Omat ostot -projektissa Solitan tiimi kehittää SOK:lle ostotietojen visualisoinnin palvelua, josta S-ryhmän asiakasomistajat voivat analysoida ja seurata omaa kulutustaan. Palvelu tekee kuluttamisen läpinäkyvämmäksi ja auttaa asiakasomistajia tekemään parempia ja kestävämpiä valintoja. Käyttäjiä palvelulla on jo satoja tuhansia.
Omat ostot -projektitiimiläiset Atte Kortesmaa Software Designer, Heikki Hämäläinen, Software Architect, Krista Väänänen, Software Designer ja Sami Uskola, Software Architect & Scrum Master kertovat kokemuksistaan projektissa.
Visiona maailman älykkäimmät kuluttajat
Meidän tiimimme näkökulmasta on ollut mielekästä olla rakentamassa palvelua, jonka kunnianhimoinen visio on tehdä S-ryhmän asiakasomistajista maailman älykkäimpiä kuluttajia. Omat ostot -palvelu mahdollistaa läpinäkyvän ostotietojen seuraamisen ja analysoinnin. Ihmisten ostoksista kerättävä data ei enää katoa johonkin mustaan aukkoon, vaan ihmiset itse pääsevät hyödyntämään sitä. Prisma-visiitin jälkeen kuka tahansa asiakasomistaja voi käydä tarkistamassa ostostensa ravintotiedot, hiilijalanjäljen tai esimerkiksi tuotteiden kotimaisuusasteen.
Tietojen seuraaminen voi auttaa ihmisiä tekemään parempia valintoja niin ympäristön kuin oman terveytensäkin puolesta. Kun oman juuston kulutuksensa näkee lukuina ja kilokaloreina niin voi herätä kysymys, pitäisikö omia kulutustottumuksiaan jotenkin muuttaa.
On ollut palkitsevaa olla alusta saakka suunnittelemassa ja määrittelemässä tällaista monimutkaista ja laajaa järjestelmää, jossa esimerkiksi tietoturva-asiat on pitänyt miettiä todella tarkasti. Palvelulla on jo nyt satoja tuhansia käyttäjiä ja voimme itsekin hyödyntää sitä omassa elämässämme. On ollut myös palkitsevaa nähdä oma kädenjälkensä; Omat ostot -palvelu on ollut laajasti esillä ympäri Suomen ja näkynyt monissa medioissa.
Lisämaustetta projektiin tuovat kiinnostavat ja uudet teknologiat
Omat ostot -projekti on ollut mielenkiintoinen myös käytettyjen teknologioiden näkökulmasta. Olemme käyttäneet työkaluina palvelun rakentamisessa AWS-pilvipalvelua ja funktionaalista ohjelmointia. Myös kuluttajilta kerätyn datan hyödyntäminen on ollut tärkeässä roolissa. Dataa on todella paljon ja olemme varastoineet sen AWS-pilveen, josta edelleen jalostamme sitä Omat ostot -palveluun asiakasomistajien tarkasteltavaksi.
Yleensä projekteissa, niin kuin tässäkin, keskustelemme ensin yhdessä tiimin kanssa sopivimmista teknologisista ratkaisuista ja teemme valinnat porukassa. Sen jälkeen ehdotus viedään asiakkaalle hyväksyntään. Meillä on tosi paljon vapautta tehdä itsenäisesti päätöksiä ja valita parhaiten sopivat ratkaisut asiakkaiden tarpeisiin.
Tässä projektissa hauskaa on ollut myös uuden opettelu. Monet tiimiläisistä ovat päässeet oppimaan lisää AWS-pilvipalvelun ominaisuuksista. Lisäksi datan prosessointi ja palvelun tietoturvan tiukat vaatimukset ovat antaneet tiimille mahdollisuuden syventää osaamistaan. Uuden oppiminen ei toki rajoitu vain teknologioihin. Meillä on mahdollisuus käyttää viisi prosenttia työajasta osaamisen kehittämiseen itse valitsemastamme aiheesta. Se on kiva extra, jota kaikki meistä hyödyntävät.
Joskus projekteissa tulee vastaan teknologioita, joista kenelläkään tiimissä ei ole kokemusta. Silloin tukea haetaan Solitan sisällä muista tiimeistä. Myös tässä projektissa olemme hyödyntäneet talon eksperttejä ja hakeneet muutamiin haasteisiin kommentteja tiimin ulkopuolelta. Apua ja sparrausta on aina helppo saada tämän talon sisällä.
Tiimin hyvinvointi on tärkeä arvo
Meillä on ollut tiimissä hyvä meininki ja yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Ihmisten hyvinvointi on helppo pitää prioriteettina, kun se lähtee jo Solitan arvoista. Välittäminen on meillä vahvasti yrityksen kulttuurissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voimme käyttää tiimissä aikaa hyvinvoinnin edistämiseen ja työtapojen hiomiseen.
Hyvä meininki Omat ostot -porukassa on syntynyt siitä, että asioista keskustellaan avoimesti ja palaute kulkee kaikkiin suuntiin. Pidämme säännöllisesti “retro-palavereita”, joissa reflektoimme tiimin ja projektin tilannetta; mikä menee hyvin ja missä voimme parantaa. Meillä on käynyt esimerkiksi tiimin ulkopuolinen fasilitaattori sparraamassa ja olemme keskusteluiden pohjalta yhdessä sopineet, miten lähdemme kehittämään tekemistämme. Reflektointi ja avoimuus on auttanut meitä löytämään parhaat tavat toimia niin, että jokainen voi olla oma itsensä ja tuoda panoksensa kokonaisuuteen.
Lähtökohtana meillä on se, että työskentelyn pitää olla mukavaa ja porukan pitää voida hyvin. Se palvelee myös asiakasta. Kun ihmiset voivat hyvin ja pelaavat saumattomasti yhteen, myös projekti rullaa mukavasti ja syntyy priimaa jälkeä.
Etsimme jatkuvasti uusia lahjakkaita työkavereita. Liity Solitan työyhteisöön!
Lue lisää Omat ostot -projektin asiakascasesta täältä!