Kotimaista softaa rakentavilla solitalaisilla on näppinsä pelissä myös liikenteessä ja liikenneturvallisuudessa. Liikenneviraston ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa yhteistyö on nimittäin startannut jo lähes kymmenen vuotta sitten ja kattaa sekä koko Suomen raide- ja tieliikenteen että merenkulun.
Suurta, mutta palkitsevaa vastuuta kantavat harteillaan kaikki suomalaiseen liikkumiseen liittyvissä projekteissa työskentelevät kymmenet solitalaiset ja kumppaniverkoston konsultit. Istuimme alas Trafin Purkki-projekteissa työskentelevien Matin, Laurin ja Rikhardin sekä raideliikennejärjestelmien asiantuntijoiden Outin ja Massimon kanssa keskustelemaan heidän työnsä merkityksellisyydestä.
KUPLA, Jeti ja Trakedia raiteilla
Ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Massimo on ollut rakentamassa raideliikenteen infraa mallintavaa ohjelmistoa eli tuttavallisemmin Trakediaa, joka on kaikkien järjestelmien ydin. Massimon arjessa parasta on tiimityöskentely ja se kun pystyy auttamaan kollegoita saamaan asioita valmiiksi. Junaliikenteen järjestelmät parhaimmillaan pelastavat ihmishenkiä, mikä tuo työlle syvällisempää merkitystä.
Outi työskentelee käyttäjälähtöisen suunnittelun ja parhaan käyttökokemuksen airueena ja on viihtynyt jo 13 vuoden ajan Solitalla. Outin työhön kuuluu käyttäjien “nahkoihin uiminen” eli käyttäjien äänenä toimiminen projekteissa. Liikenneviraston projekteissa tämä on tarkoittanut päiviä junan veturissa ja liikenteenohjauskeskuksessa. Ulospäinsuuntautuneelle Outille ihmisten kanssa puuhaaminen tuntuu omalta ja käyttäjien arkea helpottavan softan luominen palkitsevalta.
Solitalaiset ovat rakentaneet Trakedian päälle Jetiksi nimetyn ohjelmiston, jolla ratatyöt voidaan suunnitella jopa minuutin tarkkuudella. Kesän kynnyksellä raideliikenteessä otettiin käyttöön myös KUPLAna tunnettu mobiilipäätelaite, joka tarjoaa ensimmäistä kertaa reaaliaikaisen ajonäkymän kaikille veturinkuljettajille.
Väkevää ammattitaitoa mukavassa paketissa
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa yhteistyö starttasi kolme vuotta sitten alus- ja venerekisterin rakentamisesta, joka kattaa kaikki Suomen aluevesillä liikennöivät alukset ja rekisteröidyt veneet. Muita Trafille tuotannossa tai työn alla olevia projekteja ovat alusten katsastukseen tarkoitettu tablettisovellus sekä uusimpana merenkulun henkilölupajärjestelmä.
Merenkulun projektissa työskentely on avannut silmät aivan uuteen maailmaan ohjelmistokehityksen parissa työskenteleville Matille ja Laurille. Käsitteistö näissä projekteissa on todella laaja. Ikivanhoja järjestelmiä uudistetaan vauhdilla uusimmilla teknologioilla, mitkä parhaaksi valinnoiksi nähdään. Oma työ on saanut laajemman merkityksellisyyden merenkulun turvallisuuden edistäjänä. Jos vaikkapa aluksen tiedoissa on virheitä, alus ei saa lupaa lähteä satamasta merelle. Ison konttilaivan yksikin ylimääräinen seisontapäivä satamassa on kallista ja on myös turvallisuuskysymys.
Projektipäällikkö Rikhard toimii Purkki-projekteissa asiakkaan oikeana kätenä sekä myös teknisenä asiantuntijana. Omissa tiloissaan asiakas on totuteustiimin iholla, mikä auttaa ongelmien ratkomisessa kun asioista voidaan puhua ilman hyperventilaatioita. Vahvasti yhteenhitsautunut tiimi työskentelee myös omalla toimistolla päivän joka viikko, jottei napanuora Solitaan pääsisi katkeamaan.
Rikhard on nyt reilun puolen vuoden Solita-kokemuksellaan yllättynyt positiivisesti solitalaisten väkevästä ammattitaidosta sekä oman roolin laajentamismahdollisuuksista. Teknistä taustaa pystyy hyödyntämään myös projektipäällikön roolissa välillä heittäytymällä vaikkapa rajapintakuvausten tai määrittelyiden kirjoittamiseen. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse osata – koodaamisen hän jättää mielellään Laurille ja Matille.
Maratonin ensimetrit vasta takana
Kaikki liikenteen ja liikenneturvallisuuden parissa työskentelevät solitalaiset ovat samaa mieltä siitä, että vaikka monta järjestelmäkokonaisuutta on jo saatu tuotantoon, on tämä vasta suuremman matkan alkua. Liikennevirasto avasi keväällä 2015 Solitan järjestelmään pohjautuvan raideliikenteen datan kaikille avoimeksi yhteisen edun nimissä. Lue devaajiemme blogista Jesse Korpelan kirjoitus avoimen datan rajapinnan haasteista ja ratkaisuista.
Jos merkityksellisissä ja suomalaisten arkea helpottavissa projekteissa työskentely tuntuisi sinustakin mielekkäältä, rekrytoimme uusia ohjelmistokehittäjiä Helsinkiin (haku auki syksyllä 2015). Katso kaikki avoimet työpaikkamme täältä: https://www.solita.fi/avoimet-tyopaikat/