28.8.2020Blogi

People of Solita: Lauri Kieksi, Designer, Koronavilkku

Lauri Kieksi Solita

Tutustu solitalaisiin – meitä on eri toimipisteissä jo yli 1 000. Meillä kaikilla on omat taustamme ja vahvuutemme, ja jokaisella on oma tarinansa siitä, mikä innostaa meitä työssämme.

Tässä on Lauri, Service Design -ammattilainen, koiraihminen ja D&D-harrastaja.

Monipuoliset projektit tekevät työstä kiinnostavaa

Voisin kuvailla itseäni generalistiksi, joka ei ole minkään yhden alan asiantuntija, vaan jolla on hyvä käsitys useista palvelukehitykseen liittyvistä teemoista ja kokonaiskuvan hahmottamisen taito.

Olen työskennellyt Solitalla monenlaisissa projekteissa, mobiilisovelluksista ja digistrategioista aina ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tai kiertotalouden tukemiseen. Projektien monipuolisuuden ansiosta olen kasvanut ammatillisesti ja oppinut muilta, sillä olen tehnyt yhteistyötä eri taustoista ja erikoisaloilta tulevien ihmisten kanssa. Minusta on hauska päästä käsiksi muiden ajatuksiin ja imeä niistä mahdollisimman paljon itselleni. Horisontaalinen yhteistyö projekteissa laidasta laitaan on laajentanut perspektiiviäni ja auttanut ymmärtämään erilaisten näkökulmien arvon.

Pyrin yhdistämään designajattelun, asiakasymmärryksen ja omien asiakkaidemme liiketoimintatavoitteet ja luomaan digitaalisia palveluita, jotka aidosti vastaavat asiakkaan tavoitteisiin ja tarpeisiin. Huolellinen muotoilu ei tarkoita sitä, että projektista tulee loputon ja raskas. Muotoilu kannattaa sen sijaan nähdä tapana varmistaa, että projektissa keskitytään oikeisiin asioihin ja lopputulos ilahduttaa käyttäjiä ja ratkaisee oikeat ongelmat. Ajatuksella tehty muotoilu voi säästää sekä aikaa että rahaa.

Työn vaikutusten näkeminen inspiroi

Eniten minua inspiroi se, kun pääsen näkemään työmme vaikutukset. Asiakkaidemme liiketoimintatavoitteiden lisäksi projekteilla on usein myös laajempia vaikutuksia yhteiskuntaan tai ympäristöön. On palkitsevaa saada positiivista palautetta ja nähdä, että luomamme sovellus tai palvelu toimii hyvin.

Teimme esimerkiksi kesän aikana yhteistyötä Suomen terveysviranomaisten kanssa, jotta Suomen koronajäljityssovellus Koronavilkku saatiin julkaistua. Sain suunnitella sovelluksen käyttöliittymän ja visuaalisen ilmeen. Sovellus auttaa taistelemaan koronaviruksen leviämistä vastaan ja voi jopa pelastaa henkiä.

Olen myös Taskuterapeutti-sovelluksen pääsuunnittelija. Sovellusta käytetään traumapsykoterapiaprosessin tukena, ja asiakkaiden ja terapeuttien palautteen kuuleminen on ollut koskettavaa. Jotkut ovat jopa sanoneet, että sovelluksen käyttäminen on tuonut toivoa prosessiin, joka voi tuntua tuskalliselta ja toivottomalta.

Työpaikalla luodut ystävyyssuhteet

Jos Solitan yrityskulttuuria pitäisi kuvata pähkinänkuoressa, sanoisin, että olemme lahjakkaiden yksilöiden yhteisö, jossa toisista välitetään aidosti. Meillä on painavaa sanottavaa siitä, mitä teemme ja miten sen teemme. Uskon, että Solita haluaa palkata parhaat osaajat ja kysyy näiltä, mitä he haluavat tehdä.

Olen saanut täällä myös hyviä ystäviä ja harrastusryhmissä ystävyys on syventynyt. Työkaverini esimerkiksi tutustuttivat minut Dungeons & Dragons -pöytäroolipeliin, ja nyt se on nykyään lempiharrastukseni. Ennen pitkää lautapeliryhmä muuttui kaveriporukaksi, ja nykyään teemme yhdessä mökkireissujakin.

Lauri Kieksi Solita Kieksi Solita

Tällaisessa kulttuurissa itseohjautuvuus ja uteliaisuus ovat tärkeitä onnistumisen kannalta. Olen saanut tilaisuuden tunkea nokkani kaikensorttisiin projekteihin, ja olen oppinut niistä valtavasti. Erilaisten perspektiivien ymmärtäminen ja monialainen osaamisen kartuttaminen on auttanut minua onnistumaan projekteissa ja kehittämään silmää myös niille yksityiskohdille, jotka ovat oman osaamisalueeni ulkopuolella.

Tiimityö on myös tärkeä osa työkulttuuriamme: Solitalla ei ole yksinäisiä susia. Tiimityö on hauskaa, tiimi on hyvä kaikupohja uusille ideoille, ja muilta voi oppia paljon. Solitalaisten osaaminen on vailla vertaansa, sillä me tulemme niin erilaisista taustoista. Juuri se monimuotoisuus tekee meistä niin fiksuja ja on auttanut myös minua kasvamaan.

Lauri Kieksi on Service Design -ammattilainen, joka työskentelee Solitan Design ja strategia -yhteisössä. Designväkemme saa työskennellä horisontaalisissa projekteissa ja soveltaa omaa asiantuntijuuttaan käytäntöön monenkirjavissa projekteissa. Designia, liiketoimintatavoitteita ja ihmisymmärrystä yhdistämällä tiimimme keksivät parhaat ratkaisut ja luovat pitkäkestoisia vaikutuksia.

Etsimme jatkuvasti uusia lahjakkaita työkavereita.