Tutustuin kahteen hyvin erilaiseen tapaan monitoroida ympäristöä: BizTalk360-tuotteeseen ja Elastic-stackiin. Ensimmäinen on varta vasten BizTalkin kylkeen kehitetty hallintatyökalu, jälkimmäinen tiedon koostamiseen ja analysointiin tarkoitettu monien mahdollisuuksien open source -alusta.
Rakkautta ensisilmäyksellä
BizTalk360 on ihastuttava ja sen vetovoima vain kasvoi entisestään, kun versio 8.0 helmikuun alussa julkaistiin. Järjestelmä asentuu sutjakkaasti ja toiminnot avautuvat BizTalkin ystävälle nopeasti. En haluaisi erota kahden viikon koekäyttöjakson jälkeen! Emme saaneet vielä viettää tarpeeksi aikaa yhdessä!
Navigoidessani modernissa selainkäyttöliittymässä koen, että koko palveluväylä on hyppysissäni. Kokemus ei ole pelkkä illuusio. Työkalu vaatii raskaat oikeudet ympäristöön ja tuo koko integraatioklusterin ylläpidon samaan osoitteeseen. Näen yhdellä silmäyksellä hostien ja porttien tilat, voin seurata palvelinten suorituskykyyn liittyviä markkereita, tarkastella virhetilanteita ja ympäristöön liittyvää analytiikkaa. Voin rakentaa dashboardeja itse, jotta näen helposti juuri sen mikä minua kiinnostaa. Voin määrittää monitoroitavia kohteita palvelimilla ja tietokannassa, asettaa hälytysrajoja ja lähettää rajojen paukkuessa ilmoituksia vaikkapa sähköpostilla tai tekstiviestinä.
Eksoottinen kilpakosija
Olen juuri rakastunut BizTalk360:een, kun tapaan Java-pohjaisen Elastic-stackin ensimmäistä kertaa. Tilanne ei lupaa suhteellemme hyvää – onhan sydämeni jo oikeastaan varattu. Elämä on sitä paitsi muokannut minusta Microsoft-ihmisen. Pyrin laajentamaan tajuntaani erilaisilla Java-aineksilla, mutta erillisten kilkkeiden, lukuisten skriptikielien, frameworkien ja kustomoitujen komentokehotteiden keskellä mietin yhä mihin kaikkea tätä tarvitaan ja minne unohtui one-click.
Lämpenen Elasticille, kun devari minussa herää.
Turhaudun nopeasti Elasticin rönsyilyyn ja haahuiluun. BizTalk360 avautui asentamalla yksi asennuspaketti ja katsomalla mitä UI pitää sisällään, mutta Elasticin kanssa jouduin neuvottelemaan pidempään. Dokumentaatio paljastuu kuitenkin kauniiksi katsoa ja helpoksi hahmottaa. Pian minulle selviää, että tiedon keräämiseen, muokkaamiseen, varastointiin, hakuun ja esittämiseen tarvittavien open source -komponenttien – Logstashin, ElasticSearchin ja Kibanan – lisäksi tarvitsen monitorointiin kaupallisen sovelluksen: Elastic Watcherin. Watcher vastaa monitoroinnista ja hälytyksistä, ja siitä löytyy ilmainen kehittäjälinsessi.
Lämpenen Elasticille, kun devari minussa herää. JSON, cURL ja REST! What’s not to love! Miten kevyttä ja loogista! Pidän siitä miten paljon tilaa Elastic minulle antaa. Minusta tuntuu, että mikä tahansa on suhteessamme mahdollista, kunhan vain teemme sen eteen vähän työtä.
Tosirakkaus voittaa
Loppupeleissä on kuitenkin selvää, että BizTalk360 vie voiton. Elastic toimii. Monitoroinnin ja hälytysten suhteen se venyy siihen mihin sitä tarvitsenkin. Kerään dataa lokitiedostoista ja tietokannoista, muodostan hakuja ja asetan sähköpostihälytyksiä ja tykästyn. Mikäpä ei kehittäjäsydämelliselle Elasticille olisi mahdollista! BizTalkin tarkkailu sen avulla vaatii kuitenkin ympäristön ja tavoitteen syvällistä ymmärtämistä. Sitä paitsi Elasticin käyttäminen eventlokin hälyihin on kuin kirjoittelisi TosiHottiksen kanssa käsin snail mailia pääsemättä koskaan lähikontaktiin. Monitoroinnista on hyvä aloittaa, mutta osaavien data-analyytikkojen käsissä Elastic-stack pääsisi todella loistamaan.
BizTalk360 ymmärtää paremmin kuin minä itse mitä palveluväylän ylläpitäjänä tarvitsen. Se pitää minusta huolen.
BizTalk360 ymmärtää paremmin kuin minä itse mitä palveluväylän ylläpitäjänä tarvitsen. Se pitää minusta huolen. Sitä paitsi ympäristön ja virhetilanteiden monitoroinnin lisäksi BizTalk360 tuo mukanaan muita varsin hyödyllisiä ominaisuuksia: granulariteettiä käyttäjäoikeuksien hallintaan BizTalk-ympäristössä, mahdollisuuden valvoa myös tapahtumatta jääviä tilanteita, automatiikkaa korjaustoimenpiteisiin ja helpotusta analytiikan rakentamiseen. Sanalla sanoen BizTalk360 on ihana. Haluan sen kanssa naimisiin.
Maarit työskentelee Solitan Oulun toimistolla Microsoft-teknologioilla toteutettavien integraatioiden parissa. Häntä ilahduttaa tehokas kommunikaatio, automaattisesti soljuva data, aivoja silittelevä sovelluskoodi, pilvipalvelut sekä tanssi.