Jonna Mylläri on yksi uusista solitalaisista. Hän astui Helsingin Töölönlahden toimistomme ovesta sisään ensimmäistä kertaa helmikuussa 2018. Useampi Jonnan tuttavapiiristä oli työskennellyt Solitalla jo pitkään ja he tuntuvat viihtyvän erinomaisesti. Myös Solitan ja Palmun mielenkiintoiset asiakkaat ja timanttiset referenssit painoivat vaakakupissa erittäin paljon Jonnan tehdessä päätöstä työpaikan vaihtamisesta.
Jututin Jonnaa hänen mielenkiintoisesta urapolustaan sairaanhoitajaopinnoista muutosvalmentajaksi sekä siitä minkälaisena työpaikkana hän on kokenut Palmun suunnittelijayhteisön osana Solitaa.
Matka tärkeämpi kuin määränpää
Jonnan arki koostuu tällä hetkellä suurimmaksi osaksi koulutuksista, organisaatioiden muutosten muotoilusta ja valmentamisesta. Hän nauttii omien sanojensa mukaan suuresti työskentelystä yhteisössä, jossa on paljon eri alojen osaajia mm. muotoilijoita, ohjelmoijia ja psykologeja. Mitä muuta työhösi kuuluu ja mistä unelmoit?
Jonna: ”Olen mystinen moniosaaja-hahmo, jota usein kutsutaan nimikkeillä valmentaja tai palvelumuotoilija. Palmua edeltävässä elämässä olen ollut markkinoinnin suunnittelija ja sairaanhoitajaopiskelija. Uravaihdos on tullut tehtyä siis pariinkin kertaan. Ensin vaihdoin hoitotyöstä markkinointiin, ja sen jälkeen kasvoin markkinoinnista hiljalleen IT-alan eri roolien kautta nykyisiin saappaisiin.
Tällä hetkellä minua kiehtoo erityisesti mash-up -metodiikka, jossa uusia tekemisen tapoja luodaan yhdistämällä jo olemassa olevia menetelmiä. Tulevaisuudessa haluan työskennellä vieläkin intensiivisemmin palveluiden innovoinnin, suunnittelun ja kehittämisen parissa hyödyntäen työkaluja muotoilusta, agilesta ja lean startupista. Minulle matka on aina tärkeämpi kuin määränpää, joten en tarkoituksellisesti halua määritellä mitä minusta tulee isona.”
Matka sairaanhoitajasta suunnittelijaksi
Palvelumuotoilu resonoi Jonnassa vahvasti koska sen ydin on ihmislähtöisyys. Minkälaisella taustalla palvelumuotoilun pariin voi päätyä?
Jonna: ”On mielenkiintoista päästä hauduttamaan luovia ideoita ja testata niitä. Parasta on päästä selvittämään, ratkaiseeko hautunut idea jonkin merkityksellisen arjen ongelman. Muutoksen muotoilu taas on aivan oma taiteenlajinsa, josta nautin suuresti. Palvelumuotoilijana voi pärjätä lähes millaisella taustalla tahansa, mikään koulutus ei kasvata suoraan saappaisiin. Minulla on audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto ja lähes loppuun suoritetut sairaanhoitajan opinnot. Molemmista opinnoista sain paljon palvelumuotoilijan työssä käytettäviä taitoja ja työkaluja, mutta itsensä kehittyminen tapahtunut suurimmaksi osaksi koulun ulkopuolella ja varsinkin työelämässä.”
Terveyden ja hyvinvoinnin vaikuttavuus kiehtoo
Jonna on innoissaan aikeistamme uudistaa terveyden ja hyvinvoinnin toimialaa tulevien vuosien aikana. Mikä terveyden ja hyvinvoinnin alalla kiehtoo sinua?
Jonna: ”Näen erittäin mielenkiintoisena sen, että terveydenhoito on siirtymässä mystisten isojen massojen hoidosta räätälöityyn ja ennakoivaan yksilöiden hoitoon. Miten mahtavaa onkaan, että teknologian ja innovaatioiden avulla hoitoa voidaan tarjota jo ennen varsinaisten sairauksien tai ongelmien syntymistä. Hyvinvoinnin seuraaminen ja kehittäminen siirtyy teknologian kehittymisen mahdollistamana ihmisille itselleen, jolloin biohakkeroinnista tulee hiljalleen valtavirran harrastus.
Haluan työskennellä terveyden ja hyvinvoinnin alan hankkeissa, koska siellä tapahtuu tällä hetkellä jännittävimmät innovaatiot ja suurin yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Bonuksena mainittakoon myös se, että innovaatioiden tuotteistaminen ja kaupallistaminen vauhdittaa suomalaisten hyvinvointialan vientiä ja luo sitä kautta uusia työpaikkoja. Terveyden ja hyvinvoinnin hankkeissa asiakkailla on myös tarve määrittää matka kohti tulevaisuutta ja löytää uusi suunta kohti määriteltyä maalia. Matkalla tarvitaan tukea, jota pystyn entisenä hoitoalan ammattilaisena tarjoamaan erityisestä kulmasta.”
Mitä muuta haluaisit kertoa?
Jonna: ”Palmulla parasta on yleinen luottamuksen ja rentouden ilmapiiri. Yksilöiden ja tiimien hyvinvoinnista pidetään aidosti huolta ja omaa osaamistaan pääsee kehittämään haluamaansa suuntaan. Palmu on suunnittelijoiden ja muutoksentekijöiden kyläyhteisö, jota asuttaa poikkitieteellinen joukko huippuja tyyppejä. Kaikilla meillä on erilainen tausta ja täällä saa olla juuri oma itsensä. Kaikki kotkat saa liitää. Jos saisin valita uudelleen työpaikkani, valitsisin uudelleen Palmun.”
Jos Jonnan tarina innosti myös sinua ja työskentely monipuolisessa suunnittelijayhteisössä kiinnostaisi, etsimme jatkuvasti uusia osaajia moniin erilaisiin rooleihin.