Tutustu solitalaisiin – meitä on eri toimipisteissä jo yli 1 100. Meillä kaikilla on omat taustamme ja vahvuutemme, ja jokaisella oma tarinansa siitä, mikä innostaa meitä työssämme.
Tässä on Niklas, Head of Mobile Development
Yli kahdenkymmenen vuoden IT-työurani ensimmäisen kolmanneksen toimin ohjelmistokehittäjänä erityisesti Java-taustajärjestelmien parissa. Vähitellen aloin kuitenkin huomata, että kokonaisuuksien hallinta ja ihmisten parissa toimiminen vetävät minua puoleensa koodaamista enemmän. Projektinhallinnan tehtävät tuntuivat luontevimmalta seuraavalta askeleelta. Viimeiset kaksi kolmannesta työurastani ovatkin kuluneet valtaosin projektipäällikön, teknisen projektipäällikön ja Senior Project Managerin tittelien alla.
Teknisen taustani vuoksi olen aina halunnut mahdollisuuksien mukaan ymmärtää myös projekteissa toteutettavia teknisiä ratkaisuja. Koska en ole enää pitkään aikaan kirjoittanut työkseni koodia, en tietenkään luule ymmärtäväni kaikkia ratkaisuja kovinkaan täydellisesti tai syvällisesti. Koen silti palkitsevana, että voin toimia teknisissä kysymyksissä vähintään jonkinlaisena ”kumiankkana” tiimiläisilleni.
Ensimmäinen mobiiliprojektini tuli vastaan ihan sattumalta, mutta ensimmäistä seurasi toinen ja kolmas ja viimeiset viitisen vuotta olenkin vetänyt käytännössä pelkästään mobiiliprojekteja. Mobiiliprojekteissa minua kiehtoo erityisesti se haaste, miten saadaan pienelle näytölle sovitettua palvelut toimivasti ja käytettävästi. Kaksi suurta käyttöjärjestelmätoimijaa ja laaja laitekirjo tuovat mobiiliprojekteihin vielä omanlaisensa lisähaasteen.
Aloitin Solitalla projektipäällikkönä maaliskuussa 2020, samana päivänä kun kansallinen etätyösuositus astui voimaan. Onneksi saimme kuitenkin järjestettyä ensimmäisenä päivänäni tapaamiset kasvotusten esihenkilöni ja ensimmäisen projektini asiakasvastaavan kanssa. Tunsin heti oloni tervetulleeksi.
Koronavilkku
Koronavilkku-projekti putkahti pöydälleni kesäkuun puolivälissä, samana päivänä kun tarjouskilpailun voitto ratkesi. Projektin aikataulu kuulosti todella hurjalta – toteutusaikataulu osui juuri kesälomakauden päälle ja valmistumispäivä 1.9. oli kirjoitettu lakiin. Vaikka jotkut työkaverini muistuttivat minua, että voisin myös kieltäytyä projektista (meillä ei pakoteta projekteja ihmisille), luotin siihen, että projektin onnistumisen edellytykset oli meillä validoitu jo tarjousvaiheen aikana.
Projektin ydinryhmä Solitalla koostui noin kymmenestä henkilöstä. Jos projekti olisi toteutettu johonkin muuhun vuodenaikaan, projekti olisi voitu vetää läpi pienemmälläkin joukolla. Aikataulussa ei ollut yhtään varaa toteutuksen katkoksille, mutta halusimme pitää kiinni siitä, että ihmiset saavat kesälomansa pidettyä. Niinpä kaikille projektirooleille piti olla myös varahenkilö olemassa ja tiedonsiirto piti pystyä takaamaan. Eräänlainen projektinhallinnallinen haaste tämäkin.
Projektipäällikkönä oli hauska huomata, että vaikka Koronavilkku ei projektina ollut aivan helpoimmasta päästä, kaikki Solitalla halusivat tukea projektin onnistumista. Edes keskellä heinäkuuta ei ollut mitään ongelmia löytää lyhyellä varoitusajalla kymmeniä vapaaehtoisia testaajia sovelluksen esiversioille. Vapaaehtoisten testaajien lisäksi projektiin osallistui kesän aikana erilaisissa asiantuntijarooleissa lähes 30 henkilöä kukin omalla tärkeällä panoksellaan.
Koronavilkku-hankkeeseen kuului luonnollisesti paljon muutakin kuin itse sovelluksen toteutus. Yksi hankkeen palkitsevimmista asioista olikin se, miten täydelliseksi yhteistyö muodostui eri hankkeen tahojen välillä. Organisaatiosta riippumatta jokainen hankkeeseen osallistunut on ollut samassa veneessä tekemässä yhteistyötä koko Suomelle tärkeän yhteisen asian eteen. Kunpa tämä henki voitaisiin siirtää jokaiseen monitoimittajaprojektiin.
Parasta on välittäminen
Mielestäni Solitalla parasta on ihmisistä välittäminen, joka näkyy firmassa kaikessa tekemisessä. Emme mainosta olevamme lättänä organisaatio, vaan haluamme, että jokaisella solitalaisella on oma lähiesimies, jolle on myös varattu riittävästi aikaa läsnäoloon ja tarvittaessa myös auttamiseen arjen haasteissa. Byrokratian kanssa tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä – tarpeettoman byrokratian vastustaminen löytyy jokaisen solitalaisen DNA:sta.
Rohkeus haastaa omia toimintatapojamme on myös vahvasti esillä toiminnassamme. Solita on kasvanut – ja kasvaa edelleen – kovaa vauhtia ja joskus tämä voi tarkoittaa myös sitä, että vanhat toimintatavat alkavat harata kehitystä vastaan. Siihen voi kuitenkin aina luottaa, että tällaiset tilanteet nostetaan esiin ja niille aletaan tehdä jotain. Uusia toimintatapoja luodessakaan ei aina osuta kerralla oikeaan, mutta rohkeus muuttaa ja kokeilla asioita yhdistettynä avoimeen palautteenantokulttuuriimme vie asioita aina lopulta oikeaan suuntaan.
Kun henkilö aloittaa työt Solitalla, hänen urapolkunsa on kaikkea muuta kuin kiveen hakattu. Jokaisella solitalaisella on mahdollisuus hakea omaa paikkaansa talon sisällä kiinnostustensa ja osaamisensa mukaisesti. Työnkiertoa pidetään meillä itsestäänselvyytenä, koska ymmärrämme sen merkityksen sekä ihmisten motivaation että koko firman osaamispääoman kasvattamisen kannalta. Tämän olen kokenut myös omakohtaisesti, sillä pääsin aloittamaan helmikuussa uudessa roolissa mobiilikehitystiimimme vetäjänä.
- Etsimme jatkuvasti uusia lahjakkaita työkavereita. Katso avoimet työpaikat!