23.11.2015Blogi

Solita Developer Manifesto

Lokakuun lopussa Solitan ohjelmistokehittäjien kokoontumisessa julkaistiin Solita Developer Manifesto. Manifesti syntyi hieman varkain: aluksi oli tarkoitus vain jakaa uusille solitalaisille perehdytyksen yhteydessä nippu hyväksi havaittuja toimintatapoja, sekä valottaa millaisella asenteella ja ajattelumalleilla saavutetaan menestystä asiakastyössä. Kehittäjältä kehittäjälle -tyyppisiä vinkkejä kertyi vino pino. Näistä asioista tiivistettiin neljä keskeistä arvoa manifestiin joka päätettiin lopulta jakaa koko Solitan kehittäjäyhteisölle arkea tukemaan.

Solita Developer Manifesto arvot

Solita Developer Manifeston neljä keskeistä arvoa

Arvojen julkistamisen jälkeen syntyi tietysti paljon keskustelua ja polemiikkia, mikä sinänsä on terveen ja aktiivisen yhteisön merkki. Solitalla ohjelmistokehittäjät suhtautuvat työhönsä intohimoisesti eikä ole lainkaan samantekevää, millaisten periaatteiden varaan työ rakentuu. Manifestiin jätettiin tarkoituksella hieman särmää.

Solitalla ohjelmistokehittäjät suhtautuvat työhönsä intohimoisesti eikä ole lainkaan samantekevää, millaisten periaatteiden varaan työ rakentuu.

Itse näen manifestin tärkeimpänä viestinä ammattimaisen asenteen korostamisen ja roolimme asiakkaan auttajana. Hienot teknologiset ratkaisut eivät ole itse tarkoitus, vaan tehdyn työn tulee oikeasti vastata johonkin asiakkaan tarpeeseen. Joskus tämä tarkoittaa, että itse koodaamista on hieman lykättävä ja kokonaisuuden kannalta tärkeämpiä tehtäviä suoritettava ensin: oli se sitten ympäristön asennusskriptien kirjoittamista, testausautomaation parantamista tai vaikkapa palvelun tulevien loppukäyttäjien luona tehtäviä haastattelukäyntejä.

Olen myös omakohtaisesti havainnut nykyisessä projektissani hyväksi pyrkimyksen kehittää toistemme osaamista laaja-alaisesti vain omaan erikoisalueeseen keskittymisen sijasta. Oppimista vauhdittaaksemme pidämme viikoittain “koodikahvit”: rento palaveri, missä kukin kehitystiimin jäsen esittelee vuorollaan viikon aikana tekemänsä koodimuutoksen joka muidenkin on syytä tuntea. Tässä yhteydessä usein muilta tulee rakentavaa palautetta, miten esimerkiksi modulaarisuutta tai rajapintaa voisi yhä parantaa.

Kaveria ei jätetä pulaan, jos nähdään toisen kasvot tuskaisessa virneessä teknisen haasteen äärellä.

Aina joku on toista etevämpi hiomaan shell-skriptejä, toiselta sujuu CSS ja kolmas löytää bugeja muita paremmin. Kaveria ei jätetä pulaan, jos nähdään toisen kasvot tuskaisessa virneessä teknisen haasteen äärellä. Jakamalla parasta tietämystämme autamme toisiamme kehittymään entistä paremmiksi asiantuntijoiksi ja sitä kautta menestymään pitkäjänteisesti alati muuttuvalla toimialallamme. Tiedonjakoa rohkaisemme tekemään paitsi tiimien sisällä, myös eri toimipaikkojemme välillä osaamisyhteisöissämme videoyhteyden avulla. Laajemmasta osaamisesta hyötyy tietysti myös asiakkaamme nykyisissä ja tulevissa hankkeissa.

Sappeen kehittäjäseminaari

Manifeston esittely Sappeella Solitan kehittäjäseminaarissa

Piditkö Jarnon bloggauksesta ja ajatuksista? Haluaisitko kenties työskennellä Solitalla? Maailma on meille mahdollisuuksia täynnä. Haemme jatkuvasti uusia rakastettavia työkavereita osaavaan joukkoomme. Katso avoimet työpaikkamme täältä ja lähetä hakemuksesi pikimmiten! Oletko sinä seuraava solitalainen?

Jarno Väyrynen työskentelee Solitalla koodiseppänä. Hän takoo parhaillaan koodia suurehkoon julkishallinnon palveluun asiakasta kuunnellen ja sopivia työkaluja hyödyntäen.