27.11.2015Blogi

Solita Cloud Services – 3 vinkkiä palvelun valvontaan

Palvelinylläpito on hyvin näkymätöntä työtä, jos kaikki toimii. Näkymättömyys häviää välittömästi kun kiintolevy täyttyy ja palvelu lakkaa toimimasta. Kiintolevyn täyttyminen ei kuulosta maallikon korvissa kovinkaan pahalta ongelmalta, mutta on varmasti yksi yleisimpiä ongelmia, jotka kaatavat palveluita. Ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen lääke: kuuntele ja reagoi.

Kolme vinkkiä palvelun menestykselliseen ylläpitoon

1. Valvo palvelua

Infrastruktuurista voidaan mitata montaa eri asiaa: fyysistä muistia, kiintolevyä, näennäistä muistia, ohjelmia, lokeja ja virheellistä kellonaikaa. Lista jatkuu loputtomiin. Palvelusta kannattaa valvoa niitä asioita, jotka koetaan tärkeiksi. Palveluiden välillä voi olla eri käyttötarkoituksia ja niiden painopisteet voivat vaihdella todella paljonkin. Kannattaa käyttää hieman enemmän aikaa siihen, että määrität mitkä ovat juuri sinulle tärkeät painopisteet. Valvontaa on tärkeää suorittaa myös käyttäjän näkökulmasta, sillä hitaasti toimivaa palvelua ei käytä kukaan. Ainakaan vapaaehtoisesti.

Kokonaiskuvan muodostaminen palvelusta on erityisen tärkeää ylläpitäjälle, jotta hän ymmärtää millä tavoin palvelu käyttäytyy eri tilanteissa. Valvontojen avulla ylläpitäjä pystyy analysoimaan alustan käyttäytymistä poikkeustilanteissa ja näin korjaamaan mahdolliset ongelmat, jotka vaikuttavat palvelun saatavuuteen.

2. Reagoi signaaleihin

Valvottavista kohteista annetaan yleensä hälytyksiä mikäli tietty raja ylittyy. Kun raja ylitetään on ensisijaisen tärkeää että siihen reagoidaan. Mikäli hälytykseen ei reagoida, niin hälytys on turha. Miksi ylipäätään valvoa kohdetta johon ei pidäkään reagoida? Pahimmassa tapauksessa tästä seuraa hälytyssokeus

Koko tiimiä ei kannata kuormittaa hälytyksiin reagointiin, vaan yksi henkilö vastaa hälytyksistä. Jos vastuu on jaettu useammalle henkilölle samanaikaisesti, eivät hälytykset ole kenenkään vastuulla. Kun yksi henkilö hoitaa hälytykset, kohdistuvat keskeytykset vain yhteen henkilöön. Tällöin taataan muille tiimin jäsenille työrauha.

3. Kerää statistiikka

Iiro_Cloud services

Statistiikka on yksinkertaisesti tallennettuja aika-arvo -pareja. Mittauksia voidaan suorittaa vaikka minuutin välein, jolloin mitattuja arvoja voidaan tarkastella graafisessa muodossa X/Y-akselilla. Tällöin nähdään, paljonko palvelussa on käyttäjiä mihinkin kellonaikaan ja millainen vaikutus käyttäjämäärillä on esimerkiksi keskusmuistin käyttöön.

Solitalla käytetään kerättyä statistiikkaa ongelmien ennakointiin. Esimerkiksi tehdään arvioita ajanhetkistä, jolloin kiintolevyt tulevat nykyisellä trendillä täyttymään.  Näin voidaan reagoida ennakkoon kiintolevyn loppumiseen ja säästytään monilta ”NYT ON PANIIKKI” -hälytyksiltä.

Hälytyksille määritellään hälytysrajat, mutta palvelu saattaa toimia poikkeavasti ilman, että hälytystä tehdään. Statistiikan avulla saadaan tietää toimiiko palvelu jollakin tavalla poikkeavasti, kun vertaillaan palvelun toimintaa viimeisen kuukauden käyttäytymiseen. Jos kävijämäärässä on poikkeavuutta paljon voidaan tästä kertoa ylläpitäjille. Tällöin ylläpitäjät voivat tarkistaa mikä poikkeavuuden syynä on.

Näitä oppeja ja huomioita noudattaen pääsee pitkälle palvelun ylläpidon kanssa.

Kiinnostuitko? Lue lisää verkkopalvelut ja -kaupat -verkkosivuiltamme. Kurkkaa myös avoimet työpaikkamme täältä. Etsimme jatkuvasti uusia rakastettavia työkavereita – digitaalisen maailman matkaoppaita.

Iiro Uusitalo työskentelee Cloud Ninjana Solitalla Cloud Services -tiimissä. Töissä Iiro tunnetaan Mussukkana, kotona isänä ja mediassa erikoisasiantuntijana. Hän on aktiivinen somettaja ja vaikuttaa DevOps Finlandissa, sekä muutamissa avoimen lähdekoodin projekteissa. Löydät Iiron Twitteristä @iiuusit -käyttäjätunnuksella.