12.7.2022Blogi

Power Platform avaa uusia mahdollisuuksia Microsoftin tuotteiden käyttäjille

Oletko Microsoftin tuotteiden käyttäjä, mutta et ole vielä ehtinyt tutustumaan Power Platformin tarjoamiin mahdollisuuksiin?

Power Platform tarjoaa tehokkaita työkaluja erilaisiin tarpeisiin. Näiden työkalujen avulla voidaan esimerkiksi räätälöidä käyttäjän tarvitsemat näkymät käyttökokemuksesta tai informaatioarvosta tinkimättä, olemassa olevilla työkaluilla, ilman perinteistä ohjelmistokehitystä. Samalla Microsoftin lisensointipolitiikka mahdollistaa todelliseen käyttöön perustuvan laskutuksen.

Miksi on niin vaikeaa sanoa konkreettisemmin, mikä Power Platform on?

Low-code -ratkaisujen markkinajohtajaksi kutsutulle Power Platformille löytyy määrittelyjä internetin täydeltä. Lyhyesti, kyseessä on kokoelma tiiviisti toisiinsa integroituneita Microsoftin low-code -työkaluja, jotka yhdessä antavat mahdollisuuden hyödyntää dataa erilaisiksi liiketoimintaa tukevien ratkaisujen rakentamiseksi. Power Platform löytää siten täydellisesti paikkansa perinteisen räätälöidyn tuotekehityksen, tuotepohjaisten järjestelmien ja datavirtojen välistä. Power Platform tarjoaa arvoa sekä ammattikehittäjille että kansalaiskehittämiselle (citizen developer).

Kuva: Microsoft Power Platform koostuu neljästä avaintuotteesta: Power Apps, Power Automate, Power BI ja Power Virtual Agents. Näiden ohjelmien lisäksi tärkeässä roolissa ovat monialaiset ominaisuudet, jotka mahdollistavat Microsoft Power Platformin täyden potentiaalin hyödyntämisen. Näitä ovat mm. Data Connectors, AI Builder ja Dataverse.

Power Platformin voi nähdä kameleonttina, joka näyttää erilaiselta riippuen siitä, mistä suunnasta sitä katsotaan ja mihin sitä hyödynnetään. Power Platform voi näyttäytyä esimerkiksi käyttöliittyminä dataan, jolloin data voi sijaita niin ERPissä, jossain muussa järjestelmässä kuin Azuren tietokannoissa. Vaihtoehtoisesti Power Platform voi toimia prosessimoottorina, joka huolehtii määrätyistä tapahtumista vaikkapa datan muutosten perusteella. Yhtä hyvin Power Platform voi näyttäytyä organisaation käytössä esimerkiksi chatbotteina, RPA-toteutuksina, tai Power BI -raportteina.

Juuri taipuminen moneen tekee Power Platformin määrittelystä haastavaa. Tätä voi verrata kysymykseen, ”Millaista se Azuren kanssa työskentely on”? Vastaukset riippuvat siitä, minkä asian parissa työskenteleviltä kysytään.

Miksi yritykset ovat maailmanlaajuisesti kiinnostuneita Power Platformista?

1. Kokeilemisen ja kevyen käytön helppous
Kenties yksi merkittävimmistä syistä kiinnostua Power Platformista on sen kokeilemisen tai kehyehkön käytön helppous. Mikäli yrityksellä on valmiiksi käytössään jokin M365-paketti, Power Platform perusmuodossaan on silloin jo saatavilla ilman lisämaksua. Power Platform integroituu automaattisesti Microsoft-ekosysteemin järjestelmiin, ja käyttäjien identiteetti on tiiviisti kytkettynä Power Platformiin (Azure) AD:n kautta. Laajennettavuuden ja premium-käytön lisenssien edullisuuden vuoksi käytön rajat eivät myöskään tule nopeasti vastaan.

2. Tehokkuus

Toinen syy kiinnostukselle on, että Power Platformilla ratkaisujen toteutus on tehokasta. Näiden ratkaisujen avulla pystytään myös täydentämään muita käytettävissä olevia järjestelmiä. Esimerkiksi uuden järjestelmän, kuten ERP-tuotteen, käyttöönotossa saatetaan huomata, ettei ERP palvele loppukäyttäjän kaikkia tarpeita. Tällöin on järkevämpää toteuttaa valittuja näkymiä tai prosesseja ERPin ulkopuolisella tuotteella, jossa käyttäjäkokemus on täysin määriteltävissä. ERPin ulkopuolisen ratkaisun avulla voidaan saavuttaa myös esimerkiksi lisenssisäästöjä, sovelluksen offline-toiminnallisuus tai mahdollisuus tekoälyn hyödyntämiseen.

Tehokkuus houkuttelee myös sellaiset asiakkaat hyödyntämään Power Platformia, jotka eivät välttämättä ole Microsoft Dynamicsin käyttäjiä. Power Platformia voidaan hyödyntää muun muassa excel-prosessien automatisoinnissa, lomakkeiden käsittelyssä sekä arkistoinnissa. Se on toimiva työkalu myös data-liiketoimintaan liittyvissä hankkeissa.

3. Uudet mahdollisuudet

Kolmas selkeä syy Power Platformin käytölle on sen tuomat uudet mahdollisuudet. Lähestytään tätäkin konkreettisen esimerkin kautta. Yrityksellä on käytössään talouden suunnittelujärjestelmä, jonka rinnalle haluttaisiin rakentaa toimittajien itsepalveluportaali. Itsepalveluportaalin tärkein tehtävä on siirtää tietoa suunnittelujärjestelmään, mikä ei ole aivan yksinkertainen asia. Suunnittelujärjestelmän avaaminen kumppanille aiheuttaisi monenlaisia haasteita aina tietoturvasta suorityskykyyn. Power Platformin avulla pystymme ohittamaan suunnittelujärjestelmän ja kytkeytymään suoraan yrityksen tietovarastoihin ja datalähteisiin. Tämän kautta pystymme tarjoamaan kumppaneille oman portaalinäkymän, johon voidaan sisällyttää esimerkiksi raportointi Power BI:llä, tiedon syöttämistä ja erilaisia asianhallintaprosesseja. Hyödyntämällä Power Platformin tarjoamia työkaluja pystytään siis laajentamaan olemassa olevien järjestelmien käyttötapauksia ilman perinteistä ohjelmistokehitystä.

Power Platform palvelee monenlaisissa tarpeissa – myös ilman Dynamicsia

Yleisesti ajatellaan, että Power Platformille ei ole käyttöä, jollei samaan aikaan ole käytössä myös Dynamics 365. Väite on perusteltu ja looginen – Dynamics on se, mihin Power Platformin juuret vievät. Olemme kuitenkin Solitalla todistaneet muutosta tämän suhteen. Power Platform on nykyään erittäin kiinnostava työkalu myös sellaiselle yritykselle, jolla ei ole vahvaa sidosta Dynamicsiin.

Ja kun silmäilee melko tuhtia listaa tulevista ominaisuuksista, on asiantuntijan vaikea olla innostumatta. Tulossa on mittava määrä parannuksia ja uusia toiminnallisuuksia niin Power Appsin, Power Automaten, Power BI:n, Power Virtual Agentsin kuin AI Builderin osalta, parannuksia integraatioihin sekä ISV-kokemukseen, ja lisäksi uusia Power Platform -hallinnointikyvykkyyksiä.