Ylläpito on muuttunut entisajoista aina laaja-alaisemmaksi. Ylläpitäjiltä vaaditaan nykyään sosiaalisia taitoja, kuten myös ohjelmoinnin alkeiden tuntemista. Lue miten maailma on muuttunut ja miten esimerkiksi Solitalla hoidetaan laaja-alaisen palvelun ylläpitoa.
Työskentelen tällä hetkellä Solitan Cloud Service -tiimissä, jonka vastuulla on erilaisten palveluiden ylläpitäminen. Vapaa-ajallani käyn korjaamassa ihmisten tietokoneita ja yleensä vaihdetaan kuulumisiakin kahvikupposen äärellä. Olin korjaamassa yhtenä päivänä erään eläkkeellä olevan perhetutun tietokonetta,
Kuvan lähde: Reikäkorttien syöttämistä Valion keskustietokoneelle vuonna 1976. #valio110 @notyourusualcup @iiuusit @ibmfinland pic.twitter.com/tHZ0i85ayA — Valio (@ValioFi) March 15, 2015
Parempaa lopputulosta vahvuuksien yhdistämisellä ja yhteisellä maalilla
Reikäkortista on luovuttu jo jonkin aikaa sitten, mutta joillekin on pinttynyt vieläkin vanhanaikainen ajatusmalli, että ylläpitäjät ja kehittäjät eivät sovi samaan leiriin ja toisaalta joissakin organisaatiossa organisaation rakenne pakottaa ihmiset tähän mallin.
Projektissa parhaan lopputuloksen takaamiseksi ei kannata jakaa ihmisiä ylläpitäjiin, kehittäjiin tai liiketoimintaan. Ihmiset ovat ihmisiä, joilla on erilaisia osaamisia. Minun osaaminen on ylläpitäminen ja työkaverillani Virtasen Antilla se on sovelluksen kehittäminen. Paasin Simo osaa puolestaan kertoa meille liiketoiminnan näkökulman. Silti pystymme juttelemaan ja arvostamme toistemme mielipiteitä ja ajatuksia.
Muuttuvaan maailman on vastattava muuttamalla myös omia toimintatapoja
Nykyaikaisen ylläpitäjän työ koostuu pääsääntöisesti erilaisten ihmisten ja sovellusten tarpeiden ymmärtämisestä. Asiakas haluaa tänä päivänä, että palvelu on jokaisen loppukäyttäjän saatavilla jakuvasti. Mikäli palvelu ei ole saatavissa esim. verkkokaupoissa, näkyy se suoraan asiakkaan tilissä. Loppukäyttäjä haluaa myös, että verkkosivut on nopeasti saatavilla – palvelun lataus ei saa kestää yli viittä sekuntia per sivu. Se että nämä vaatimukset täyttyvät, vaatii ylläpitäjiltä ja kehittäjiltä yhteistyötä, jotta sovellus ja alusta toimivat saumattomasti yhteen. Jos osa palvelimista hajoaa tai vikaantuu, tulee palvelun jatkaa toimintaa vikatilanteesta huolimatta.
Meidän ylläpitäjien tulee toimia palveluiden äitihahmoina.
Meidän ylläpitäjien tulee toimia palveluiden äitihahmoina. Me huolehdimme, että palvelu käyttäytyy kunnolla, sekä ryhdymme toimenpiteisiin, jos palvelussa esiintyy ongelmia. Toimenpiteet saattavat vaatia apua sovelluskehittäjältä ja tällöin voimme yhdessä selvittää palvelun käyttäytymisongelman juurisyyn. Modernissa ylläpidossa ei ole Antin tai minun ongelmia – on vain meidän ongelmia. Ongelmat ratkaistaan yhdessä, ei erikseen. Eri organisaatiot eivät osoita syyttävällä sormella toisiaan vaan kanavoivat syyttelyn tuloksiin, joka tässä tapauksessa on selvitetty poikkeavuus ja sen ratkaiseminen pysyvästi.
Nykyaikana ylläpitäjät käyttävät myös jatkuvasti enemmän hyödyksi rajapintoja, joilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi pilvipalveluun liittyvien koneiden luontiin käytettyä rajapintaa. Se voi olla esimerkiksi uudesta palvelusta kertominen dokumentaationhallintaan automaattisesti tai uuden palvelun liittäminen automatisoidusti valvontajärjestelmään. Meillä Solitalla rajapintoja hallitsee Antti Varjoinen, ja jos tarvitsen rajapintojen käytössä apua, tiedän että voin koska vain kääntyä Antin puoleen.
Avoin asenne ja eri asiantuntijoiden yhteistyö helpottaa jokaisen työtä
Olemme rajapintojen lisäksi hyödyntäneet palveluiden valvontaan meidän timanttista analytiikkaporukkaa – Paukkerin Rauno kuuluu tähän timanttisten osaajien joukkoon. Analytiikkaporukka auttoi Solitan Cloud Serviceä rakentamaan ennakoivaan analytiikkaan perustavan monitoroinnin. Tällä hetkellä tiedämme päivämäärän, jolloin kiintolevyt tulevat täyttymään ja milloin palvelu käyttäytyy poikkeavasti verrattuna aiempaan käyttöhistoriaan. Ilman analytiikkaporukkaa tämän käyttöönotto olisi ollut huomattavasti vaikeampi taival kuin mitä se nyt oli.
Meidän tiimille on jopa määritelty yhdeksi tavoitteeksi jalkauttaa meidän osaamista koko yrityksen käyttöön.
Äitihahmon lisäksi Solitalla ylläpitäjä jakaa myös itse osaamistaan yrityksen sisällä ja ulkona. Meidän tiimille on jopa määritelty yhdeksi tavoitteeksi jalkauttaa meidän osaamista koko yrityksen käyttöön. Kerromme kehittäjille sekä muille kiinnostuneille varmenteista, verkoista ja automatisoinnista. Samalla tarjoamme kehitettyjä työkaluja ja palveluita projektiemme ja asiakkaidemme avuksi.
Lisää ihmisrakkaita nörttejä, kiitos!
Solitalla kaikki siilot on räjäytetty ja pystymme vapaasti hyödyntämään eri osaamisia työssämme ilman byrokratiaa. Tähän voidaan päästä vain organisaatiota rajoitteiden purkamisen kautta ja hyvällä yhteishengellä ihmisten välillä. Käytännössä Solitalla kaikki ovat nörttejä, jotka rakastavat muitakin ihmisiä. Ylläpitäjät ja sovelluskehittäjät ovat matkanneet todella pitkän matkan yhdessä tuosta reikäkortin käytöstä. Jotta tulevaisuudessakin saadaan toimivia sovelluksia loppukäyttäjille, tulee ihmiset saattaa yhteen yhä enemmissä määrin. Ei sulkea pois toistensa luota.
Iiro Uusitalo työskentelee Cloud Ninjana Solitalla Cloud Services -tiimissä. Töissä Iiro tunnetaan Mussukkana, kotona isänä ja mediassa erikoisasiantuntijana. Hän on aktiivinen somettaja ja vaikuttaa DevOps Finlandissa, sekä muutamissa avoimen lähdekoodin projekteissa. Ei ihme, että mies on valittu Blue Arrow Awards -finalistien joukkoon tänä vuonna kisaamaan vuoden Propellipää-tittelistä! Löydät Iiron Twitteristä @iiuusit -käyttäjätunnuksella.
Haluatko tietää lisää Solitasta? Katso muut ajankohtaiset blogimme ja kurkkaa avoimet työpaikamme.