Vaiheen lopussa tuotannon organisoituminen mullistui, ja tuotantoa ulkoistettiin aina Aasiaan saakka. Digitaalisen toimitusketjun hyödyt saatiin realisoitua, kun myynnin, logistiikan ja tuotannon tietojärjestelmät integroituivat, ja kun tuotteet suunniteltiin hyödyntämään uusia digitaalisia mahdollisuuksia. Digitalisoinnilla voidaan edelleen saavuttaa merkittäviä hyötyjä nykyisessä liiketoiminnassa esimerkiksi automatisoimalla ja optimoimalla markkinoinnin ja myynnin prosesseja.
Tulevaisuuden muutoksien suunnat ovat jo nähtävillä
Mielenkiintoisempi kysymys on kuitenkin, millaisia uhkia ja mahdollisuuksia liiketoiminta kohtaa tulevaisuudessa digitalisaation myötä, ja milloin näin tapahtuu? Digitaalisuuden vauhti tulee kiihtymään, koska ratkaisujen mahdollistajat ovat olemassa. Maailmassa on riittävän paljon toisiinsa yhteydessä olevia laitteita, älypuhelinten penetraatio on suuri, laitteet tietävät sijaintinsa ja kontekstinsa, 3D printtaus on mahdollista, tietojen varastointi ja jalostaminen on edullista ja teknologista osaamista on riittävästi.
Digitaalisuuden vauhti tulee kiihtymään, koska ratkaisujen mahdollistajat ovat olemassa.
Esimerkkejä tulevista muutoksista on myös näkyvissä. Muun muassa matkustajalentokoneet ovat jo pitkään voineet nousta ja laskeutua automaattisesti; on vain ajan kysymys milloin automatisoimme hitaamman ja yksinkertaisemman liikenteen. Pörssirobotit käyvät automaattista arvopaperikauppaa; milloin automatisoimme myös hidastempoisemman ja matalamman riskin B2B-kaupankäynnin? B2C-kaupankäynnin automatisointi ei myöskään ole kaukana – ovathan kuluttajien mieltymykset ja profiilit kauppojen tiedossa jo nyt. Niitä käytetään jo esim. automaattisina ehdotuksina kulutustavaroiden täydennystilauksissa. Terveyden- ja vanhustenhoidossa digitaalisten ratkaisuiden mahdollisuuksien rajoja ei vielä osata edes hahmottaa.
Digitalisaatio muuttaa myös ihmistä
Digitaalisuus vaikuttaa ihmisten vuorovaikutukseen ja tunteisiin. Kukapa ei olisi kuullut some- tai nettiriippuvuudesta, eikä Japanilaisen voimakas tunneside kotirobottiinsa ole myöskään ennenkuulumatonta. Digitaalisuus tulee olemaan keskeisesti mukana, kun omistusoikeuksia korvataan käyttöoikeuksilla, kun kierrätystalouden mekanismit luodaan, kun työ jaetaan uudestaan yhteiskunnan toimijoiden kesken ja kun ihmiset joutuvat määrittämään uudelleen arvonsa ja tarkoituksensa.
Mikä sitten on yrityksesi tulevaisuus viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Miksi jotkin yritykset kuolevat, toiset selviävät hengissä ja kolmannet johtavat muutosta? Miten yritys tunnistaa tulevaisuuden mahdollisuudet, uhat ja niiden ajoituksen, ja osaa vielä reagoida niihin?
Miten siis varautua tulevaisuuteen?
Koska tulevaisuutta emme varmasti tiedä, ja asiat tulevat muuttumaan entistäkin nopeammalla syklillä, yritysten tulee muuttaa itsensä kyvykkääksi vastaamaan nopeisiin muutoksiin. Organisatorisesti yrityksen tulee luoda mekanismit, joissa tietty osa resurssien kohdistamisesta, päätöksenteosta ja prosesseista on ketterää, mutta toinen osa stabiilia. Esim. mitkä päätökset tulee delegoida ja tehdä nopeasti, ja mitkä päätökset vaativat monisyisemmän päätöksentekoprosessin. Sama problematiikka liittyy myös yrityksen digitaalisiin ratkaisuihin. Mitkä järjestelmät ovat stabiileja ja harmonisoituja läpi yrityksen, ja minkä järjestelmien tulee olla modulaarisia, markkina-alue kohtaisia ja nopeasti muutettavia.
Kun yritykset ovat saaneet muodostettua tahtotilansa, tulee se toteuttaa käytännössä.
Kun yritykset ovat saaneet muodostettua tahtotilansa, tulee se toteuttaa käytännössä. Käytännön toteutus vaatii tyypillisesti muutoksia yrityksen kulttuurissa, kokonaisarkkitehtuurissa sekä modernien digitaalisten kyvykkyyksien osaamisessa. Näitä muutoksia ei tehdä nopeasti, vaan ne vaativat systemaattista ja pitkäjänteistä työtä. Ei siis ole sattumaa mitkä yritykset tulevat selviytymään voittajina tulevaisuudessa.
Kiinnostuitko? Haluatko tietää lisää digitalisaatiosta ja sen mahdollisuuksista? Lue lisää ajankohtaisista blogeistamme ja tutustu palveluihimme. Kurkkaa myös avoimet työpaikkamme, sillä etsimme jatkuvasti rakastettavia ja raudankovia ammattilaisia joukkoomme.Mikko Kukkonen työskentelee johtavana konsulttina Solitalla. Hänellä on 5 vuoden kokemus konsultoinnista ja 20 vuoden kokemus liiketoiminnan kehittämisestä ja talousjohtamisesta suomalaisessa teollisuudessa. Hän on kiinnostunut liiketoiminnan kehittämisestä yleensä ja etenkin digitaalisuuden luomista mahdollisuuksista ja uhista. Mikon löytää vapaa-ajalla useimmiten golf-kentältä tai jääkiekkokaukalosta.