22.9.2016Blogi

Pilven demokratia

Parin viime vuoden aikana on Suomessakin ilahduttavasti innostuttu pilvipalveluiden tuomiin uusiin mahdollisuuksiin. Enää täysin pilviskeptisiä organisaatioita on harvassa. Myös julkinen sektori tutkii ja kokeilee julkisten pilvipalveluiden mahdollisuuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä Valtorin tuore kilpailutus julkisten pilvipalveluiden hankinnasta valtion organisaatioille.

Pilvipalveluita on tarjolla monissa muodoissa. Yleisimmin käytössä lienevät SaaS (Software as a Service) -tyyppiset sähköposti- ja toimistosovellukset kuten Microsoftin pilvestä tarjoama Office 365. Yrityssovelluksista tyypillisimpiä on esimerkiksi SalesForce CRM-järjestelmä. SaaS-palveluiden käyttöönotto on suoraviivaista ja onnistuu usein vain pelkän luottokortin avulla. Luonnollisesti käyttöönottoprojektit ja integrointi organisaation muuhun järjestelmäkenttään vaatii enemmän resursseja ja osaamista.

Luottokortin avulla avautuu monelle pienemmällekin organisaatiolle aivan uusi maailma.

PaaS (Platform as a Service) -alustat tuovat kehittäjien käsiin helppokäyttöisiä sovelluskehityskomponentteja, joiden avulla tuottavuus nousee uudelle tasolle. Kun käytössä on vielä pilven lähes rajaton laskentakapasiteetti maailman tietoturvallisimmissa konesaleissa, on pienilläkin resursseilla mahdollista luoda isoja asioita – tuotteita ja palveluja.

Pilvipalveluiden voikin nähdä demokratisoivan markkinaa

Pilvipalveluiden voikin nähdä demokratisoivan ja tasapäistävän IT-markkinaa, kun sekä isolla korporaatiolla että pienellä startupilla on yhtäläiset mahdollisuudet kehittää, ajaa ja tarjota globaaleja palveluita.

Pilven helppous voi myös hämätä  

Pilven helppous ja huolettomuus voi myös hämätä. ”Build and forget” -tyyppinen lähestymistapa ei pilvipalveluissakaan toimi. Sovellukset vaativat ylläpitoa, monitorointia ja valvontaa, jotta liiketoiminnan kannalta kriittiset poikkeamat ja häiriötilanteet havaitaan ja korjataan nopeasti sekä mahdollisimman pienin vahingoin liiketoiminnalle.

IaaS (Infrastructure as a Service) -palvelut tarjoavat helppoa virtualisoitua laskentakapasiteettia. IaaS:in päälle voi pilveen siirtää olemassa olevia sovelluksia ja palvelimia omasta tai vuokratusta konesalista. Kapasiteettia voidaan joustavasti skaalata ja hankkia kustannushyötyjä esimerkiksi ajamalla palvelimia vain tiettyyn vuorokaudenaikaan tai lisäämällä kapasiteettia suuren kysynnän aikana.

Ennen kaikkea pilvi tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia  

Pilvipalveluita voi siis hyödyntää eri tavoin eri puolilla organisaatiota. SaaS-, PaaS- ja IaaS-ratkaisut tarjoavat jokaiselle jotakin. Ennen kaikkea pilvi tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia jo pieninkin investoinnein, mahdollisuuden saavuttaa globaali markkina, uusia innovoinnin ja tuotekehityksen työkaluja. Ja kaikki tämä on kenen tahansa saavutettavissa jo tänään.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää pilvipalveluistamme Solita Cloud Services -verkkosivuiltamme. Löydät meidät myös Mulesoft Summit 2016 -tapahtumasta 25.10. Tervetuloa paikan päälle kuulemaan ja keskustelemaan siitä, miten vauhditat digitaalisen liiketoiminnan ja uusien palveluiden kehittämistä.

Kirjoittajalla on ilo ja kunnia seurata aitiopaikalta Suomen osaavimpien ohjelmistokehittäjien, pilviasiantuntijoiden, analytiikka-ammattilaisten, data scientistien sekä API- ja integraatio-osaajien työskentelyä ja innovointia heidän kehittäessään asiakkaille pilviratkaisuja tunnetulla solitalaisella intohimolla.