24.11.2021Blogi

Tutustu Solitalaisiin: Data-arkkitehti ja People Lead Pekka Tamminen

data-arkkitehti blogi

Tutustu solitalaisiin! Meillä on yli 1000 työntekijää ympäri Suomea ja Eurooppaa erilaisilla taidoilla ja taustoilla varustettuina. Jokaisella heistä on tarina kerrottavanaan; mitä he tekevät työkseen ja mikä heitä inspiroi.

Esittelyssä Pekka Tamminen, meidän data-arkkitehti ja People Lead, joka rakastaa golfaamista ja fiilistelee 100-vuotiaan omakotitalon remppaamista.

Monipuoliset hommat pitävät mielen virkeänä

Olen ollut Solitalla töissä viisi vuotta ja olen päässyt tekemään tosi monipuolisesti hommia. Teen laidasta laitaan erilaisia master-datan hallintaan liittyviä juttuja, aina selvitys- ja määrittelyprojekteista itse järjestelmien rakentamiseen. Iso osa työstä on asiakkaan opastamista; käymme läpi liiketoimintaprosesseja ja pohdimme, miten dataa voisi parhaalla tavalla hallita ja mitä se tarkoittaisi vastuiden ja järjestelmien näkökulmasta.

Tällä hetkellä asiakkaani on Göteborgissa. Teemme töitä asiakkaalle SAFe-mallilla (Scaled Agile Framework). Suunnittelemme tekemiset kymmeneksi viikoksi eteenpäin ylätasolla ja edistämme niitä sitten kahden viikon sprinteissä. Kymmenen hengen tiimimme istuu useassa eri lokaatiossa; Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Virossa. Käymme tiimissä päivittäin läpi projektin statuksen ja mitä kukin on tekemässä. Tällä menetelmällä pystymme reagoimaan ketterästi erilaisiin muuttujiin, joita projekteissa väkisinkin tulee vastaan.

People Leadin roolissa taas on ollut virkistävää päästä tekemään vähän erilaisia hommia ihmisfokuksella. Siitä tulee aina hyvä fiilis, kun voi auttaa tiimiläisiä, oli heillä mielenpäällä mitä tahansa. Tuntuu hyvältä olla täällä aidosti heitä varten. Olen ollut myös paljon mukana rekrytoinneissa, meillä on nyt iso tarve uusille tekijöille masterdata-tiimissä. Tiimin ja liiketoiminnan kasvattaminen ja kehittäminen on ollut kiinnostavaa ja tuo työhön ihan uuden ulottuvuuden.

Olen löytänyt itseni paikoista, joihin en ikinä ajatellut päätyväni

Olen nauttinut työssäni erityisesti siitä, että pystyn keskittymään siihen alueeseen datan hallinnassa, mikä on lähinnä sydäntä, eli master datan hallinta ja data governance. Olen päätynyt tekemään monenlaisia asioita, joista aikaisemmin ajattelin, että ne eivät ole mua varten. Opiskeluaikoina mulla oli fiilis, etten halua konsultiksi, mutta olen ollut harvinaisen tyytyväinen, että hyppäsin pöydän toiselle puolelle. Aikaisempi kokemukseni asiakkaan puolelta ja liiketoiminnasta on ollut tosi hyödyllistä ja täällä olen päässyt kädet savessa tekemään myös suunnitelmien toteuttamista, joka aikaisemmin kuului muiden vastuulle.

Sanoin myös aikaisemmin, ettei musta koskaan tule myyntimiestä, mutta sekin väite osoittautui vääräksi. Olemme tuoneet Suomeen Semarchyn xDM master-datan hallintaan liittyvän työkalun noin kolme vuotta sitten, ja on ollut todella mielenkiintoista olla alusta saakka mukana tuomassa uutta teknologiaa markkinoille ja kasvattaa sen ympärille uutta kannattavaa liiketoimintaa. Tässä yhteydessä olen päätynyt monenlaisiin myyntiprosesseihin, joissa olen ollut rakentamassa demoja ja proof-of-concept toteutuksia asiakkaille. Sekin on ollut tosi kivaa hommaa.

Toki työssä kohtaa myös haasteita ja vähemmän inspiroivia hetkiä. Erilaisten asiakkaiden kanssa on erilaiset tavat toimia ja niihin pitää aina sopeutua. Toisissa organisaatioissa on enemmän politikointia ja byrokratiaa kuin toisissa. Pitää vaan olla kärsivällinen ja koittaa tehdä parhaansa sen osalta, mihin pystyy itse vaikuttamaan. Korona on toki vaikuttanut myös työpäivien kulkuun. Itse teen mieluusti kotoa hommia, eikä lähijunamatkustamista toimistolle ole kauheasti ikävä. Yhteishenkikin Solitalla on pysynyt tosi hyvänä, mutta sen huomaan, että taukoja ei tule pidettyä samalla tavalla työpäivän aikana. Pyrimme kuitenkin tässäkin tilanteessa huolehtimaan siitä, että ihmisten työmäärä olisi kohtuullisella tasolla.

Kun ympärillä on viisaita ja osaavia ihmisiä, omakin osaaminen kehittyy

Kun lopulta päätinkin ryhtyä konsultiksi, tavoitteeni oli saada kädet saveen ja päästä tekemään hommia kokonaisvaltaisesti aina määrittelystä toteutukseen asti. Näin tapahtuikin, olen päässyt tekemään tosi monipuolisia toimeksiantoja ja kehittymään roolissani. Olen ottanut matkan varrella haltuun monia teknologioita, Semarchyn lisäksi SQL-taidot ovat kehittyneet ja integraatiomaailma erityisesti API-teknologioiden osalta on tullut tutummaksi. Käytännössä pilviteknologiat ovat mukana kaikessa tekemisessä. Moderneilla MDM-työkaluilla työskennellessä myös UX- ja UI-näkökulmat ovat vahvasti läsnä tiedonhallinnan prosesseja toteutettaessa. Organisaatio tässä ympärillä myös ruokkii kehittymistä. Kun ympärillä on fiksua ja viisasta porukkaa ja kulttuuri kehottaa osaamisen jakamiseen, niin ihmisiltä tarttuu aina jotain omaakin taskuun. Meillä on myös paljon koulutuksia ja tietoiskuja aiheesta kuin aiheesta.

Omaa kehittymistä edistää myös Solitan yhteistyöhön rohkaiseva kulttuuri. Ihmiset ovat täällä tosi avuliaita. Mihin tahansa löytää apua, kunhan vaan saa suunsa auki ja uskaltaa sitä pyytää. Avoin asenne ja uteliaisuus vievät myös eteenpäin; meillä on hyvä tekemisen meininki ja ihmiset lähtevät innokkaasti mukaan uusiin juttuihin ja innostuvat rohkeistakin ideoista. Sellainen meininki pitää mielen virkeänä!

Pekka Tamminen on data-arkkitehti, joka työskentelee Solitan datayhteisössä. Etsimme jatkuvasti uusia osaavia työkavereita. Liity joukkoomme!