Työhakemuksen perimmäinen tehtävä hakijan kannalta on varmistaa kutsu työhaastatteluun. Rekrytoijan näkövinkkelistä hyvä hakemus on nopealukuinen ja tiivis paketti hakijan osaamisesta sekä tuo esiin hakijan persoonallisuutta sopivalla tavalla.
Sparrailin hiljattain viestintäalalla työskentelevää ystävääni työhakemuksen teossa. Huomasin samalla, että kymmenen vuoden ja tuhansien hakemuksien lukukokemuksella olen epäreilussa asemassa suhteessa suurimpaan osaan työtä hakevista ihmisistä. Tästä auttamisen mahdollisuudesta inspiroituneena jaan nyt parhaat vinkkini hyvän työhakemuksen laatimiseen eli siihen, miten voit auttaa rekrytoijaa sekä tietysti itseäsi pääsemään haastatteluun unelmien työpaikkaasi.
#1 Tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti
Työpaikkailmoitus vastaa useimmiten sitä näkemystä, mikä rekrytoivalla esimiehellä on haettavasta roolista ja hakijan sopivasta kompetenssista sekä kokemuksesta. Lue työpaikkailmoitus kriittisellä silmällä. Mikä osaaminen sinun mielestäsi on relevanttia tässä roolissa? Mikä saattaisi olla turhaa tai oletettua? Etsi myös tietoa yrityksestä havaintojesi tueksi.
#2 Hyödynnä mahdollinen soittoaika
Useimmiten työpaikkailmoituksessa tarjotaan mahdollisuus kysyä lisää työtehtävästä rekrytoivalta esimieheltä tai rekrytointikonsultilta. Hyödynnä mahdollisuus tiedonkeruuseen sen sijaan, että soittaisit vain jäädäksesi mieleen. Jos soitat ilman kysyttävää, saatat jättää rekrytoijalle epäsuotuisan vaikutelman.
#3 Tuunaa hakemuksesi oikeaan fiilikseen
Usein kannustetaan laatimaan erottuvia hakemuksia. Erottuvuus minun silmissäni tulee siitä, onko hakija pystynyt keräämänsä tiedon perusteella hahmottamaan yrityksen ilmapiirin (rento, virallinen, kenties hullutteleva) ja löytämään haetun roolin olennaisuudet, joihin hakemuksessaan viittaa. Näiden pohjalta hakijan kannattaisi vielä tuunata hakemus yrityksen kanssa samalle “taajuudelle”. Muista myös, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, myös hakemuksessasi.
#4 Korosta vahvuuksiasi, häivytä heikkoutesi
Oman CV:n jatkuva päivittäminen on aikaavievää hommaa. Suosittelen laatimaan yhden niin sanotun master-CV-tiedoston, josta saat nopeasti räätälöityä tietoja karsimalla tiiviin paketin hakemaasi työpaikkaan.
CV:eissa usein nimittäin näkee paljon ylimääräistä sekä epäloogisesti jäsenneltyä sisältöä. Rekrytoija kiinnittää ensimmäisenä huomiota kuvaan (jos sellainen on), jonka jälkeen kronologisessa järjestyksessä CV:n sisältöön. Jos koulutus ei ole vahvuutesi haettuun tehtävään, voit hyvin aloittaa CV:n työhistoriallasi. Tai toisinpäin. Näytä siis parhaat puolesi heti alussa.
Tsemppiä työnhakuun! Jos Solita kiinnostaisi sinua työpaikkana, meille voit hakea helposti meilaamalla hakemuksesi osoitteeseen rekry(at)solita.fi. Avoimet työpaikat löydät täältä.