2.3.2018Blogi

Tulevaisuus on ihmisen ja koneen liitto

Maailmani järkkyi 11. toukokuuta 1997. Olin 16-vuotias nuorukainen, ja ehkä hieman epäterveen innostunut shakista. Tuona päivänä shakin maailmanmestari Garri Kasparov hävisi IBM:n Deep Blue -tietokoneelle, ja minä lopetin shakin. Mitä virkaa ihmisellä on, jos kone osaa asiat paremmin kuin maailman paras ihminen, ajattelin. Kasparov sen sijaan näki asiat toisin. Hän kehitti uuden shakin muodon, kentaurishakin, jossa ihminen ja kone pelaavat yhdessä koneita vastaan. Ja ihminen ja kone yhdessä voittavat aina pelkän koneen.

Nykyisin Kasparovin laki kuuluu: “Ihminen ja kone hyvässä yhteistyössä voittavat helposti minkä tahansa supertietokoneen” – ja tämä pätee niin shakissa kuin entistä useammassa työssä lääkäreiden diagnooseista taksikuskien reittivalintoihin. Päätöksenteko on ylivertaista kun ihmisen kyky hahmottaa isoja kokonaisuuksia ja tehdä inhimilliseen kokemukseen perustuvia intuitiivisia päätelmiä yhdistyy koneen kykyyn käsitellä isoja tietomassoja.

Tuleva aikakausi vaatii uudenlaista tapaa ajatella ja toimia

Olen helpottunut, että olin teini-ikäisenä väärässä. Uskon, että ihmisille on alkamassa ainutlaatuisen hieno aikakausi, jossa yhteistyössä älykkään teknologian kanssa voimme olla vielä paljon parempia ja käyttää vahvuuksiamme uusilla tavoilla.

Sen toteuttaminen vaatii uudenlaista tapaa ajatella ja toimia. Huippuluokan teknologiaosaamisen rinnalle on tuotava palvelumuotoilun ja ihmisymmärryksen kyky, jotta osaamme yhdistää niin ihmisen kuin koneenkin vahvuudet.

Matka ihmisen ja älykkään teknologian liiton rakentamisessa on vasta aluillaan

Kuten maatalouden ja teollisuuden automaatio, oikein suunniteltuna koneet vapauttavat meidät entistä enemmän käyttämään inhimillisiä vahvuuksiamme: tuntemaan, luomaan ja kohtaamaan toisiamme. Tulevaisuuden palveluiden rakentamisessa tarvitaan niin ihmisymmärrystä kuin teknologiaosaamista – mutta myös empatiaa ja ajattelua siitä, millaisessa maailmassa haluamme tulevien sukupolvien kasvavan.

Koneoppimisen avulla on mahdollista jo ennakoida ihmisten todennäköisyyttä syyllistyä rikoksiin tai kohdistaa propagandaviestintää vaikuttaaksemme vaalituloksiin. Ihmisinä voimme valita hyväksymmekö tällaisten välineiden käytön vai asetammeko yhteiskuntana, suunnittelijoina, yritysjohtajina ja kansalaisina teknologialle raamit jotka tähtäävät hyvään.

Samanlainen algoritmi voi joko ennustaa ihmisen sairastumisen todennäköisyyksiä terveysvakuutuksen epäämiseksi tai mahdollistaa ennakoivia terveydenhuollon toimenpiteitä. Jälkimmäisten ansiosta voimme vähentää inhimillistä kärsimystä ja yhteisiä kustannuksia – ensimmäinen luo epäreilua eriarvoisuutta. Kyse on valinnoista, ja meidän täytyy uskaltaa nostaa nämä valinnat yhteiseen keskusteluun.

Kestäviä harppauksia tulevaisuuteen

Solitalla rakennamme kestäviä harppauksia tulevaisuuteen yhdessä asiakkaidemme ja palveluiden loppukäyttäjien kanssa. Tämän päivän Solita muodostaa ainutlaatuisen teknologia-, strategia- ja designyrityksen, johon kuuluu ohjelmistokehittäjien, palvelumuotoilijoiden, data scientistien ja järjestelmäarkkitehtien rinnalla viimevuotisen Palmu-yhdistymisemme jälkeen Suomen laajin yhteisö asiakasymmärryksen asiantuntijoita.

Olemme entistä rohkeampi muutosvoima, joka osaa valjastaa teknologian palvelemaan ihmistä ja parempaa liiketoimintaa ja yhteiskuntaa. Tätä muutostyötä tehdään myös lukemattomissa organisaatioissa ympäri Suomea ja maailmaa. Käytetään yhdessä voimiamme hyvään.

Lue lisää Solitan uudistuneesta brändi-ilmeestä, joka viestii kansainvälistymisestä ja rohkeudesta muuttua.

Solita case DNA