Microsoft-ratkaisuihin erikoistuneessa tiimissämme työskentelee noin 30 ohjelmistokehittäjää Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Istuin päivän tiimin kanssa Tampereella selvittääkseni mikä tekee Microsoft-ohjelmistokehityksestä heidän mielestään ”ylivertaisen” ja miksi Solita on hyvä työpaikka. Solitalla Microsoft-kehitystiimi on yksi dev-tiimeistämme, joista 7 muuta tiimiä koodaavat JVM-ympäristössä Javalla ja Clojurella. MS-tiimiin rekrytoidaan aina uusia osaajia Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun sekä myös Tallinnan ja Tukholman toimipisteisiimme.
MICROSOFTIN TYÖKALUT ENITEN KEHITTÄJÄYSTÄVÄLLISIÄ
Ohjelmistokehitys Microsoftin työkaluilla on tiimin mielestä kehittäjän kannalta mukavampaa siitä syystä, että ohjelmointikielet olivat julkaisuhetkellä hieman kypsempiä kuin vaikkapa Java. Kypsyys näkyy mm. siinä, että ohjelmointi on nopeampaa ja lopputulos usein luotettavampi toimivuudeltaan. Microsoft-työkaluilla työskenneltäessä on vahvempi olettamus stackista, joka mahdollistaa kirjastojen saumattomamman sovittamisen ratkaisuun. Toteutukset ovat homogeenisempiä ja se auttaa kehittäjiä vaihtamaan nopeammin projektista toiseen. Uusien asioiden omaksuminenkin tapahtuu joutuisammin, kun liikkuvia muuttujia on vähemmän. Vahvat olettamukset eivät kuitenkaan sido käsiä ja projekteissa voidaan vapaasti tehdä erilaisia valintoja niistä huolimatta.
Tiimin käytössä on sisällönhallintajärjestelmäalustoista mm. Episerver, jonka osioita on helppo integroida kokonaisuuteen. Episerverin etuna on ohjelmistokehittäjäystävällisyys, sillä se ei rajoita oikeastaan ollenkaan kehittäjän työtä. Episerverin eri osat voidaan ottaa vapaavalintaisesti käyttöön osana kokonaisuutta, tyypillisesti kuitenkin näitä käytetään loppukäyttäjälle näkyvässä näkymässä.
OLI ONGELMA MIKÄ TAHANSA, VIERESTÄ LÖYTYY AUTTAVA KOLLEGA
Monet arkipäivän ongelmista toistuvat projektista toiseen. Kokeneesta tiimistä löytyy aina joku, jolla on osaamista ja halu sparrailla ratkaisun löytämiseksi. Laajan ja syvän web-kehitysosaamisen lisäksi useimmilla on jokin erityisosaaminen, josta koko tiimi hyötyy. Tällaisia osaamisia ovat mm. tietokannat, tietoturva, testaus, continuous integration, cloud, identiteettien hallinta ja front-end -osaaminen. Erikoisosaamista muista tiimeistä saa tavallisesti kävelemällä kaverin luokse toimistolla ja pyytämällä hetken huomiota.
”YOU BUILD IT, YOU RUN IT”
Nykyään Amazon.com:in CTO:na toimiva Werner Vogels tuumi vuonna 2006: ”You build it, you run it”. Tämä sanoma näkyy vahvasti tiimin arjessa. Projekteissa on tietyt samankaltaisuudet, jotka kannustavat tasapäistämiseen. Projekteilla on kuitenkin autonomia tehdä teknologiapäätöksiä, kunhan he vain pystyvät seisomaan niiden takana. Organisaatio ympärillä ymmärtää tarpeen pitää työkalut ja kirjastot ajan tasalla. Ajantasaiset työkalut tuovat tietoturvaa, käytännöllisyyttä ja käyttömukavuutta arjen tekemiseen.
Solitalla kannustetaan tekemään ne ratkaisut, jotka näyttävät oikeilta. Jos alusta vaatii päivitystä, sitten se tehdään. Tällä takaamme laadun tuottamissamme palveluissa. Emme toimita ”tee ja unohda” -ratkaisuja. Projektiryhmät tukevat tuotantokäyttöä ja ovat niin lähellä asiakasta kuin mahdollista. Välitön asiakaskontakti tuo mielekkyyttä tekemiseen, kun voi suoraan havainnoida toimitetun järjestelmän hyödyllisyyden. Kommunikaatiossa avoimuus varmistaa ettei alkuperäinen tieto vääristy matkalla.
Microsoft-tiimiläiset ovat yhtä mieltä siitä, että parasta täällä ovat ihmiset sekä rento meininki. Tiimissä saa olla täysin oma itsensä. Täällä ihmiset ovat toisilleen muitakin kuin resursseja. On täysin normaalia napata työkaveri mukaan ja lähteä pelaamaan änäriä kesken työpäivän. On myös mahtavaa, että firman kasvusta huolimatta byrokratia on edelleen minimissä. Vain tulokset merkkaavat.