
Kiinnostuitko? Lue lisää ennakoivan analytiikan– sekä digitaalinen strategia ja transformaatio -verkkosivuiltamme. Löydät meidät myös aiheen tiimoilta huomenna 4.10. Älykkäämpää liiketoiminnan suunnittelua ja ennustamista -aamiaistilaisuudesta. Ilmoittaudu nopeasti mukaan, tai seuraa tapahtumaa Twitterissä #SolitaHUB ja @SolitaOy -hashtageilla.
Hanna Rantonen luotsaa Solitan analytiikan palveluita ja projekteja lempeän ketterästi eteenpäin. Laaja-alainen kokemus asiakkaiden liiketoiminnan ja IT:n kehittämisestä auttaa mukautumaan erilaisiin toimintaympäristöihin ja löytämään asiakkaiden tarpeita parhaiten palvelevat ratkaisut.