8.5.2015Blogi

Rakkaudesta Clojureen – case Lupapiste

Syksyllä 19-vuotias ja yli 450 henkilöä työllistävä Solita kätkee sisälleen myös sähäkän start-upin. Tämä start-up tunnetaan joka puolella Solitaa (ja myös jokaisessa Suomen kunnassa) nimellä Lupapiste.

Lupapiste starttasi yhteistyössä Ympäristöministeriön kanssa vuonna 2012. Ensimmäiset pilotit startattiin vuonna 2013 Järvenpäässä, Mikkelissä ja Naantalissa. Keväällä 2015 Clojure-koodiin pohjautuva Lupapiste palkittiin parhaana B2B-palveluna arvostetussa Grand One –kilpailussa.

Jututin Lupapisteen koodivelhoja Juha Jokimäkeä, Jari Aspia ja Joni Hämäläistä siitä, miltä tuntuu olla rakentamassa todellista koko Suomen palvelua.

FullSizeRender

Joni, Juha ja Jari ovat osa Lupapisteen tiimiä Tampereella.

 

Funktionaalinen ohjelmointi ykkösjuttu

Pääsuunnittelija Juha on ollut Lupapisteessä mukana alusta asti. Kymmenen Solita-vuoden rajapyykki ylittyy tulevana kesänä siitä, kun hän aloitti kesätöissä. Juha on ollut ennen Lupapistettä Javalla toteutetuissa projekteissa full stack -kehittäjänä. Funktionaalinen ohjelmointi on Juhan mielestä ihan ykkösjuttu Solitalla ja samalla iloisesti virnistäen hän ilmoittaa, ettei paluuta Java-projekteihin ole tulossa. Fuktionaalinen paradigma on vienyt tämän miehen mennessään.

Clojuren vieminen tuotantoon on herättänyt Solitan sisällä positiivista pöhinää ja uusia Clojure-projekteja on startannut useita tämän jälkeen. Clojuren valinta oli onnistunut hyppy uuteen maailmaan.

Solitalla projekteilla vallitsee autonomia työskentelytapojen ja käytettävien teknologioiden suhteen. Asiakkaalta voi tulla lisäksi joitain reunaehtoja projekteille, jotka tulee ottaa huomioon. Lupapisteen tarjouksessa oli alunperin Java-stack valittuna. Toteutusta startattaessa päädyttiin kuitenkin vielä tekemään pocit sekä Scalalla että Clojurella. Clojure vaikutti istuvan Lupapisteen suunniteltuun arkkitehtuuriin paremmin, siksi oikeastaan päädyimme siihen. Dynaaminen tyypitys nähtiin merkittävämpänä etuna tuolloin kuin mitä se on tänä päivänä.

Itseohjautuva tiimi toimii

Jari hyppäsi Solitalle mobiilikehitysmaailmasta vuoden 2012 lopussa ja Lupapisteen tiimiin keväällä 2013. Hyppy web-kehityksen puolelle ei ole ollut helppo, mutta tämä projekti on ollut sopivan monipuolinen ja kehittävä. Jari tekee niin ikään full stack -kehittäjänä töitä. Tiimissä tehtäviä voidaan jakaa joustavasti, kun kaikki kehittäjät tekevät sekä frontendia että backendia. Varsinaisia vastuutontteja ei projektin ihmisillä ole, vaan tehtäviä pyritään jakamaan joustavasti. Jokainen toki vastaa itse tuottamistaan toiminnallisuuksista.

Clojure in production. Paidan sisällä Jari.

Joni on tiimin uusimpia tulokkaita ja hän aloitti Solitalla työt viime kesänä. Jonin tietojenkäsittelytieteen opinnot Tampereen yliopistolla ovat vielä kesken. Hän suorittaa opintojaan loppuun joustavasti tekemällä nelipäiväistä viikkoa. Kaikki täällä kunnioittaa ja opettaa toisiaan, eikä ongelmien kanssa jäädä painimaan itsekseen. Junnuna on helppo olla mukana ja uskaltaa ihan eri tavalla kokeilla asioita.

Hyvä projekti, hyvä jengi

Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että Lupapiste on mielekäs projekti. Kliseisesti sanottuna vastuuta ja vapautta on tarjolla runsaasti. Joka viikko yksi tiimistä on 2-tason tuessa. Siinä ei aina välttämättä pääse aitoon asiakaskontaktiin, mutta viime torstaina osallistuimme koko tiimin voimin Helsingissä pidettyyn rakennusvalvonnan kuntatapaamiseen. Siellä oli yli 100 asiakkaan edustajaa paikalla.

Rekrytointi näyttäisi toimivan hyvin. Päteviä kavereita tullut töihin ja niiden kanssa on mukava tehdä töitä. Myös koko Solitan muu porukka saa kiitosta Lupiksen jengiltä. Työpaikan rentous syntyy tästä porukasta ja näistä ihmisistä ympärillä. Kurkkaa vaikka Lupapisteen vappufiilikseen! Lupiksen tiimissä tehdään myös yhteistyötä mm. Metosinin ja Leonidaksen kanssa. Kokeneilta kollegoilta saa uudenlaista perspektiiviä asioihin.

Kolmikko näkee Solitan ohjelmistosuunnittelijan silmin hyvänä työpaikkana. Suomen mittakaavassa kasvun myötä omat vaikuttamismahdollisuudet ovat kasvaneet. Saadaan aikaiseksi oikeasti jotain merkittäviä uudistuksia ja näistä Lupapisteen tarina on yksi mielenkiintoisimmista. Tehdään jatkuvasti suurempia, vaativampia ja näkyvämpiä hankkeita.

Solitalaisilta löytyy draivia tehdä asioita oikein ja loppuun saakka. Aina löytyy itseään pätevämpiä kavereita, joilta voi mennä kysymään mielipidettä.

Solitalla on myös sisäinen draivi kehittää omaa toimintaa. Uudistumiskyky toimii arjessa ja mennään rohkeasti eteenpäin. Projektien kypsyysmallikysely oli oiva esimerkki siitä, että rima asetetaan korkealle. Työpaikkana Solita on kovatasoinen ja ennen kaikkea mahdollistava.

Jos tarinamme innosti ja Clojure kolahtaa myös sinuun, katso avoimet työpaikkamme täältä. Seuraa Lupapisteen vauhdilla eteenpäin menevää arkea Twitterissa (@Lupapiste) ja Facebookissa (www.facebook.com/Lupapiste).

Lupapiste numeroina

  • 7300+ hakemusta ja neuvontapyyntöä
  • 50% Suomen väkiluvusta Lupapiste-kunnissa
  • 45 000 riviä Clojurea
  • 25 000 committia versionhallinnassa
  • 15 000 riviä JavaScriptia
  • 14 henkilöä tiimissä
Lupapiste on asiointipalvelu, joka mahdollistaa mm. rakennuslupien hakemisen ja niihin liittyvän viranomaisasioinnin sähköisen hoitamisen. Palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, hankkeen omistajan, suunnittelijan ja muut ammattilaiset yhteen osoitteeseen. Lupapiste-palvelu on käytössä tai tulossa käyttöön jo noin 100 kunnassa. Lupapisteen avulla lupien käsittelyaikoja on voitu lyhentää jopa 90 %. Lisäksi hakemusten määrä on kasvanut joka kuukausi 30 %. solita_grandone