Tutustu Solitan tyyppeihin! Meillä on yli 1000 työntekijää ympäri Suomea ja Eurooppaa erilaisilla taidoilla ja taustoilla varustettuina. Jokaisella heistä on tarina kerrottavanaan; mitä he tekevät työkseen ja mikä heitä inspiroi.
Esittelyssä Jiri, meidän integraatioarkkitehtimme.
Kiinnostukseni teknologiaan heräsi jo lukiossa
Erilaisten ongelmien ratkominen on kiehtonut minua lapsesta saakka. Innostuin IT-hommista jo lukiossa silloisen opettajani ansiosta, joka haastoi koko luokan miettimään tietokoneen hyötyjä. Lopulta hän kertoi, että tietokoneen voi ohjelmoida monia eri tarkoituksia varten ja sen tehtävänä on ottaa ihmisiltä pois rutiininomaisia töitä. Pidin ajatuksesta, että tietokoneiden avulla ihmiset voivat säästää aikaa ja tehdä vähemmän tylsiä manuaalisia hommia. Suuntautumiseni alalle alkoi siis jo varhain.
Olen 20 vuotta uraa Suomessa tehnyt tsekki, joka aloitti Suomen valloituksen aikoinaan Nokian palveluksessa. Ehdin myös viettää useamman vuoden UPM:llä IT-hommissa. Solitalla olen tehnyt töitä noin kaksi vuotta integraatioarkkitehdin roolissa meidän API- ja integraatioyhteisössä, mutta työkokemusta tältä alueelta on kertynyt jo lähes kymmenen vuotta. Solitalla on ollut kiva huomata, että hommia voi tehdä tehokkaasti hyvinkin kevyellä byrokratialla. Me olemme täällä asiakkaita varten ja se näkyy myös käytetyssä työajassa.
Voin työni avulla yksinkertaistaa ihmisten arkea
Integraatioiden tekeminen on siinä mielessä erikoinen asia, että se on harvoin (jos koskaan) aiheena koulussa, mutta sen tarpeellisuudesta oppii arjessa. Käytännössä minun tehtävänäni on ymmärtää asiakkaiden liiketoiminnan tarpeita tai olemassa olevan IT-ympäristön teknisiä haasteita, ja saada erilaiset systeemit ja järjestelmät keskustelemaan keskenään. Työ on usein näkymätöntä loppukäyttäjille, sillä hyvin tehty integraatio näkyy lähinnä toimivana käyttökokemuksena.
Nykyaikainen kuluttaja osaa jo vaatia sujuvaa asiointia esimerkiksi verkkokaupassa. Se tarkoittaa sitä, että ostosten tekeminen, maksaminen ja kuljetuksen tilaaminen hoituvat kaikki vain muutamilla klikkauksilla. Ilman hyvin suunniteltuja ja toimivia järjestelmäintegraatioita se olisi lähes mahdotonta.
Yritysmaailmassa törmää joskus tilanteisiin, joissa ihmiset joutuvat hyväksymään sellaisia toimintatapoja annettuina, jotka he näkisivät yksityiselämässään liian työläinä tai hitaina. Yrityksissä syynä voi olla se, että ’aina on tehty näin’, mutta useimmiten ihmisillä ei vain ole ollut aikaa miettiä, miten asiat voisi tehdä paremmin. Tuolloin lukion opettajani sanattulevat taas mieleen ja pohdinta pään sisällä alkaa.
Minua inspiroi työssäni erityisesti toimivien kokonaisuuksien rakentaminen ja onnistunut lopputulos. Parhaimmillaan voin työni avulla yksinkertaistaa ihmisten arkea ja vähentää manuaalisesta työstä johtuvia virheitä. Ihmiset voivat käyttää aikansa järkevämmin ja tehdä asioita, joista jotkut eivät ehkä aikaisemmin olleet edes mahdollisia.
Yksi kiinnostavimmista projekteista täällä hetkellä on hanke, jonka kohteena on Suomen vesistöt. Olemme rakentamassa uutta järjestelmää (pilvessä tietenkin), jonka tehtävänä on auttaa ympäristöasiantuntijoita keräämään ja analysoimaan dataa. Järjestelmän avulla voidaan seurata esimerkiksi vesistöjen tilaa ja suunnitella toimenpiteitä niiden suojelemiseksi.
En ole biologi tai ympäristön suojelun asiantuntija, mutta yksinkertaistettuna pyrimme varmistamaan, että kaverin mökin lähellä olevassa järvessä voi uida, ja että hanavesi on juomakelpoista tulevaisuudessakin. Tällaisiin projekteihin osallistuu mielellään, sillä aihe koskettaa. Tämä ei tietenkään ole mikään yhden miehen keikka, vaan mukana ovat meidän koodarit, palvelumuotoilijat sekä datavelhot ja tietenkin asiakkaan puolella vesistöjen asiantuntijat ja päätösten tekijätkin.
Erilaiset asiakkuudet ja teknologiat ovat opettaneet paljon
Olen ollut todella tyytyväinen oppimiskäyrääni Solitalla. Monipuolinen asiakaskunta ja erilaiset projektit ovat opettaneet paljon. Kehittymistä tukee myös solitalaisten halu ja pyrkimys hyödyntää uusimpia teknologioita. Toki valitsemme teknologian aina projektin tarpeista lähtöisin, mutta usein uudet ja modernit ratkaisut palvelevat myös asiakkaitamme parhaiten.
Olen itse tehnyt töitä monenlaisten teknologioiden parissa, ja Solitalla olemme siirtyneet yhä vahvemmin pilvipohjaisiin integraatioihin. Minulla on pitkä historia IBM:n integraatioalustojen kanssa, kokemusta löytyy myös Dell Boomista ja jonkin verran Mulesoftista. Olen jo vuodesta 2007 seurannut, mitä silloin IT maailmassa lähes tuntematon Amazon tarkoitti ”pilvialustalla”, ja miten se erosi Googlen lähestymistavasta samaan asiaan. En silloin uskonut, että Microsoft haluaisi lähteä samaan liigaan mukaan, mikä osoittautui vääräksi arvioksi.
Solitalla työskentely on auttanut minua myös pääsemään lähemmäksi sitä Suomea, jossa olen elänyt jo lähes puolet elämästäni, sillä Solitalla on todella laaja asiakaskunta. Se on antanut minulle mahdollisuuden tutustua eri yhtiöiden ja/tai virastojen nykypäivään ja silloin tällöin myös historiaan. Mikä parasta, tästä maksetaan myös palkkaa 🙂
Kannustavassa ja avoimessa kulttuurissa on hyvä työskennellä
Mielestäni Solitan kulttuuri on asiallinen mutta rento. Avoimuus kuvaa myös hyvin ilmapiiriämme; työkavereiden kanssa voi keskustella melkein mistä tahansa, eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan. Ihmiset ovat tosi kannustavia ja olen aina saanut apua, kun olen sitä tarvinnut. Mielelläni toki autan myös itse muita.
Solitalla pärjää hyvin, kun yrittää parhaansa ja on avoin uusille tekemisen tavoille ja oppimiselle. Tärkeintä on, että uskaltaa kysyä ja on valmis myöntämään, ettei tiedä kaikkea. Superguruille ei ole juurikaan tarvetta, sillä yhdessä oma-aloitteisuuden kera pääsemme maaliin. Me teemme töitä itseohjautuvissa tiimeissä ja parhaat ratkaisut syntyvät porukalla!
Jiri Hlusi on integraatioarkkitehti, joka työskentelee Solitan API- ja integraatioyhteisössä. Pääset kuulemaan lisää Jirin näkemyksiä online meet-upissa helmikuussa, voit ilmoittautua mukaan täältä!
Etsimme myös jatkuvasti uusia osaavia työkavereita. Liity joukkoomme!